JSport.roJSport.ro
Mărginean a fost cea mai bună marcatoare a României, cu 21 de puncte.
Mărginean a fost cea mai bună marcatoare a României.

Echipa naţională de baschet feminin a României a debutat cu dreptul în campania de calificare la Eurobasket 2017, cu o victorie în faţa Bosniei, 67-65, într-un meci pe care l-a dominat autoritar în prima parte dar pe care l-a încheiat cu emoţii serioase.

Jocul s-a disputat sâmbătă seară în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în faţa a aproximativ 5.000 de spectatori,  un record la un meci de baschet feminin în România.

În sală s-au aflat numeroase familii cu copii, mai mulţi norocoşi fiind recompensaţi cu diferite premii oferite de sponsori, cel mai consistent constând în echiparea completă a unei bucătării.

La pauză a avut loc un moment special, organizatorii premiind jucătoarele care au adus la Cluj-Napoca nu mai puţin de 11 titluri naţionale de baschet feminin, din care 10 consecutive. Vădit emoţionate sportivele au fost aplaudate de către întreaga sală.

Două reprize diferite

Cu publicul alături, România s-a instalat la conducere încă din primul sfert, pe care l-a încheiat la 10 puncte diferenţă, 27-17. În al doilea sfert tricolorele s-au distanţat şi mai mult, având în Mărginean şi Parau cele mai bune marcatoare, în timp ce de la oaspete s-a remarcat Svitlica. După un sfert câştigat tot de România, cu 18-14, la pauză s-a intrat la vestiare cu 45-31.

După reluare fetele antrenate de Miroslav Popov au cedat treptat iniţiativa şi bosniacele au redus jumătate din diferenţă, astfel că după sfertul 3 tabela arăta 52-45.

Baschetablistele României au continuat pasa proastă şi în ultimul sfert, iar ceea ce părea o victorie la îndemână s-a transformat într-o luptă aprigă pe final de meci.

Bosnia s-a apropiat şi cu mai puţin de 5 minute înainte de final a reuşit egalarea. Revenirea oaspetelor a fost facilitată şi de faptul că în a doua parte Parau a fost folosită mai puţin, pe fondul unei uşoare accidentări.

Urmăriţi mai jos filmul ultimelor 5 minute, cele mai dispuatate ale meciului:

4 minute (‘) 44 de secunde (”) Bosnia egalează la 56.

4’43” Sala începe să scandeze echipei naționale a României, simţinând nevoia baschetbalistelor de a fi încurajate.

4’30” Mărginean înscrie 2 aruncări libere. 58-56

3’50” Staff-ul Bosniei cere time-out.

3’23” Parau marchează de 2 puncte şi România îşi măreşte avantajul, 60-56.

Se joacă aprig, meciul curge greu şi va fi fracţionat des până la final, România nu îşi permite să lase garda jos.

2’25” Bosnia reduce diferenţa la 2 puncte, 60-58.

1’25” Gazdele forţează desprinderea, nu reuşesc să încscie.

1’12” Aruncări libere pentru Deura, de la Bosnia. Moment psihologic important. Sala pune victoria mai presus de fair-play, huiduie şi baschetbalista ratează ambele aruncări.

59’09” Mărginean simte că România nu poate sta pe muchie de cuţit şi pătrunde în forţă, intrând în coliziune cu o adversară. Marchează ambele aruncări, baschetbalistele antrenate de Miroslav Popov sunt din nou la 4 puncte.

50” Vine un coş de 3 puncte, parcă de nicăieri şi Bosnia suflă în ceafa României: 62-61.

30” Claudia Pop îşi aminteşte că a evoluat în trecut la Cluj şi vrea să risipească emoţiile, cu 2 puncte. 64-61.

13” Mingea este la România. Mărginean are alte 2 aruncări libere şi sportiva născută la Cluj-Napoca poate aduce descătuşarea. Transformă ambele încercări şi este 66-61, dar încă nu s-a terminat, un coş de 3 cu aruncări libere în favoarea oaspetelor ar putea da o întorsătură dramatică partidei, pentru tricolore.

7” Bosnia recurge la paşi mărunţi şi înscrie de 2 puncte.

5” România are 2 aruncări libere, din care înscrie una. 67-63.

0’01” Publicul se pregăteşte de urlalele finale, dar o aruncare de ultimă secundă a oaspetelor intră în coş, iscând un oftat. România se impune, după un final furibund: 67-65.

Vrea mai multe recuperări

Mulţumit cu obţinerea victoriei, antrenorul naţionalei României, Miroslav Popov şi-a manifestat în schimb dezamăgire faţă de faptul că pe final elevele sale s-au precipitat la unele acţiuni şi că nu au reuşit să recupereze foarte multe mingi.

“Am condus cu 14 puncte, dar în a doua parte Bosnia s-a ţinut scai de noi. Au jucătoare foarte bune la recuperare, ceea ce la noi nu a prea funcţionat azi. Este o chestiune de voinţă, trebuie să te baţi pentru fiecare minge. La final am avut mare determinare şi am reuşit din fericire să ne impunem. Le mulţumim şi fanilor”, a transmis antrenorul României la final.

Cea mai bună marcatoare a naţionalei României, Gabriela Mărginean, născută la Cluj-Napoca, s-a declarat foarte mulţumită de aportul fanilor în momentele critice.

“Ne-au motivat şi au fost alături de noi atunci când am avut nevoie mare de asta şi a contat”, a punctat baschetbalista. De altfel după încheierea meciului, atât ea cât şi alte tricolore s-au întreţinut la marfinea terenului cu apropiaţi veniţi la sală să le susţină.

România – Bosnia-Herţegovina 67-65 (27-17, 18-14, 7-14, 15-20)

România: Mărginean 21 de puncte, Parau 15, Pop 10, Stoenescu 7, Pascalău 6, Irimia 5, Stoedin 3. Antrenor: Miroslav Popov

Bosnia-Herţegovina: Svitlica 19, Gajic 15, Kapor 8, Deura 7, Tavic 7, Demirovic 6, Vrancic 3. Antrenor: Gorna Jovanovic

Pentru tricolore urmează pe 25 noiembrie un meci în deplasare cu Israel, în aceeaşi Grupă de calificare pentru Campionatul European de Baschet din 2017.

 

Joma - JSport.roJSport.ro

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.