JSport.roJSport.ro

Clubul Sportiv Universitatea Cluj tocmai a încheiat cel mai bun an din istorie. Cu depăşirea recordului numărului de medalii şi al sportivilor participanţi la o ediţie a Jocurilor Olimpice, CS Universitatea se află pe locul 1 în clasamentul cluburilor sportive universitare din România. Potrivit preşedintelui Ovidiu Vasu, aceste performanţe au fost reuşite cu un buget mai mic cu 20% faţă de 2015, însă şeful CS Universitatea are în plan triplarea acestuia în următorii ani, lucru care ar urma să ducă şi la rezultate mai bune ale echipelor care joacă sub sigla CS U.

Chiar dacă are motive să se mândrească după anul 2016, Ovidiu Vasu a “strâns” pe drum şi câţiva contestatari, acuzele cele mai vehemente venind din partea secţiei de baschet feminin. Pe finalul anului a fost demisă şi Carmen Amariei de la echipa de handbal feminin, în timp ce, potrivit unor surse, nici reprezentanţii echipei de handbal masculin nu ar avea cea mai bună relaţie cu şeful CS U.

În interviul de mai jos, Vasu are un răspuns pentru toţi contestatarii, explică şi de ce U-BT ar trebui să vină lângă CS Universitatea, nu lângă FC Universitatea, dar şi de ce aşteaptă o nouă participare în cupele europene a echipei de handbal feminin.

Reporter: Domnule Vasu, cum a fost anul 2016, unul olimpic, de altfel, pentru clubul pe care îl conduceţi?

Ovidiu Vasu: Prin prisma rezultatelor obţinute, a fost un an foarte bun. Am depăşit numărul de medalii din 2015, avem un record al acestui număr, 313. Am avut şi nouă sportivi la Jocurile Olimpice, din nou un record în acest aspect. Va veni şi vremea echipelor, pentru că şi la jocuri avem patru medalii la campionatele mondiale de junioare la handbal, două medalii la Jocurile Mondiale Universitare, o medalie la Campionatul Mondial de rugby în şapte, trei handbaliste au fost la Campionatul European, două la Jocurile Olimpice. Avem 75 de sportivi convocaţi la loturile naţionale, iar asta înseamnă că se face sport aici. A fost un an foarte bun, chiar dacă am avut un buget cu 20% mai mic decât în 2015. De la Primărie a fost chiar mai mare decât în 2015, şi sper ca în 2017 să fie şi mai mare, dar au fost anumite neînţelegeri cu Ministerul Educaţiei, însă am depăşit toate chestiile astea.

Dacă bugetul a fost mai mic, iar performanţele mai mari, aţi reuşit să-i premiaţi pe sportivi pentru rezultatele obţinute?

Am strâns cureaua acolo unde am putut, în sensul că nu toate secţiile au beneficiat de cantonamente, că să dau un exemplu, dar am reuşit să premiem toate rezultatele, aşa cum ne permite legea. Deşi bugetul a fost mai mic, acest lucru nu s-a văzut în premierea sportivilor. Ei au beneficiat de premieri, de indemnizaţii, iar efortul cel mai mare a fost al sportivilor şi al antrenorilor, care au înţeles că cel mai important e să faci sport, că apoi banii au venit. Ei şi-au văzut de treabă şi au performat.

foto: sportincluj.ro

Speraţi să atrageţi şi alţi sponsori lângă club odată cu aceste rezultate din 2016?

Facem eforturi foarte serioase. Atragem, oricum, multe venituri din sponsorizare, dar aş dori să triplăm bugetul clubului şi atunci, într-adevăr, vom avea şi echipe campioane la “U” Cluj, nu doar medalii la sporturi inviduale. Facem eforturi, umblăm după sponsori, dar trebuie foarte multă răbdare.

Ne puteţi spune, în procente, cam ce înseamnă susţinerea financiară la CS Universitatea?

