Ca orice domeniul, pariurile sportive au „secretele lor”, pe care le descoperi pe măsură ce capeți experiență. Un parior „ștate vechi” are mai multe șanse să iasă pe profit la finalul lunii decât un începător, presupunând că cei doi se pricep la fel de bine la sportul pe care mizează.

Eficiența superioară se datorează tocmai cunoașterii acestor secrete, pe care le descoperă făcând greșeli sau împărtășindu-și experiențele cu alți jucători. Iată care ar fi cele mai importante zece lucruri pe care ar trebui să le știe orice pasionat de pariuri sportive:

Cotele nu reflectă mereu probabilitatea de câștig

Casele de pariuri foarte mari au echipe de specialiști (numiți „traderi”) care stabilesc cote pentru toate evenimentele sportive. Ei aproximează ce volume de bani vor fi plasate pe fiecare opțiune de pariere dintr-o piață, astfel încât operatorul să iasă în avantaj orice s-ar întâmpla. Așadar, cotele sunt stabilite respectându-se, în primul rând, rațiuni economice. Ele nu reflectă gradul de risc al pariului, așa cum cred începătorii.

Nu există ponturi sigure 100%

Unii dintre pariorii fără experiență cred că se pot îmbogăți peste noapte și cad în capcana șarlatanilor care vând ponturi pe Internet, susținând că au informații din interior despre blaturi. Nu există ponturi sigure 100%. Presupunând prin absurd că ar exista astfel de informații, au fost și numeroase cazuri în care blaturile au eșuat. Jucătorii care știu ce înseamnă pariurile se inspiră doar din predicții cum sunt cele de pe PonturiAzi.ro, care pot fi accesate gratuit.

 

Cotele prea mici sunt de evitat, ca și cele prea mari

Un jucător care pariază „cu cap” pune pe bilet doar selecții cu cote realiste (1.30 – 2.20). Cotele mai mici de 1.20 sunt de evitat, pentru că riscul real este mult mai mare decât cel indicat de cotă. Teoretic, un pariu pe cota 1.15 nu prea are cum să nu iasă. Ei bine, un bilet cu 10 selecții având cota 1.15 fiecare are șanse infime să fie câștigător.

Favoritele sunt supralicitate

Pariorii cu experiență știu că este o greșeală să mizeze tot timpul pe favorite. Explicația este simplă: cotele sunt mici, deci miza trebuie să fie mare ca să înțeleagă ceva din profit. Pe de altă parte, în fotbal (și, în general, în sport) sunt surprize dese. E greu chiar și pentru Real Madrid, FC Barcelona sau Bayern Munchen (echipe cu cote foarte mici) să lege șase-șapte victorii pe teren propriu. Un pariu pierzător din șase înseamnă bilanț negativ.

E greu, dar nu imposibil să se obțină profit pe termen lung

Mai puțin de 10% din pariori obțin profit pe termen lung, ceea ce indică faptul că e greu, dar nu imposibil. Există categoria pariorilor profesioniști, care este dovada vie că se pot câștiga bani din această activitate. Aceștia au, însă, calități psihice specifice, dublate de o disciplină care garantează respectarea regulilor ce țin de managementul banilor și de analizarea corectă a meciurilor.

Statistica este importantă, dar nu cea mai importantă

Statistica este punctul de plecare pentru fiecare analiză. Analizând cifrele, pariorul își dă seama dacă un anumit meci are potențial, sau dacă trebuie să caute selecția câștigătoare în altă parte. Unii fac greșeala să se orienteze numai după statistică, ignorând informațiile de context, care sunt mai importante. De exemplu, dacă o echipă nu poate conta pe patru jucători de bază, ce s-a întâmplat în trecut nu mai contează atât de mult.

Se pariază cu mintea, nu cu sufletul

Au câștig de cauză cei care reușesc să păstreze pariurile strict la nivelul rațional. Subiectivismul a adus pierderi pentru mulți pariori care au mizat pe echipa favorită, pentru că o vedeau drept cea mai bună. Este recomandat să fie evitate meciurile cu încărcătură sufletească.

Pe piețele live apar mai multe pariuri de valoare

Fluctuația cotelor din timpul desfășurării meciurilor favorizează apariția pariurilor de valoare. Cel mai elocvent este exemplul unui pariu pe gol marcat: pe măsură ce se înaintează spre sfârșitul reprizei, cota crește de la un minut la altul. Tehnic, înseamnă că scad șansele să se înscrie. În schimb, ostilitățile din teren pot indica opusul. Atunci când probabilitatea reală de a se marca este mare decât cea indicată de cotă, se spune că pariul are valoare.

Pariurile pe sporturi de nișă sunt profitabile

Cine a practicat un sport de nișă (surfing, darts, snooker ș.a.m.d.) și a rămas ancorat în fenomen are un avantaj, pentru că e puțin probabil ca în echipa de traderi despre care scriam mai sus să existe specialiști în aceste sporturi. Astfel, e posibil ca bookmakerul să nu aprecieze corect cotele, iar cunoscătorii să profite.

Ofertele promoționale pot aduce extra câștiguri

Mulți jucători „debutanți” aleg agenția de pariuri în funcție de recompensa pentru clienții noi, însă sunt foarte importante și ofertele promoționale pentru clienții deja existenți, pentru că acestea sunt cele care aduc extra câștiguri pe termen lung.

Jsport.ro - Magazinul tau de incaltaminte si imbracaminte