JSport.roJSport.ro

Ardealul ClujArdealul Cluj este una dintre cele mai cunoscute şcoli de fotbal din România. Aproape toţi microbiştii ştiu că internaţionalii Vlad Chiricheş şi Alexandru Maxim au fost formaţi de către antrenorii de la baza situată în cartierul clujean Someşeni, condusă de către Alexandru Moldovan.

Fiul acestuia, Călin Moldovan, unul dintre cei cinci antrenori ai şcolii clujene, a făcut o prezentare a „fabricii de talente” pentru CJSport.ro, însă a ţinut şi ca lumea să afle că, poate surprinzător, nu Chiricheş sau Maxim au impresionat cel mai mult.

„Cel mai mare talent în şcoală a fost Mihai Răduţ. Locul lui trebuia să fie într-un campionat foarte puternic, dar nu ştiu din ce motive el joacă tot în Liga I. Al doilea jucător a fost Vlăduţ Morar, ca talent nativ şi calităţi, nici nu mai ştiu pe unde e acum. Oricum, nimic nu vine de la sine dacă tu, ca jucător, nu munceşti zi de zi, nu ai grijă la viaţa extrasportivă. Toţi vorbesc de Chiricheş, păi el a avut un parcurs super bun pentru performanţă. S-a dus la Internaţional Piteşti în ’C’, a jucat meci de meci, a promovat în ’B’, a jucat meci de meci, apoi în ’A’, la fel. A venit transferul la Pandurii, Steaua, Tottenham, a luat-o treptat. Majoritatea părinţilor şi copiilor cred că, dacă ai terminat junioratul, gata, ai ajuns fotbalist. Trecerea de la juniori la seniori e destul de grea, trebuie să ai tărie de caracter, să ştii care e scopul tău, să dai totul pentru fotbal, pentru că nu vine nimeni cu covor roşu să ţi-l întindă”, a spus Călin Moldovan, discurs pe care îl aud mereu şi jucătorii U19 ai Ardealului, angrenaţi acum în Liga Elitelor, echipa de care fostul căpitan al Universităţii Cluj are grijă în mod special.

La şcoala de fotbal clujeană se antrenează aproximativ 140 de copii, pe lângă cei de la U19 mai existând şi grupele de U17, de juniori C, D şi E, micii jucători fiind împărţiţi în mai multe serii în campionatele în care evoluează. Infrastructura este compusă dintr-un teren sintetic cu nocturnă de dimensiuni normale şi un altul de dimensiuni reduse, un „poligon” şi un teren gazonat. Claudiu Moldovan, Ferencz Ficer, Cosmin Văsâie şi Paul Ghenţi sunt ceilalţi patru antrenori ai şcolii, obiectivul principal fiind atât lansarea cât mai multor jucători în fotbalul mare, dar şi ca acest pas să fie făcut cu o responsabilitate uriaşă.

IMG_2055„Majoritatea copiilor de la noi au calităţi pentru fotbalul de performanţă, dar depinde de ei şi de caracterul lor, de seriozitatea lor, de mediul în care o să meargă, de ce antrenori vor avea parte, de pericolele existente. Ei sunt traşi în capcane de la 14, 15 ani, cel mai periculos fiind anturajul. Un rol foarte important îl are familia şi educaţia. Să fii sportiv nu înseamnă doar să dai cu piciorul într-o minge, contează şi cum te îmbraci în afara terenului, cum te comporţi la şcoală, în relaţia cu lumea, trebuie să fii un exemplu pentru ceilalţi. Atrag atenţia şi unde se greşeşte: la presiunea pusă pe copiii foarte mici de către antrenori. Copiii trebuie să aibă plăcerea de a ajuca, mai puţin importante sunt rezultatele. Sunt ţări civilizate în care nici nu există clasamente, pentru că se pune presiune, copilul nu mai vine cu plăcere, părintele strigă din tribune, antrenorul o face din teren, copilul vine forţat la fotbal şi o să dispară în timp”, atrage atenţia antrenorul echipei U19, care a terminat pe locul trei prima parte a sezonului în Liga Elitelor.

De altfel, această competiţie este binevenită pentru tinerii jucători, în opinia lui Călin Moldovan, campioana urmând să-şi încerce şansa în Liga Campionilor la acest nivel. „Ţin să felicit Federaţia pentru Liga Elitelor, de mult trebuia făcută această competiţie. Aici s-au concentrat valorile, meciurile sunt mai echilibrate, nu mai jucăm pe coclauri, există şi o oarecare presiune. De asta am şi acceptat să jucăm pe Cluj Arena cu Universitatea, pentru ca jucătorii mei să vadă lume multă în tribune, să simtă presiunea. Având meci de meci un adversar puternic jucătorii cresc. Echipele angrenate primesc şi câte 6.000 de euro, iar de la anul am înţeles că finanţarea va fi şi mai mare”, este mulţumirea lui Călin Moldovan, care a trimis menţiuni speciale către Stephan Drăghici, Alexandru Roşca sau Dănuţ Cozma, trei dintre jucătorii aflaţi sub comanda lui cu potenţial mare de a ajunge la echipe de top chiar din Europa.

Liga Elitelor se va relua pe 12 martie, Călin Moldovan fiind convins că echipa sa va ajunge din nou în semifinalele competiţiei.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.