Avem o situaţie destul de echilibrată acum, în sensul în care Primăria contribuie cu 25-30%, Ministerul Educaţiei cu 40-45%, iar sponsorii cu 25%. Trebuie să creştem la sponsori şi la Ministerul Educaţiei, iar dacă Consiliul Local şi Consiliul Judeţean ne vor aloca mai mulţi bani, va fi cu atât mai minunat. Oricum, toţi banii clubului se duc înspre secţii. La “U” Cluj sunt multe sporturi care fac performanţă şi, cu cât avem o finanţare mai bună, cu atât putem să ridicăm şi noi ştacheta. Ne dorim să creştem şi să putem avea, în fiecare an, una sau două echipe campioane. La individual, situaţia e foarte bună, toate secţiile au campioni naţionali sau câştigători ai Cupei României. Avem şi 12 medalii câştigate la campionatele europene, mondiale şi Jocurile Olimpice, un rezultat foarte bun pentru clubul nostru. Sperăm să avem un buget mai mare, îmi doresc să le dau sportivilor să mânânce mai bine, să le dau mai multe premieri, să le fac viaţa mai bună, dat asta este în strânsă legătură cu bugetul pe care îl avem.

A fost un record de medalii obţinute în 2016, dar aveţi şi dezamăgiri după acest an?

Sunt dezamăgit că voleiul fete a retrogradat, dar vor promova în acest an şi sper că împreună cu sponsorul NTT Data să reuşim să formăm o echipă bună de Divizia A. La băieţi, situaţia nu e foarte grozavă, în sensul în care noi continuăm să jucăm cu jucători români, avem un singur străin, iar în campionat s-a dat liber la străini, aşa că lupta e inegală. Cred că vom reuşi să terminăm pe locurile 9-10 la finalul campionatului. Clubul asigură infrastructura pentru echipe, însă diferenţa de la locul 10 în prima ligă la o medalie o dă finanţarea pe care o pot avea echipele. Iar aici vreau să vă dau două exemple.

Vă rog…

Handbalul feminin a fost, ani de zile, pe locul doi. Aceleaşi condiţii care au fost atunci există şi acum. Au toate condiţiile, tot sprijinul să crească şi să ajungă în cupele europene. Acolo, poate mai mult ca la alte secţii, s-a strâns un grup de oameni foarte serioşi, care cred că vor reuşi să ridice echipa de handbal fete. La rugby masculin, bugetul s-a dublat. Au condiţii de pregătire, de participare la competiţii, însă diferenţa o dă resursa financiară care înseamnă drepturi băneşti pentru sportivi, pe care noi nu le putem acorda, fiind bugetari. Ăsta ar fi un defect, să zic aşa, pentru că legislaţia nu ne permite să angajăm sportivi. Dacă vin sponsori, te-ai dus sus.

Ca să rămânem la handbalul feminin, pe finalul anului trecut s-a produs o schimbare pe banca tehnică. Cum catalogaţi înlocuirea lui Carmen Amariei şi în ce măsură aţi avut putere de decizie în această privinţă?

Fiecare secţie are un Consiliu de Administraţie, format din oameni care dau banii şi din oameni care cunosc acel sport. Eu nu mă pricep la handbal, rugby sau judo. Eu pot doar să verific şi să accept orice soluţie care e legală şi echitabilă. Despărţirea de Carmen s-a produs din cauza rezultatelor slabe înregistrate în ultima perioadă. Acei oameni care plătesc salariile la jucătoare şi la antrenori au decis înlocuirea lui Carmen. Despărţirea s-a produs cât se poate de elegant, nu i s-au adus reproşuri, putea să i se aducă şi să i se spună o mulţime de chestii, dar ea a plecat după o serie de rezultate proaste. Noi puteam avea două meciuri în plus câştigate şi, ca dovadă, rezultatele care au urmat întăresc faptul că s-a luat o decizie bună.

Relaţia cu handbalul masculin cum o vedeţi? Sunt zvonuri că CS Universitatea nu s-ar fi achitat de promisiunile făcute la începutul sezonului.

Tot ce trebuia să dea clubul la handbal masculin a dat. Oricum, handbalul masculin este cât se poate de dator. Au aceleaşi condiţii ca şi alte secţii, dar trebuie să ridice un pic ştacheta. Nu pot să rămână doar în Divizia B, trebuie să încerce să promoveze odată şi odată. Ok, avem răbdare, dar au toate condiţiile. Chiar discutam acum că ar vrea să meargă într-un cantonament în pauza competiţională. Ei sunt susţinuţi, dar cârcotaşi vor fi întotdeauna. Toţi sunt specialişti în orice, dar, ca să cunoşti adevărul, trebuie să vii aici şi să vezi.

