JSport.roJSport.ro

gabriela marginean baschetMeciurile disputate de echipa naţională de baschet feminin a României la Cluj au stabilit noi recorduri de audienţă în actuala campanie de calificare la Eurobasket 2017, influenţând inclusiv atribuirea organizării de către România a unei grupe din Eurobasketul masculin de anul viitor.

Căpitanul echipei naţionale de baschet feminin a României, Gabriela Mărginean, a vorbit pentru Cjsport.ro, într-un amplu interviu pe care îl veţi putea citi vineri şi despre rolul jucătoarelor născute la Cluj sau care au evoluat aici în organizarea meciurilor „tricolorelor” în Ardeal, mai exact în oraşul de la poalele Feleacului.

Recorduri succesive de audienţă

Audienţa stabilită în noiembrie 2015 la meciul România – Bosnia-Herţegovina, câştigat de tricolore, a strâns la Polivalenta din Cluj 5.000 de oameni, cei mai mulţi din prima rundă a campaniei de calificare la Eurobasket 2017 feminin.

La doar o lună distanţă, în decembrie 2015, oficialii Federaţiei Române de Baschet au anunţat oficial că României i-a fost atribuită organizarea, la Sala Polivalentă din Cluj, a unei grupe de la Eurobasket 2017 masculin, iar audienţa impresionantă de la partida amintită a fost unul din argumentele „cu greutate” care au impresionat juriul FIBA.

În februarie 2016 România întâlnea din nou la Cluj puternica naţională de baschet feminin a Turciei, iar audienţa de peste 6.800 de spectatori a stabilit un nou record al campaniei de calificare la Europenele de baschet feminin din 2017, dar şi recordul de audienţă la un meci de baschet din România, din toate timpurile, lucruri evidenţiate inclusiv de site-ul FIBA Europe.

„Îmi place să cred că am avut un rol”

„Mie îmi place să cred că am avut un rol (în aducerea meciurilor la Cluj, n.red.), pentru că m-am plâns de nu ştiu când, că toate meciurile de lot şi reuniunile lotului au fost în Sud, fie că vorbim de București, Galați, Târgovişte și niciodată nu s-au adus la Cluj, sau în Ardeal, unde baschetul este respectat. Clujul are o tradiţie mare în sport în general şi era ciudat să nu aduci niciun eveniment de baschet în Ardeal, mai ales în Cluj şi m-am tot plâns şi i-am bătut la cap, nu știu dacă din cauza asta s-a întâmplat, dar cred că am avut puţină influenţă. Am fost şi eu şi Florina (Florina Paşcalău, de asemenea clujeancă, n.red.) şi Clau (Claudia Pop, n.red.) a jucat la Cluj şi Andreea Oros, sunt mai multe care şi-au petrecut timp aici”, a declarat Gabriela Mărginean.

Parteneriat cu Banca Transilvania

Rolul jucat de baschetbaliste în organizarea meciurilor la Cluj a fost subliniat inclusiv de staff-ul naţionalei, la conferinţa de presă dinaintea partidei cu Bosnia, însă nu a fost singurul factor care a influenţat decizia. Tot atunci conducerea FRB a anunţat un parteneriat al forului cu Banca Transilvania – instituţie fondată la Cluj, care a devenit sponsorul oficial al echipei naţionale de baschet feminin a României, ceea ce a constituit un al motiv important în luarea deciziei.

Punctul de plecare al discuţiilor l-a constituit însă faptul că Sala Polivalentă din Cluj dispune de 7.000 de locuri şi este cea mai modernă şi încăpătoare la ora aceasta din România.

Impresionată de afluxul de public

Gabriela Mărginean s-a declarat impresionată de afluxul de public de la meciurile României cu Bosnia din noiembrie 2015 şi cu Turcia, din februarie 2016.

„În februarie m-am aşteptat la atâta lume, după ce am văzut ce a fost în noiembrie şi după ce am câştigat, atât cu Bosnia acasă cât şi cu Israelul în deplasare. În noiembrie în schimb nu mă aşteptam, cu toate că ştiam că Clujul este un oraş cu tradiţie în sport şi lumea merge la evenimente sportive, dar eram conştientă că este lotul naţional de bachet feminin, ştiam că nu am avut rezultate de nu ştiu când, aşa că nu m-am aşteptat dar am fost foarte plăcut surprinsă de oamenii care au venit să ne vadă şi să ne încurajeze”, a mărturisit baschetbalista care a evoluat în sezonul 2015-2016 la echipa de club Perfumerias Avenida Salamanca, cu care a câştigat titlul în Spania.

Eurobasket masculin la Cluj, eveniment „imens”

Sportiva a comenentat şi organizarea unei grupe din Eurobasket 2017 la Cluj:

„Cred că e un eveniment imens, dar Clujul a început deja să aibă evenimente super mari în sport şi noi şi tenisul şi handbalul şi fotbalul, tot mai multe evenimente încep să se adune la Cluj. Grupa de campionat european a băieţilor de anul viitor la Cluj e un lucru imens şi ştiu că lumea o să meargă”, a adăugat sportiva.

Cu Israelul tot la Cluj

Naţionala României mai are de disputat două meciuri din preliminariile Eurobasket 2017, unul cu Israel, acasă şi unul cu Turcia, în deplasare.

Partida cu Israel, programată în această toamnă, va avea loc cel mai probabil tot la Cluj, după cum antrenorul Miroslav Popov a confirmat pentru Cjsport acum două luni, cu ocazia unui meci dintre „U” Cluj şi echipa de club pe care o pregăteşte, CSU Alba-Iulia.

„Am început cu dreptul şi după aceea am pierdut celelalte două meciuri, dar e sport, câştigi unele meciuri, altele le pierzi. Calificarea este grea, jucăm cu Israelul acasă şi cu Turcia în deplasare, Israelul a bătut Turcia, şanse sunt. Nu se ştie niciodată la nivelul ăsta. Dacă prinzi o zi bună se pot îmtâmpla multe. Şi noi era să batem Franţa la Timişoara (la Eurobasket 2015, n.red.). Nu zic că ne comparăm cu echipa Turciei, cu nivelul lor, dar nimic nu e imposibil. Şi ele pot să aibă o zi proastă, noi să avem o zi bună, sau să jucăm noi incredibil. Şanse sunt, nu mergi pe ideea că pierzi; o să fie greu, clar, nu jucăm cu o echipă oarecare, dar nu este imposibil”, a declarat Mărginean, cu privire la campania de calificare a echipei naţionale a României.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.