JSport.roJSport.ro
foto: facebook/cluj arena
foto: facebook/cluj arena

Cluj Arena este, în acest moment, cel mai important stadion din România. Naţional Arena nu poate funcţiona din cauza lipsei avizului ISU, în tot acest timp stadionul din Cluj beneficiind, teoretic, de încasări care ajung, în medie, la suma de 45.000 de euro pe lună. Potrivit reprezentanţilor societăţii SC Cluj Arena, aceşti bani sunt necesari pentru întreţinerea arenei, astfel că, la finalul unui an, nu se poate vorbi de profit.

Pe de altă parte, însă, societatea care administrează stadionul nu se poate bucura pe deplin de încasările din ultimele luni, conturile fiind blocate pentru neplata unui impozit de două milioane de euro, calculat de către Curtea de Conturi din 2011 încoace. „Sperăm ca în bugetul Consiliului Judeţean de anul viitor să fie prinsă această sumă şi instituţia, ca proprietar, să o plătească printr-o majorare de capital, aşa cum a făcut Primăria la Sala Polivalentă. E foarte important să ne ajute Consiliul Judeţean, mai ales că şi banii pe care i-am încasat de la returnarea de TVA au mers tot înspre ei. Din încasările Untold s-a plătit o părticică din impozit, dar toţi banii destinaţi nouă prin bancă sunt acum reţinuţi pentru plata acestui impozit”, a spus directorul SC Cluj Arena, Radu Raţiu.

Trecând peste problema cauzată de datorii, reprezentantul stadionului a explicat de unde vin, cel puţin pe hârtie, cei 45.000 de euro lunar, care ar fi necesari pentru întreţinerea arenei. Potrivit lui Radu Raţiu, cele mai bune luni pentru stadion sunt cele din primăvară şi toamnă, în timp ce iarna cheltuielile sunt mai mari decât veniturile.

„Suntem singurul stadion din ţară multifuncţional şi organizăm, printre altele, festivităţi de an universitar sau diferite petreceri private. Pe de altă parte, la Cluj Arena există 21 de cluburi sportive care îşi desfăşoară activitatea, ele având 500 de sportivi. De asemenea, trecem de 1.000 de oameni pe lună care fac mişcare la stadion. Avem abonamente la pista de atletism, la box, haltere, lupte, judo, karate, culturism sau fitness. Cele 21 de cluburi au sedii în principal la tribuna a doua, dar şi la tribuna întâi sunt câteva. Noi încasăm câte 30 de lei pentru fiecare sportiv, asta pe lângă chiria pe care o obţinem de la aceste cluburi, însă ele nu mai plătesc utilităţile. Avem abonamente de 60 de lei pentru cei care vor să alerge pe pistă, în timp ce sportivii angrenaţi la unul dintre aceste cluburi plătesc 30 de lei. Cluj Arena are tarife preferenţiale pentru sport, chiriile sunt de 15 lei pe metru pătrat, iar tariful pentru a face mişcare este diminuat la jumătate faţă de cel normal. Noi avem aici ring de box, cuşcă de MMA, sală cu acreditare pentru haltere, saltele pentru luptă sau saună. Toate aceste avantaje fac ca acest stadion să fie locul în care îşi desfăşoară activitatea cei mai mulţi sportivi din tot judeţul Cluj”, a spus Radu Raţiu, potrivit căruia la încasările de pe 2015 au mai contribuit şi meciurile de rugby ale Naţionalei, plus partidele celor de la ASA Târgu Mureş.

Dezamăgirea, însă, are legătură cu Universitatea Cluj, care a vândut bilete mai puţine în Liga a II-a decât spera SC Cluj Arena, în condiţiile în care “şepcile roşii” nu mai plătesc chirie, banii de pe tichete fiind cedaţi societăţii care administrează stadionul. Oficialul de la Cluj Arena a precizat că stadionul are şi cheltuieli deloc neglijabile, doar utilităţile depăşind 22.000 de euro pe lună. Totuşi, dacă la inaugurarea stadionului întreţinerea sa era calculată la aproximativ 60.000 de euro, acum costurile s-au redus cu un sfert.

„Acum avem nevoie de 45.000 de euro pe lună pentru a putea funcţiona. S-au făcut investiţii pentru reducerea costurilor, de exemplu avem un sistem prin care nu mai ţinem turnicheţii permanent sub tensiune, plus un sistem de captare a izvoarelor din subteran, apa o ţinem într-un bazin şi de acolo udăm vara gazonul, iar o parte din iluminatul arenei l-am făcut pe led”, a concluzionat directorul Cluj Arena, care speră ca anul 2016 să aducă, în primul rând, plata impozitului de către Consiliul Judeţean şi, automat, deblocarea conturilor societăţii, care, în caz contrar, ar acumula datorii imense la utilităţi.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.