JSport.roJSport.ro
foto: facebook/fc botosani oficial

Clujeanul Laurențiu Buș se regăsește în cel mai prolific moment al carierei sale. Cu o etapă înainte de finalul turului din campionatul regular, mijlocașul de la FC Botoșani este, cu șase reușite, cel mai bun marcator al Ligii 1. Buș împarte supremația în această ierarhie cu un vîrf de careu, Alex Tudorie.

Laurențiu Buș nu a mai atins până acum această cifră într-un singur sezon în prima ligă din România, iar în actuala stagiune nu a ajuns nici măcar la jumătatea drumului. În aceste condiții, jucătorul de 30 de ani își poate depăși fără emoții recordul personal. Cu modestia sa definitorie, clujeanul a acceptat un dialog deschis despre secretele „exploziei” din acest an, influența lui Hagi în traseul propriu, despre „U”, despre sclipitorul Moruțan și, nu în ultimul rând, despre Costel Enache. Nimeni altul decât antrenorul surprinzătorului Buș și al revelației FC Botoșani.

CjSport: Laurențiu, de obicei fratele tău era cu golurile în familie, fiind atacant, iar tu mai mult cu centrările sau pasele decisive.

Da, așa e, eu am fost mai degrabă un servant până acum, dar anul ăsta sper să-l întrec. Sergiu are trei goluri la Levski Sofia, deci e în urmă (n.r.-râde).

Ești mijlocaș, dar te regăsești pe primul loc în clasamentul marcatorilor din Liga 1, cu șase goluri. Mai ai și două pase de gol. Cum se explică eficacitatea ta?

Au existat momente, cum ar fi în sezonul trecut, când aveam și zece ocazii de poartă, dar mingea nu intra și ratam pe bandă rulantă. În acest campionat am înscris și din jumătăți de ocazii.

Am observat că la Botoșani marchează mai des mijlocașii. În acest sezon, tu ai goluri la activ de pe ambele extreme.

Așa este. Mă simt la fel de confortabil și în stânga, și în dreapta. Mijlocașii laterali apar mai des la finalizare. Jocul nostru nu se învârte în jurul ideii că atacanții trebuie să marcheze. Vîrful nostru nu este pionul principal, ci ajută mult în munca echipei. El creează spații, ajută enorm colectivul. Suntem una dintre cele mai bune echipe de contraatac din campionat, din acest motiv se remarcă mijlocașii laterali, cum sunt și eu.

Ce s-a schimbat cu Costel Enache pe bancă și cât de important este aportul dânsului în ascensiunea ta?

Personal, trăiesc cea mai bună perioadă din carieră, chiar dacă am fost și campion cu Oțelul. Am renăscut aici. Contează și stabilitatea financiară, chiar dacă nu avem salarii mari, dar ele vin la zi. Mister Enache e un băiat extraordinar, calculat, face atmosferă bună… Cu dânsul există mai multă înțelegere și ambianța e mai plăcută. Ca joc, nu s-au schimbat multe. Noi suntem tot cu presingul, stăm bine fizic și plecăm bine pe contraatac. Cu Enache nu sunt ușoare antrenamentele, dar scurte și extrem de intense. Cam 60-70 de minute o sesiune, toate monitorizate cu GPS. Un mod diferit față de cum eram obișnuiți. Costel Enache muncește enorm, învață permanent, vorbește cu noi, ne explică ce trebuie să facem la fiecare meci. Însă, ca să fiu sincer, pentru mine cel mai important a fost faptul că m-am căsătorit în vară. Sunt fericit pe plan personal.

În runda trecută ați învins Viitorul. Cum a fost întâlnirea cu Hagi? Este antrenorul care te-a luat din liga secundă de la „U” și te-a dus la Poli Timișoara, prin 2006.

Dar n-am apucat să debutez, pentru că la scurt timp după venirea mea a părăsit echipa… A fost o revedere frumoasă. A venit dânsul la mine înainte de meci. Eu stăteam cu spatele când a trecut pe lângă mine și nu l-am văzut. Un mare domn și un om de nota zece. Așa face mereu când ne intersectăm. Era zâmbitor, deși ne aflam înaintea meciului, când dânsul are multe pe cap. M-a felicitat, mi-a spus că se bucură pentru mine. Nu voi uita niciodată că domnul Hagi a crezut în mine când eram doar un puști.

În prezent, aveți și voi un puști minune în echipă. Olimpiu Moruțan a marcat primul său gol în Liga 1 împotriva campioanei, la doar 18 ani. Cum se prezintă la antrenamente?

Moruțan e unul dintre cei mai talentați tineri cu care am jucat vreodată. E cuminte, foarte liniștit și bine crescut. Clubul, părinții, impresarii trebuie să-l ferească de tentații. Să aibă puterea să nu se lase influențat de laudele sau criticile din presă. Moruțan e foarte conștient de calitățile pe care le are și, uneori, din această cauză e un pic delăsător, dar așa se întâmplă la vârsta lui. Cu seriozitate și muncă va ajunge mare.

Ești clujean și ai crescut la „U”. Ți-e dor de casă?

Sincer, în fiecare zi vorbesc cu Bogdan (n.r.-Ungurușan) despre asta. Abia așteptăm amândoi să revenim! Mai avem contract cu Botoșani până la finalul sezonului, iar după vom vedea. Gândul nostru este la „U”. Mențin legătura aproape zilnic cu Gabi Giurgiu, cu Florescu… Mă bucur că sunt acolo Neluțu Sabău și Adi Falub. Sper să promoveze!

Ai trecut pe la „U” Cluj, Poli Timișoara, Oțelul și Rapid. Toate aceste grupări au ceva în comun. Au luat-o de la zero cu ajutorul suporterilor.

N-am câștigat mai nimic după aceste experiențe. Am făcut mai mulți bani în puținul timp petrecut afară, în Israel sau Rusia, dar ce am trăit la cluburile enumerate de tine e unic. Banii nu îți pot da trăirile și sentimentele respective. Până la urmă, cu ele rămâi, nu cu banii, crede-mă. Mă mândresc cu clipele trăite la aceste cluburi mari.

87

de prezențe are Laurențiu Buș în Liga 1 și nouă goluri marcate, șase dintre ele au fost reușite în acest sezon

2

trofee a câștigat Laurențiu Buș în carierea sa, campionatul și Supercupa României cu Oțelul Galați, ambele în 2010/2011

Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

  1. „Creează” spații…, domnule jurnalist ! În rest, e bine că l-ai „atacat” pe Laurențiu și îi așteptăm la „U” pe el și pe Ungurușan, doi jucători din generația 2007, cu Falub pe bancă și cu cei doi „în iarbă”, alături de Giurgiu, Goga și Cordoș. Lângă aceștia, vor crește și talentații tineri de astăzi. Succes, „U” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.