JSport.roJSport.ro

Gimnastica ritmică este un sport special în România, dedicat exclusiv fetelor. Şi ca orice sport special de la noi, drumul spre performanţă se construieşte greu, cu obstacole dificil de trecut, dar cu o bucurie de două ori mai mare atunci când se obţine o medalie.

La Cluj-Napoca există o singură secţie de gimnastică ritmică, ce aparţine de CSM Cluj, alcătuită din 14 fete între 6 şi 11 ani.

Iar dacă nu exista multă „încăpăţânare” din partea antrenoarei Adriana Gîrbă, nici această secţie nu exista acum.

„Ne-am înfiinţat acum doi ani, atunci când am bătut la toate uşile. Singurul care ne-a deschis o ușă a fost domnul Ioan Mănăşturean (n.r.-directorul CSM Cluj). Cu ajutorul și susținerea dumnealui, un om inimos, care are încredere în oamenii devotaţi sportului de performanță, am început împreună să punem bazele secției de gimnastica ritmica de performanță aici la Cluj unde, sper eu, că sub aripa Clubului Sportiv Municipal, vom construi generație de generație măcar câte o echipă de gimnaste care, prin muncă serioasă, să ne reprezinte Clujul pe plan național. Din păcate, cu toată bunăvoința domnului director, el nu are posibilitatea să ne pună la dispoziție o sală de antrenament deoarece în subordinea Clubului Sportiv Municipal nu există săli de sport, aşa că trebuie să ne căutăm noi, antrenorii, iar clubul să le închirieze contra cost, lucru care este foarte dificil în zilele noastre, când chiriile sălilor de sport sunt atât de mari. Am început prin şcoli să facem câte o oră, dar într-o oră nu se poate face performanţă. Trebuie corectat totul, de la degetul mic de la picior, până la ultimul fir de păr din cap, şi asta nu se poate face într-o oră. Trebuie să stai în sală până îţi iese, nu e cu ora la performanţă. Aşa că îi mulţumesc doamnei directoare a sălii în care ne pregătim acum, Gabriela Pasc, pentru că aici putem face chiar şi 5 ore, pe timpul vacanţelor”, a evidenţiat Adriana Gîrbă cele mai mari greutăţi ale gimnasticii ritmice în Cluj.

Astfel, la sala de sport situată „La Terenuri” în cartierul Mănăştur, timp de şase zile pe săptămână, cele 14 fetiţe se antrenează patru ore pe zi. Două ore în sala mai mică, acolo unde se face mai ales încălzirea, şi două ore în sala mare. Preţurile, evident, sunt diferite şi sunt suportate de către club.

„Nu ne permitem doar în sala mare pentru că e prea scump. Acolo intrăm de la 3 la 5 după-amiaza, dar de la 5 fără 10 trebuie să încep să strâng echipamentele. Sala e singura noastră problemă. Sunt multe ore de muncă la gimnastică, dar este o ocazie pentru fetiţele clujence să descopere acest sport. La gimnastica ritmica, noi aruncăm obiectele foarte sus şi, cu cât se fac mai multe rotaţii sub aruncare, cu atât fetele primesc punctaje mai mari. Săliţe mici se mai găsesc, dar nouă ne trebuie o sală înaltă. Chiar şi-aşa, avem deja prima medalie la o competiţie mare după doi ani de la înfiinţarea clubului. A fost cucerită la Campionatele Naţionale „Mica Gimnastă” din judeţul Constanţa, acolo unde am participat cu două fete. De 39 de ani nu s-a mai practicat gimnastică ritmică în Cluj, iar acum următorul obiectiv este Campionatele Naţionale de junioare mici, care vor avea loc în iunie, tot la Constanţa”, a mai spus antrenoarea de la CSM Cluj, care a încercat să facă performanţă şi în Franţa.

Acolo, programul diferit al şcolilor însemna ore puţine de antrenament pe zi, astfel că a abandonat proiectul după doi ani. Eforturile Adrianei Bujor, numele de fată, au fost recunoscute de către Federaţia Română de Gimnastică Ritmică. Bujor a practica gimnastica ritmică şi apoi a devenit antrenoare la Iaşi, după care a ajuns la lot în Bucureşti. Acolo a dat peste antrenorul emerit Maria Gîrbă, care avea să-i influenţeze atât viaţa profesională, cât şi cea personală fostei Adriana Bujor, ce s-a căsătorit mai târziu cu fiul antrenoarei.

„Am avut șansa să capăt o experienţă importantă nu doar la nivel naţional. Mi-a împărtăşit din experienta dumneaei până la cel mai mic detaliu doamna Maria Gîrbă, iar cu dumneaei am făcut primii paşi pe plan internaţional şi ca arbitru apoi, pentru că eu trebuie să fiu şi arbitru la competiţii. Dacă nu avem arbitru la Naţionale, plătim o penalizare. Tocmai de aceea îmi este foarte greu atunci când plecăm la o competiţie. Mă ajută, însă, doamnele Magdalena Pintea şi Corina Lupu, care stau lângă fetiţe şi le trimit pe covor. Fetiţele trebuie să arate într-un minut tot ce au muncit în doi ani. În gimnastică trebuie să îndeplineşti multe condiţii. Să ai o linie longilină, să ai muşchiul format pe lung, nu pe lat, segmente lungi, mobilitate, deschidere, coordonare cu obiectul, ureche muzicală. E foarte greu să găsești acest gen de copii, iar din această cauză baza de selecţie e foarte importantă. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine. Acum voi merge la Campionatele Naţionale cu şapte fetiţe, care au între 8 şi 10 ani, la probele de coardă, cerc şi panglică”, a mai spus Adriana Gîrbă.

Din cauza situaţiei financiare, clubul nu îşi permite să organizeze cantonamente, astfel că pregătirea pentru orice competiţie a fetelor se face doar în sala din Mănăştur. Nici echipamentele de concurs nu sunt foarte ieftine. Obiectele şi costumul de care fetiţele au nevoie la concursuri costă câteva sute de euro. De asemenea, până nu demult antrenamentele se făceau pe o simplă mochetă, asta până când CSM Cluj a reuşit să cumpere un covor dedicat special probelor de gimnastică ritmică.

„Ne-ar prinde bine şi un sponsor. Orice ajutor este binevenit. Noi nu am avut şansa să mergem până acum la Campionatele Naţionale. Trebuia să o facem acum doi ani, dar a durat foarte mult până s-a înfiinţat secţia, iar fetele au crescut. Adevărata valoare a unei sportive se vede la juniori. Dacă am lua acum o medalie, ar fi foarte mult. Asta ne dorim, pentru asta lucrăm, de fapt toate fetiţele din România pentru asta lucrează. Dar depind doar de execuţia lor pe covor. E mai greu să ieşi prima dată la un campionat naţional cu obiecte. Dacă începeau şi ele când erau mici, la probe fără obiecte, aveam alte şanse. Dar noi trebuie să recuperăm acum nişte ani din urmă”, a încheiat Adriana Gîrbă, optimistă că fetiţele din Cluj, care practică un sport olimpic, vor deveni cât mai repede cunoscute în toată România.

Lotul CSM Cluj

Categoria a IV-a, junioare mici (9-10 ani)

Giulia Pop

Sara Bracea

Teodora Potfălean

Maya Miron

Karola Kun

Miruna Dandu

Ariana Vintilă

Ştefania Igna

Categoria “Mica Gimnastă” (6-7-8 ani)

Damaris Ielciu

Maria Mihuţ

Irina David

Katia Balogh

Dalia Voivod

Diana Petreanu

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.