JSport.roJSport.ro
Magdalena alături de familia sa la Campionatul European de Karate WUKF 2017. De la stânga la dreapta: Dana (mama), Nadia, Adam şi Magdalena

Poveştile despre sport au fost spuse, dar nu şi poveştile sportivilor. CJsport.ro a descoperit povestea clujencei Magdalena Teir la Campionatul European de Karate WUKF 2017. Ea provine dintr-o familie de sportivi de performanţă. Bunica, mama şi mătuşa sa au fost jucătoare de volei, făcând parte şi din lotul naţional, dar ea s-a îndreptat spre alt sport: karate. Tânăra în vârstă de 26 de ani este studentă la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi practică karate de 20 de ani. A făcut parte din lotul naţional de tineret al Danemarcei, iar, în prezent, este în lotul naţional de seniori al României, reuşind să devină campioană mondială. În timp ce studiază medicina şi se antrenează pentru a participa la competiţii, ea le destăinuie şi celor mici tainele karate-ului, fiind antrenoare de nouă ani. Fraţii ei mai mici, Nadia, 14 ani şi Adam, 11 ani, au început să îi calce pe urme de la o vârstă fragedă, iar la Campionatul European de la Cluj au participat toţi trei, reuşind să obţină medalii de aur, argint şi bronz.

Magdalena, cum ai început să practici karate?

Destul de simplu. Mama mea a văzut un clip de promovare al lotului naţional al Danemarcei şi asta m-a stimulat să practic karate. M-a făcut curioasă lucrul acesta. Aveam şapte ani şi în perioada respectivă practicam mai multe sporturi şi am rămas pe karate. Mi s-a părut mai interesant, mai complex. Cred că multele ramuri pe care am putut să le practic m-au atras, vorbesc de kumite, kata și altele. Mi s-a părut frumos, karate  este o artă, nu doar un sport.

Ce calităţi ar trebui să aibă un practicant de karate ?

Trebuie să existe răbdare şi perseverenţă, dar cred că acestea sunt calităţi comune ale unui sport de performanţă. Îţi trebuie disciplină la partea de karate, autocontrol şi un anumit nivel de educaţie ca să înţelegi acest sport. Nu este un sport unde mergi înainte, alergi după minge. Aici trebuie să înţelegi ce faci, de ce faci şi orice mişcare să o faci cu un anumit scop.

O perioadă ai stat în Danemarca, iar apoi te-ai mutat în România. Cum a fost viaţa ta în Danemarca?

A fost altceva faţă de România. Mai ordonat, ca să zic aşa, dar parcă prea ordonat, după părerea mea. Mie mi-a plăcut când am venit în România partea de haos, în modul frumos al cuvântului.

Ce succese ai avut în Danemarca din punct de vedere sportiv?

Succesul meu a apărut mai târziu faţă de alţi copii care aveau aceeaşi vârstă ca mine. La 13 ani primul meu Campionat Naţional a fost obţinut în Danemarca cu doi ani înainte să plec de acolo, după care mi-am făcut abonament, să zic aşa, (râde) pe podiumul naţional din Danemarca.

Magdalena deţine peste 200 de medalii în 20 de ani de carieră

Care e cea mai frumoasă amintire pe care o ai din ţările vizitate ca sportivă?

A fost Campionatul European din Portugalia. Eram junioară şi nu m-am aşteptat să câştig categoria de open kata. Erau senioarele cu multă experienţă, sigure pe ele şi, să zic aşa, printr-o minune am reuşit să câştig categoria. A fost o fericire maximă.

Ce a însemnat pentru tine şi fraţii tăi să participaţi la acest Campionat European de la Cluj?

Emoţii mai mari pentru fraţii mei decât pentru mine. E o experienţă extraordinară că s-a desfăşurat acasă deoarece am simţit altfel campionatul. E ceva diferit să fii acasă față de momentele în care ești nevoit să faci deplasări pentru o competiţie.

Ce a spus mama ta când a văzut că trei din cei patru copii practică karate şi se află la Campionatul European?

Nu pot să îmi imaginez ce emoţii a avut. M-a urmărit pe mine aproape 20 de ani şi este destul de obişnuită, relaxată. Este o mămică a unor campioni cu experienţă. Ştie cum să se manifeste, cum să ne redea încrederea în noi şi s-a descurcat de minune.

Eşti practicantă de karate şi antrenoare în acelaşi timp. Cum reuşeşti să le împarţi pe amândouă?

Sincer, greu. Încerc să mă bazez pe ceva mai mult şi să fac antrenamentele educat, astfel încât să pot să fac faţă nivelului. Cu copiii este altfel. Faci antrenamente, dar nu tu depinzi de rezultatele lor, ci ei. Asta este cel mai greu.  Trebuie să îmbini partea de psihologie şi partea de tehnică.

4 medalii de aur şi 2 medalii de bronz au obţinut cei 7 copii înscrişi de Magdalena la Campionatul European de Karate WUKF 2017

La acest campionat ai participat şi ca antrenoare. Cum a fost să stai pe margine?

E o diferenţă de la cer la pământ a fi antrenor versus sportiv.  Antrenor e mult mai dificil în sensul că emoţiile sunt mult mai mari. Nu pot să explic exact de ce. Cu tine simţi dacă poţi sau nu să faci, cu copilul e mai interesant.

Ce le-ai spus elevilor tăi înainte să înceapă?

Să facă ca la antrenament şi fără emoţii. Orice rezultat ar fi, eu sunt fericită. Când aud acest lucru se uită cu ochi mari şi sunt mai relaxaţi.

Mulţi părinţi trimit copiii la karate pentru autoapărare sau pentru a învăţa să se bată. Ce părere ai despre acest fapt?

Cred că 80% din părinţii noi veniţi cu copiii îmi spun că pentru autoapărare şi pentru disciplina copilului vor karate. Însă apoi se  schimbă. Între timp fiind organizate competiți, ei tind mult spre acestea şi uită de cuvântul autoapărare. Autoapărarea îţi vine instinctiv, dacă este nevoie să te aperi, dar mulţi părinţi merg spre partea de competiţie.

Aceasta a fost, pe scurt, povestea Magdalenei, un profil schițat al unei mare campioane. O sportivă care s-a consacrat pe plan mondial pornind din Danemarca, iar apoi a adus medalii pentru România. Magdalena îi învață acum și pe alții tainele acestui sport captivant și suntem siguri că experiența ei va fi transmisă de-acum altor și altor campioni.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.