JSport.roJSport.ro

Cel mai înalt vârf muntos din lume, Everest (8.848 m), ar urma să fie escaladat de doi alpinişti clujeni în 2018.

Vasile Cipcigan şi Titus Crăciun şi-au planificat expediţia pe vârful din Munţii Himalaya anul viitor, în cadrul programului “Șapte Pași pe Acoperișul Lumii”. Escaladarea Everestului va dura aproximativ două luni şi va fi una dintre cele mai dificile ascensiuni de până acum, atât din punct de vedere al logisticii și al traseului, cât mai ales al condițiilor climaterice existente la acea altitudine.

Riscul este cu atât mai mare cu cât cei doi clujeni îşi propun o ascensiune curată, fără oxigen suplimentar, Cipcigan fiind primul clujean care a depăşit bariera celor 8.000 de metri, în toamna lui 2016 reuşind să ajungă pe vârful Manaslu din Himalaya.

“În prezent, alpinistul clujean care activează ca și șef al formației de salvatori montani din cadrul Salvamont-Salvaspeo Cluj se află în plin proces de recuperare și refacere în urma degerăturilor suferite cu prilejul ultimei expediții derulate în Himalaya. Fiind un proiect extrem de complex, pregătirile vor debuta în luna aprilie, în paralel cu demersurile de strângere a fondurilor necesare unui atât de ambițios proiect. În principal, costurile acestei ascensiuni programate să aibă loc anul viitor sunt reprezentate de taxa de ascensiune pe vârful Everest, organizarea propriu-zisă a proiectului, derularea de sesiuni de pregătire, achiziționarea de echipament, dar și alte categorii de servicii la care va trebui să se apeleze”, au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.

Obiectivul proiectului „Șapte Pași pe Acoperișul Lumii” este cucerirea celor mai înalte șapte vârfuri de pe fiecare continent: Kilimanjaro în Africa, McKinley (Denali) în America de Nord, Elbrus în Europa, Aconcagua în America de Sud, Carstensz Pyramid în Australia/Oceania, Vinson în Antartica și Everest în Asia.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.