JSport.roJSport.ro
Sursă foto: Profil Facebook Marco Dulca

Fotbalul este sportul rege în România, iar tot mai mulţi copii se îndreaptă spre el. Unii dintre ei ajung să joace în străinătate, alţii rămân în campionatul românesc.

Marco Dulca, în vârstă de 19 ani, a ales să evolueze printre străini, la Swansea, o echipă din Ţara Galilor, dar care joacă în Premier League 2.

În familia sa, sportul a fost vedeta, începând cu bunicul său, Ioan Dulca, arbitru de fotbal. Tatăl lui Marco, Cristian Dulca, a fost jucător de fotbal cu prezenţe în tricoul naţionalei, bifând meciuri şi la ultimul Campionat Mondial la care a participat România, în 1998. În acelaşi timp, verişorul său, Alexandru Dulca, evoluează în prezent la Luceafărul Oradea, în timp ce sora sa s-a îndreptat spre dansul contemporan.

Marco este component al echipei naţionalei U21, dar în ultimele meciuri nu a jucat din cauza unei accidentări care a necesitat şi operaţie. Despre accidentare, echipa naţională şi o eventulă întoarcere acasă a povestit, Marco, pentru CJSport.ro.

Având bunic arbitru de fotbal şi tată fotbalist, Marco a fost de mic înconjurat de tainele acestui sport, iar la 6 ani a avut primul contact profesional cu fotbalul, la FC Napoca. După doi ani petrecuţi aici s-a dus la “U” Cluj, unde a stat până la vârsta de 16 ani, semnând apoi cu Swansea U18. În 2017, Dulca a ajuns la echipa U23, care evoluează în Premier League 2, alături de care a câştigat Cupa Ţării Galilor, 2017-2018, iar în 2018 a luat locul doi la competiţia ,,Premier League Cup”.

,,Am semnat cu Swansea în 2015, după ce am fost două săptămâni la nişte probe de joc, unde m-au remarcat. Am avut noroc cu impresarul meu, Lucian Marinescu, care are o relaţie foarte bună cu oficialii clubului şi a reuşit să îmi «ofere» această şansă de a da probe la Swansea. Swansea e un oraş liniştit de aproximativ 250.000 de locuitori. Aici gândul îl poţi avea doar la fotbal. Toată lumea «mănâncă» fotbal pe pâine. Dacă mi-a fost greu? Desigur. A fost greu ca un copil de 16 ani să se rupă de viaţa de acasă, unde avea totul pus pe tavă. Dar mă bucur că am trecut peste emoţii şi gânduri de dor. Sunt focusat 100% pe ce fac aici”.

În septembrie 2018 a suferit o fractură de metatarsian, în timpul unui meci, care l-a ţinut departe de teren tot restul anului, inclusiv de meciurile echipei naţionale U21.

,,S-a întâmplat într-un meci contra celor de la Blackburn Rovers. Alergam după un adversar, când dintr-o dată am călcat strâmb şi am simţit o durere pe care nu o mai avusesem până atunci. Am ştiut din prima clipă că e ceva grav. Acum mă simt foarte bine, iar săptămâna trecută am început antrenamentele cu echipa. Sunt foarte încrezător şi pregătit să dau totul din nou. Am fost foarte frustrat să ştiu că nu pot să-mi ajut colegii din teren. Chiar m-am rugat foarte mult de cei de la Swansea să îmi dea două zile libere să pot să fiu alături de băieţi la meciul de la Cluj. Important e că echipa a câştigat şi că ne-am calificat la Euro”.

România U21 a jucat la Cluj penultimul meci din campania de calificare la Campionatul European din 2019. Unitatea este punctual forte al micilor ,,tricolori”, iar Marco Dulca spune că nu îi mai este frică de niciun adversar.

,,Dacă e să ne luăm după numele echipelor cu care suntem în grupă la Euro, multă lume ar spune că e imposibil. Dar după ce am câştigat contra Portugaliei, Bosniei, Elveţiei nu îmi mai e frică de niciun adversar. Suntem un grup foarte unit. Suntem o familie. Sunt jucători care joacă constant în Liga 1 şi cu noi, care venim din străinătate, se creează un nucleu excelent”.

Clujeanul ne-a povestit despre momentele plăcute şi mai puţin plăcute pe care le-a trăit în 2018, dar şi obiectivele propuse pentru acest an.

,,Cel mai frumos lucru din 2018 a fost că ne-am calificat la Euro după 20 de ani de secetă. Iar cel mai neplăcut, că am fost «obligat» să stau departe de ce iubesc cel mai mult să fac, să joc fotbal. În 2019 îmi doresc să revin la forma la care am fost înainte, să debutez la Swansea şi să fiu convocat în echipa pentru Euro”.

Universitatea Cluj este echipa de suflet a lui Marco Dulca, iar el crede că trupa pregătită acum de Bogdan Lobonţ va promova în Liga 1. O eventuală întoarcere în campionatul românesc nu se regăseşte, însă, în planurile mijlocaşului, de care s-a interesat şi Universitatea Craiova.

,,«U» Cluj are o echipă foarte bună, cu jucători cu experienţă, plus cei tineri care vin cu prospeţime, deci nu prea am emoţii pentru promovare. Va fi greu în a doua parte a campionatului, dar cred că vor reuşi. Cred că Universitatea Cluj, Petrolul Ploieşti şi, din câte am văzut, Snagov vor promova. Craiova şi alte echipe din Liga 1 m-au vrut, dar momentan nu vreau să mă întorc în ţară. Şi dacă m-aş întoarce aş veni la «U» Cluj sau Rapid, când vor fi în Liga 1”.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.