JSport.roJSport.ro

IMG_2604_1024x683Tribuna retractabilă, unde s-a produs incidentul în care un copil de 9 ani a căzut de la o înălţime de 4 metri, nu funcţionează corespunzător automatizat. Este necesară manipularea acesteia de către 15-20 de persoane pentru tragerea, respectiv împingerea ei, reiese din concluziile preliminare ale Comisiei tehnice de anchetă instituite de Primăria Cluj-Napoca.

Viceprimarul Clujului, Gheorghe Şurubaru, a prezentat miercuri, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, raportul cu concluziile preliminare stabilite de Comisia pe care a condus-o, din care mai fac parte reprezentanţi ai administraţiei Sălii, ai constructorului, respectiv de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

“S-au făcut mai multe manevrări succesive şi s-a constatat că tribuna nu funcţionează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de 15-20 de persoane”, a menţionat Comisia.

IMG_2763_1024x683Conform raportului preliminar, anumite elemente de siguranţă ale tribunei retractabile, 4 arcuri care acţionează un fir ce limitează cursa tribunei, astfel încât aceasta să nu se deplaseze mai mult decât este nevoie, nu au fost dimensionate corespunzător. În privinţa părţii mecanice s-a constatat o funcţionare deficitară a instalării primului rând de scaune, care ar trebui să se închidă şi să se deschidă primul.

Golul, constatat în august 2015

Îmbinarea neuniformă a tribunei retractabile cu cea fixă a fost constatată în august 2015 într-un proces verbal al Inter Sport, unul din constructori, potrivit directorului Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu. Viceprimarul Gheorghe Şurubaru a ţinut să sublinieze că asta nu conduce la ideea că în tot acest timp a existat un gol în tribuna respectivă. “Noi acum am manevrat tribuna de cinci ori şi nu s-a format acest gol”, a subliniat el.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei şi ai Sălii Polivalente nu au putut preciza dacă muncitorii care au manipulat ultima dată tribuna, înainte de meciul de baschet în care a avut loc incidentul, poartă o responsabilitate pentru existenţa găurii de circa 20 de centimetri prin care copilul a căzut. În acelaşi timp, Primăria şi Sala  Polivalentă au sesizat în trecut antreprenorul general, Con-A, cu privire la problemele existente. Şurubaru a explicat că firma respectivă, al cărei reprezentant face parte de altfel din Comisia Primăriei, va trebui să răspundă cum a gestionat problemele sesizate.

Constructorul tribunei, la Cluj

Reprezentanţii Comisiei au sugerat în raport angajarea de personal specializat pentru exploatarea şi întreţinerea tribunei mobile, mentenanţa periodică a sistemului de rulare, supravegherea permanentă a funcţionării şi poziţionării întregii tribune. Un reprezentant al producătorului tribunei mobile, o firmă din Polonia, va ajunge în această săptămână la Cluj pentru a asigura o mentenanţă şi o revizie a tribunei respective şi va remedia problemele existente.

Ce se întâmplă cu evenimentele

Gheorghe Şurubaru a anunţat că evenimentele din Sala Polivalentă nu vor avea de suferit:

“Acest incident nu a fost dorit, acea gaură nu trebuie să existe sub nicio formă acolo. Am luat toate măsurile ca la următoarele evenimente să nu mai existe acel loc periculos pentru desfăşurarea evenimentelor, cu completarea: această sală a devenit gazda celor mai importante evenimente din ţara noastră şi va fi în continuare. Nu trebuie să periclităm organizarea viitoarelor evenimente din moment ce dăm toate garanţiile că asemenea incidente nu se vor mai întâmpla. A fost un incident nefericit dar evenimentele în Sală trebuie să continue, Sala trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. Va trebui să asigurăm 10.000 de locuri pentru Campionatul European de Baschet din 2017, e clar că se vor lua toate măsurile de siguranţă necesare şi să sperăm şi să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla un astfel de incident”, a declarat viceprimarul.

A căzut în spatele peluzei

Un junior în vârstă de 9 ani al clubului U-Banca Transilvania a suferit un cumplit incident sâmbătă, la meciul de baschet masculin dintre echipa clujeană şi CSM Oradea, disputat în Sala Polivalentă. Acesta a căzut printr-o gaură existentă între treptele peluzei a doua, retractabile, a sălii clujene, de la o înălţime de peste patru metri şi a fost transportat de urgenţă la spital cu mâna fracturată, fiind examinat pentru eventuale trautamisme craniene.

Potrivit unor martore ale incidentului, copilul a vrut să păşească şi pur şi simplu “s-a scurs” în spaţiul rămas gol, iar timp de 2-3 minute nu ar fi mişcat. Una dintre femei a sunat la 112, iar echipajul SMURD a intervenit de urgenţă, copilul fiind transportat la Spitalul de Copii Cluj.

Pe lângă mâna ruptă, la nivelul capului tânărul a suferit un traumatism cranio-crebral închis, care din fericire nu a pus probleme neurologice sau neurochirurgicale, potrivit analizelor efectuate, iar luni copilul a fost externat.

 

 

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.