JSport.roJSport.ro

Secţia de înot a Universităţii Cluj s-a întors cu 26 de medalii de la Campionatele Naţionale desfăşurate la Bacău, mai bine de jumătate dintre ele fiind obţinute de noua senzaţie a înotului clujean, Ana Dascăl. De asemenea, trei titluri naţionale a cucerit şi George Raţiu, ambii fiind antrenaţi de către Laura Sachelarie, cea care a venit anul trecut la Cluj.

Sachelarie (foto sus, prima din stânga) este fostul antrenor al Dianei Mocanu, sportiva care a cucerit două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000, iar acum speră să o ducă pe Ana Dascăl, participantă la Jocurile Olimpie de la Rio la doar 13 ani, pe urmele lui Mocanu.

Din octombrie 2016 la Cluj, Laura Sachelarie a vorbit despre sacrificiul pe care îl fac sportivii ei în fiecare zi, alături de Dascăl ea mai pregătindu-i pe George Raţiu şi Kornponay Kata, aceştia având aproape cinci ore de antrenament zilnic, prima şedinţă fiind programată la ora 06:00.

„Aceşti copii sunt nişte eroi. Ei se trezesc la cinci dimineaţa, la şase încep primul antrenament, care durează aproximativ două ore, două ore şi jumătate, la 08:30 ies din bazin şi se duc la şcoală. După orele de curs vin la al doilea antrenament, care începe la ora 15:00 şi se termină pe la 17:30. Acest program îl au zilnic, se antrenează inclusiv sâmbăta şi duminica. Când alţii merg dimineaţa la serviciu, aceşti copii înoată câte şapte-opt kilometri pe antrenament, ei nu vin să se bălăcească. Din 365 de zile pe an, au cam două săptămâni libere iarna şi vreo două-trei vara, în rest au acest program. Este o muncă de sisif, pe care îşi doresc să o facă, pentru că altfel nu ar veni”, a spus Laura Sachelarie (49 de ani), antrenor care speră, în curând, să domine înotul românesc prin performanţele Universităţii Cluj.

“Eu cred că la Cluj se pot face foarte multe lucruri. Mulţi dintre cei care conduc acest oraş, dintre autorităţi, nici nu ştiu foarte multe de aceste rezultate de la înot, dar dacă tot sunt aici vreau să se profite de mine la maxim. Sunt foarte convinsă că se pot face lucruri minunate la Cluj, iar secţia de înot va trebui să deţină supremaţia pe plan naţional şi să creăm o pepinieră pe mulţi ani. Noi suntem ajutaţi aici şi de domnii Lazăr şi Macarie care ne ajută cu piscina olimpică, iar eu am venit la Cluj prin bunăvoinţa Maravet Baia Mare şi vreau să asigurăm o echipă de elită la Cluj”, a mai spus antrenorul care priveşte cu optimism spre Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Laura Sachelarie a făcut o comparaţie şi între Diana Mocanu şi Ana Dascăl, menţionând că acesteia din urmă îi lipseşte determinarea pe care a avut-o fosta campioană olimpică. Chiar dacă a deplâns infrastuctura existentă în România, Sachelarie vrea să-şi ducă din nou sportivii pe cea mai înaltă treaptă a înotului mondial, menţionând şi o trăsătură care nu o lasă să cedeze, în ciuda greutăţilor cu care se confruntă.

Diana Mocanu, dublă campioană olimpică

“Sunt foarte încăpăţânată şi nu renunţ niciodată. Am întâmpinat foarte multe dezamăgiri, inclusiv din partea sportivilor, dar toate aceste neajunsuri, să le spun aşa, m-au întărit şi fac o activitate de care sunt profund îndrăgostită. Fără modestie, îmi cunosc foarte bine valoarea şi capacitatea de muncă, iar la Sydney am reuşit să ating cerul împotriva tuturor, neavând susţinere de niciun fel. Ba chiar mi s-a spus că pe Diana Mocanu pot s-o dau lejer afară din bazin pentru că nu e de viitor, şi atât de mult m-am ambiţionat şi am crezut în acel copil încât cred că mi-am depăşit toate limitele posibile şi imposibile. Îmi doresc să fac acelaşi lucru şi acum, iar Ana Dascăl ar trebui să aibă determinarea Dianei Mocanu, pentru că fizicul o recomandă. Totuşi, eu am fost alături de Diana de la 6 ani, pe Ana am preluat-o la 13 ani, la vârsta aceasta Diana având deja cinci medalii mondiale. Lipseşte o bucată şi încercăm să recuperăm acea bucată. Cândva, înotul românesc a jucat în filmul mondial, din care, din fericire, am făcut şi eu parte, dar aceşti copii de acum nu au nişte idoli reali, îi ştiu pe Mocanu, Potec, Florea sau Coman doar din poveşti. Cert este că nu trebuie să dăm vina pe sistem, e cel mai uşor să arăţi cu degetul, cine îşi doreşte cu adevărat se poate realiza, totul e strict legat de invidid”, a mai precizat Laura Sachelarie.

Sportivii de la “U” Cluj vor merge într-un cantonament centralizat la Izvorani, în perioada 8-22 mai, după care vor participa la Campionatele Naţionale ale României, de la Bucureşti, însă vor mai fi angrenaţi şi în diferite competiţii internaţionale până la finalul anului.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.