Pe de altă parte, aveţi o relaţie nu tocmai bună cu cei de la baschet feminin, paradoxal în cel mai bun sezon al echipei din ultimii ani.

Baschetul a avut foarte mare susţinere şi are în continuare, inclusiv financiar, însă dacă managerul de acolo aşa înţelege că trebuie să fie relaţia… Ultimul cuvânt tot conducerea clubului îl are, au parte de toată susţinerea noastră, dar sunt lucruri pe care nu le pot accepta. De ce să mergi la Dej şi să cheltui 4.000 de lei, când poţi să faci aici în Cluj antrenament la 8:30 dimineaţa sau seara? O dată într-un an, nu e o tragedie. Că asta a fost problema. Pe de altă parte, într-adevăr, echipa are un parcurs foarte bun în acest sezon.

Cu U-Banca Transilvania care mai e situaţia? Aţi avut protocol de colaborare cu ei în trecut.

Am avut un protocol, dar pe urmă a expirat. Am sperat că vom putea să continuăm legătura, dar se pare că ei încearcă să-şi găsească legitimitatea pe alte căi. Exemplul cu Barcelona şi Bayern Munchen nu e tocmai unul bun, pentru că Barcelona şi Bayern sunt cluburile mamă, iar aici clubul mamă e CS Universitatea, nu alt club. Dacă îşi vor legitimitatea, trebuie să vină înspre clubul mamă. Fotbalul e cu fotbalul, acolo este marca U pentru fotbal, dar pentru toate celelalte secţii este Clubul Sportiv Universitatea. Cu echipa din Liga I avem o colaborare mutuală, tacită, drept dovadă că putem colabora dacă se doreşte.

foto: transilvania reporter

Noi ne dorim să colaborăm, însă nu se schimbă absolut nimic. Fiecare secţie se autoconduce. Nu Vasu e de vină că handbalul masculin merge prost sau că baschetul feminin merge bine. Clubul ajută cu ce poate, în rest, consiliile de conducere ale acelor secţii sunt cele care îşi aduc rolul. Şi la baschet masculin, nimeni nu ia nimic de la Banca Transilvania, ei ar conduce, ei ar gestiona. Aici e vorba doar de marcă. Nici nu îmi doresc să mă bag într-o chestie în care eu nu am niciun element.

Care e lucrul cel mai dificil de gestionat din funcţia de preşedinte şi cât de mult vă deranjează acuzele pe care le primiţi?

Sunt greutăţi foarte mari generate de finanţarea redusă. În rest, toate discuţiile nu mă afectează pentru că nu citesc. Mi-am impus să nu particip la aceste discuţii, nici nu dau vreo replică, pentru că aş intra într-un joc din care nu mai ies. Timpul meu e mult mai preţios dacă îmi văd de bunul mers al clubului şi iată că merge foarte bune. Şi pe viitor, aceeaşi tactică o voi adopta. Cine trebuie să mă evalueze, să ştiţi că mă evaluează. A fost un control de la Corpul de Control al Ministerului şi a reieşit că managementul a fost cât se poate de bun, iar CS Universitatea este pe locul 1. Ce mai putem zice aici? Că Vasu e prost? Ok, dar clubul e pe locul 1 aşa prost cum sunt.

V-aţi gândit, în vreun moment, să vă retrageţi? Să spuneţi “gata, mi-a ajuns, vreau să las pe altcineva”?

E clar că nu pot să fiu toată viaţa pe acest post, dar deocamdată e devreme, pentru că nici eu nu sunt aşa de bătrân. Vin în continuare cu foarte mare plăcere la club şi dorm liniştit, ăsta e un mare lucru. Poată să zică oricine orice, eu ştiu care e adevărul. Aici se desfăşoară o activitate cât se poate de onestă, de corectă, iar eu îmi văd mai departe de drum şi rezultatele se văd. Avem 313 medalii, suntem pe locul 1 din 29 de cluburi sportive, am avut nouă sportivi la Jocurile Olimpice. Sunt voci că aici nu se face performanţă, dar rezultatele dovedesc altceva. Dacă ai peste 300 de medalii, înseamnă că se face ceva.

Joma - JSport.roJSport.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.