Războiul din Ucraina a generat și generează multe drame, având implicații directe și în lumea sportului. Nu sunt afectați doar sportivii ucraineni, ci și cei ale căror familii se află în zonele de conflict, așa cum este cazul Alionei Martiniuc, una dintre voleibalistele de top din campionatul României.

Legitimată la CSM Lugoj, Aliona (31 de ani, 1.86 m. înălțime) este născută în Republica Moldova, la Rîbnița, însă are o mare parte din familie în Ucraina. Toate rudele din partea mamei sunt aproape de linia frontului, trăind zi de zi cu teroarea că un obuz le-ar putea nimeri casa.

„Este cu adevărat foarte greu pentru mine, pentru că am familie în Ucraina și părinții mei stau încă în Moldova. Îmi pare foarte rău pentru întreaga situație, pentru că eu cred că e cea mai mare greșeală. Cu familia mea din Moldova, cu părinții, vorbesc zilnic la telefon. Iar cu familia din Ucraina, la fel. Încerc să sun, să trimit mesaje: ‘bună, ce mai faceți, dacă aveți nevoie de ajutor, vă rog sunați-mă, vă voi ajuta”, a declarat sportiva.

De altfel, ea a ales să vină în România tocmai pentru a fi cât mai aproape de familie. Avea oferte și de la cluburi din Occident, dar nu ar fi rezistat dorului de casă. De aici, poate ajunge la ai ei în doar câteva ore, iar părinților le este la îndemână să vină să o viziteze.

În situația lor sunt foarte multe persoane, care cum se trezesc intră pe internet ca să citească știrile, în speranța că vor afla, ca prin minune, că războiul s-a sfârșit. Așteptarea este chinuitoare. Nu este ca și cum cineva ar deschide un site pentru a afla loto Grecia rezultate.

„Sper că se va termina repede și Ucraina va putea să-și revină. E foarte greu pentru mine să spun ceva, în fiecare zi mă gândesc la asta. Zilnic mi-e teamă pentru familia mea”, a mărturisit voleibalista de la CSM Lugoj. Ea încearcă să ajute și alte sportive să ajungă în țara noastră: „Mereu le spun tinerelor jucătoare că dacă au nevoie de ajutor, îmi pot scrie. Am vorbit cu două fete și m-au rugat să le ajut pentru un agent. Și am spus, da, sigur, vă voi ajuta, pentru că voi sunteți familia mea, sunteți din țara mea, sunteți copiii mei. Deci trebuie să am grijă de ele”.

Coreenii confundă Moldova cu Maldive

Aliona Martiniuc și-a început cariera în România, la Unic Piatra Neamț, când avea 17 ani, iar peste 4 ani a câștigat titlul cu Tomis. A plecat apoi și a jucat în Coreea de Sud, Rusia, Turcia și Japonia, țări cu campionate puternice. În Coreea, a evoluat pentru GS Caltex Seul, fiind una dintre vedetele competiției. „A fost foarte dificil, dar și vesel, interesant, deoarece e o experiență pe care nu mai găsești nicăieri, doar în Asia. Unii confundau Moldova cu Maldive. A fost ceva inedit. Se apropiau și mă întrebau dacă sunt din Maldive”, povestea sportiva.

Revenită în țara noastră, a semnat cu echipa din Lugoj și a marcat 27 de puncte contra Rapidului, chiar în prima etapă. A avut o contribuție importantă la cucerirea Supercupei României, reușind 30 de puncte în semifinale, contra celor de la Volei Alba Blaj.

Jsport.ro - Magazinul tau de incaltaminte si imbracaminte