Șahul este un joc mai exclusivist și, chiar dacă nu este atât de popular, cu siguranță îl putem numi captivant și plin de satisfacții. Cu puțină determinare și interes și șahul poate fi jucat la nivel profesionist. Dacă sunteți amator, noi vă prezentăm mai jos câteva reguli elementare de șah și un pic din istoria lui.
Deși nu se știe cu exactitate când a apărut exact șahul, primele documente atestă jocul de prin anul 500. Se crede că un joc predecesor al acestuia ar fi unul originar din India, “chaturanga”, din secolul al VII-lea, care s-a extins spre Persia. După cucerirea Persiei, această variantă de șah a fost “îmbrățișată” de lumea musulmană și astfel a ajuns în sudul Europei. Ceea ce numim noi astăzi șah a apărut abia prin secolul al XVI-lea. Unul dintre primii maeștri ai șahului a fost un preot spaniol, Ruy Lopez – după care a fost numită și o mutare de deschidere. Această deschidere a fost analizată în detaliu de Lopez într-o carte pe care a publicat-o în 1561. Nu au mai fost schimbări până în secolul al XVIII-lea. În 1749, masterul Francois-Andre Philidor a scos o nouă carte în care analiza jocul de șah și prezenta noi mutări de deschidere. Există și astăzi o strategie numită după el.
De-a lungul timpului, piesele jocului de șah s-au tot schimbat. În 1849, Jacques de London, un producător de jocuri și jucării, a introdus lumii un nou stil de piese create de designerul Nathaniel Cooke. Aceste piese au fost recomandate de Howard Staunton, care era cel mai puternic jucător de la acea vreme. Acest design nou, cunoscut ca modelul Staunton, a devenit instant popular și a început să fie folosit de toate cluburile și de toți jucătorii din lume. Acest stil încă este valabil și este considerat modelul standard al pieselor de șah. În secolul al XIX-lea, au fost introduse și ceasurile pe care le vedem la competiții. Înainte de acestea, un joc de șah putea dura și 14 ore.
Dar care sunt regulile exacte al acestui joc? Șahul este considerat un sport al minții, exact la fel ca și pokerul spre exemplu. Deși regulile jocului de cărți sunt chiar simple, când vine vorba de șah, lucrurile sunt puțin mai complicate pentru că nu este un joc pentru toată lumea. Este unul extrem de frumos, dar și dificil dacă dorești să joci la un nivel profesionist de exemplu. Ca niște reguli elementare, trebuie reținut faptul că piesa care trebuie blocată și fără nicio variantă de scăpare este regele. Acesta poate fi mutat doar o căsuță, în orice direcție însă. Atunci când este “amenințat” de altă piesă, se declară “șah”. Dacă regele nu are unde să se ducă și este blocat, atunci este “șah mat” și jocul s-a terminat. Cel care a dat “șah mat” este câștigătorul, bineînțeles.
Dar să vedem care sunt celelalte piese și ce fac ele. Dacă avem rege, avem și regina. Aceasta poate fi mutată în linie dreaptă sau pe diagonală, oricâte căsuțe vrea jucătorul și în oricare direcție. La un capăt, avem tura care poate fi mutată pe orizontală sau verticală, oricât de mult dorim sau este posibil. Nebunul merge pe diagonală, oricât poate și/sau vrea jucătorul. Calul poate merge trei căsuțe în față și una la stânga sau la dreapta; și este singura piesă care poate sări o căsuță. Iar pionul este cel care deschide mai mereu și poate fi mutat fie o căsuță, fie două la prima mutare.
Tot cu ajutorul pionilor, se pot face mutări de deschidere celebre, care pot da startul strategiilor jucătorilor. Menționăm doar câteva dintre ele. În primul rând, “Gambitul Damei” este una dintre cele mai vechi deschideri, după care s-a făcut și un serial Netflix care a avut foarte mare succes. Aici, pionul de la d4 este mutat primul, apoi d5, urmat de c4. Se numește așa deoarece un pion este sacrificat pentru a-i face cale liberă “reginei” spre centrul tablei. O altă deschidere cunoscută este “Apărarea franceză”, unde pionul alb de pe e4 este mutat primul, urmat de pionul negru de pe e6. Este o strategie de contra-atac împotriva regelui alb.
Acestea sunt doar două, însă pot fi nenumărate combinații, iar fiecare jucător profesionist are deja strategiile lui cu care deschide sau atacă. Dacă sunteți interesați să vă apucați de șah, există, în majoritatea orașelor mari din țară, cluburi de începători de șah.
Sahul unul dintre cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea inteligentei.