JSport.roJSport.ro

Universitatea Cluj se va confrunta cu Avântul Reghin în ultimul meci al anului pentru „studenți”, în Liga a 3-a, pe propriul stadion. Partida de vineri evocă un trecut îndepărtat, dar unul plin de peripeții și curiozități. Mai exact, este vorba de sezonul 1955 al Diviziei A, singura dată când cele două formații s-au întâlnit în eșalonul de elită și unica prezență pe prima scenă a micuței formații mureșene.

Era perioada în care competiția internă se desfășura după sistemul primăvară-toamnă. În acea ediție de campionat, Titus Ozon se transferase de la Progresul la Dinamo, iar marele Petschovschi trecuse de la Flamura Roșie Arad la CCA. Erau mutările notabile de dinaintea acelei stagiuni. Totodată, niște tineri pe nume Gheorghe Constantin și Emerich Jenei aveau să debuteze în Divizia A pentru CCA, respectiv Flamura Roșie Arad. Totul are un început…

Huliganii de altădată

Însă, revenind la povestea noastră, Știința Cluj, așa cum se numea pe atunci, a încheiat sezonul respectiv pe poziția a șaptea, la egalitate de puncte cu CCA, ambele cu câte 23 de puncte, iar Avântul Reghin a fost codașa întrecerii și prima retrogradată. Ambele dueluri directe din campionat au fost adjudecate de „Șepcilor roșii”, cu 4-3, la Cluj, și cu 2-0 în deplasarea din orașul de pe malul Mureșului.

În meciul dintre Știința Cluj și Locomotiva Timișoara, din acel sezon 1955, spectatorii au pătruns pe teren în timpul partidei, lovind arbitrii și pe Iosif Kovacs, un fost internațional român și unul dintre jucătorii oaspeților. Făptașii au scăpat fără sancțiuni, însă terenul clujenilor a fost suspendat după aceste incidente, iar în meciurile următoare de pe teren propriu, Știința a evoluat la Brașov. Toate-s vechi și nouă toate…

Tinerii Clujului, campionii României

Trupa cu care „studenții” au abordat acel sezon a fost formată de celebrul antrenor Ștefan Kovacs, care a părăsit clubul la finalul turului de campionat. Echipa de bază a Științei în acel campionat a fost următoarea: Todor – Szekely, M. Luca, Dobrescu – Al. Moldovan, Nedelcu – I. Suciu, L. Munteanu, Avram, Lutz, Dragoman. În retur, echipa a fost pregătită de Petre Rădulescu.

Totuși, acea ediție de campionat nu a fost una mediocră pentru ardeleni, ci un an care anunța frumoase perspective. Pe 27 noiembrie 1955, juniorii „alb-negrilor” au câștigat primul titlu național într-o finală cu Dinamo!

Ofsaidul, bată-l vina!

În schimb, pentru Avântul Reghin, adversara Universității în partida de vineri, acel campionat din 1955 a fost unul bizar. Deși au strâns doar 9 puncte, reghinenii au reușit performanța de a rămâne neînvinși în fața campioanei Dinamo (1-1 și 0-0), în sezonul în care „câinii roșii” au pus mâna pe primul lor campionat! Singura prezență în Divizia A a micuței grupări a însemnat un apogeu istoric compus din întâmplări insolite.

În acele vremuri, între cluburi exista o reciprocitate privind găzduirea. Însă, într-o deplasare la Flacăra Ploiești, fotbaliștii de la Reghin au avut rezervate doar opt paturi din partea gazdelor prahovene, fiind nevoiți, în plină noapte, să fugă la București pentru a se caza în condiții normale la un hotel. A doua zi, au pierdut cu 0-4 acuzând oboseala acumulată.

Un alt episod care i-a avut ca protagoniști și victime pe cei de la Avântul Reghin s-a desfășurat, de această dată, acasă, într-o confruntare cu CCA. Mureșenii au aplicat fără discernământ tactica jocului la ofsaid. Drept urmare, au cedat cu 1-9 pe teren propriu! Tătaru I a marcat de patru ori pentru „militari” în acea rundă, așa cum se menționează în „Istoria fotbalului românesc”, volum editat de FRF.

Vineri, de la 15.30, după 62 de ani de la aceste evenimente, Universitatea Cluj și Avântul Reghin se vor duela din nou în campionat, dar de data aceasta în Liga a 3-a. Meciul va fi transmis în direct de LOOK Plus.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.