Foto: boxingnewsonline.net

30 noiembrie le aduce aminte pasionaților de box de Floyd Patterson, fost campion mondial la categoria grea.

Ascensiunea pugilistului american a început în 1952, la Olimpiada de la Helsinki, unde a cucerit medalia de aur la categoria mijlocie. În finală l-a învins prin KO pe românul Vasile Tiță, legitimat la Steaua București. Patterson avea 17 ani în acel moment.

 

La scurt timp, ambițiosul sportiv a făcut pasul spre boxul profesionist, debutând oficial în confruntarea cu Eddie Godbold, pe care l-a învins prin KO tehnic în runda a patra.

Patru ani mai târziu, Patterson scria istorie. La 21 de ani devenea campion mondial la categoria grea după o luptă cu legendarul Archie Moore (39 de ani), câștigată prin KO în runda a cincea. Evenimentul a avut loc pe 30 noiembrie 1956, iar astăzi s-au împlinit 64 de ani de atunci.

 

Au urmat patru meciuri în care tânărul boxer și-a apărat centurile NBA și The Ring, fiind apoi deposedat de ele după un KO tehnic suferit în runda a treia, la duelul cu suedezul Ingemar Johansson, din 1959 . Patterson nu a aruncat prosopul în cariera sa. L-a provocat pe scandinav la un meci revanșă, unde s-a impus prin KO în runda a cincea. În 1961, cei doi și-au împărțit pumni pentru a treia oară, dar cel care a ridicat mâna triumfător la final a fost din nou Patterson, printr-un KO în runda a șasea.

Patterson a gustat din cupa biruinței preț de încă un an, după ce l-a trimis la podea în runda a patra pe Tom McNeeley. Pe 25 septembrie 1962, la mai bine de un deceniu de când terminase pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice, Patterson a pierdut pentru totdeauna titlul mondial la categoria grea. Sonny Liston a reușit să-l învingă încă din prima rundă, prin KO. Scenariul s-a repetat câteva luni mai târziu, în meciul revanșă cu Liston.

 

În 1965, Floyd Patterson a încercat să recâștige gloria de odinioară într-un meci cu Muhammad Ali, dar a pierdut prin KO tehnic în runda a 12-a. Cu ”Teroristul ringului”, așa cum l-a supranumit scriitorul George Mihalache pe celebrul boxer de peste Ocean, Patterson s-a reîntâlnit pe 20 septembrie 1972. Avea 37 de ani și încă mai spera la o revenire pe cele mai înalte culmi ale succesului. Ali s-a dovedit, însă, a fi prea puternic pe măreața arenă Madison Square Guarden din New York. Patterson a abandonat lupta în runda a șaptea și părărea definitiv nobila artă, căreia i-a dedicat peste 20 de ani din viață.

Floyd Patterson a urcat în ring de 64 de ori la profesioniști, câștigând 55 de meciuri (40 prin KO), pierzând opt, iar o altă luptă a fost declarată remiză. În 2006, la vârsta de 71 de ani, a sunat ultimul gong pentru marele pugilist.

Jsport.ro - Magazinul tau de incaltaminte si imbracaminte