JSport.roJSport.ro
Capacitatea sălii va ajunge la peste 10.000 de locuri. Foto / polivalentacluj.ro
Capacitatea sălii va ajunge la peste 10.000 de locuri. Foto / polivalentacluj.ro

România a obţinut în acest weekend organizarea unei grupe a Campionatului European de Baschet masculin, în Sala Polivalentă din Cluj, dar un factor cheie a făcut posibil acest lucru.

Mircea Cristescu, vicepreşedintele clubului de baschet “U” BT Cluj-Napoca, a ţinut să sublinieze meritul pe care l-a avut în această decizie proiectantul sălii, cel care a reuşit să demonstreze că sala va putea găzdui cu 7 locuri peste plafonul de 10.000 de spectatori, capacitate minimă admisă pentru o candidatură viabilă.

“Vreau să îi mulţumesc arhitectului Sălii Polivalente, Şerban Ţigănaş, că a făcut această sală fantastică şi a reuşit să convingă bordul că vom avea 10 000 de locuri în sală; o măsură care dacă nu se îndeplinea nu aveam ce căuta la Munchen şi pot să vă spun că a reuşit să scoată 10 007 locuri. A contat foarte mult în luarea decizie ratingul meciului de baschet feminin, România – Bosnia, care se pare că a fost pe primul loc ca audienţă în Europa, aproximativ 5000 de spectatori, deci şi dragostea clujenilor pentru baschet a a dus la organizarea Eurobasket 2017 la Cluj”, a declarat Mircea Cristescu.

În mod obişunit, peste 7.000 de locuri

Inaugurată în 2014, Sala Polivalentă din Cluj este la ora aceasta cea mai modernă din România. Este totodată și cea mai mare sală din țară, cu 7.227 de locuri pe gradene, capacitate ce poate fi întrunită pentru baschet, handbal, volei și tenis, conform datelor tehnice disponibile pe site-ul oficial.

Capcitatea scade pentru hochei și gimnastică, dar poate urca la 9.700 de locuri pentru box. 8000 de locuri pe gradene și pe scaune sunt disponibile în cazul unui concert, iar tot pentru un concert, pe gradene și în picioare se poate ajunge la 10.00 de locuri.

În formula cu peste 10.000 de locuri pentru baschet, o parte din tribune ar urma să fie aduse mai în față, iar în spate să fie create locuri suplimentare.

eurobasket 2017Cristescu a povestit modul în care a avut loc desemnarea României drept co-organizatoare a Europeanului din 2017, alături de Turcia, care va găzdui şi faza finală, Israel şi Finlanda.

“Toată lumea s-a descătuşat!”

“Dimineaţa la 6-7 a mers fiecare delegaţie a mers spre sala unde au avut loc prezentările. Fiecare dintre ele a intrat pe rând, nimeni nu ştie ce au discutat ceilalţi. A început desfacerea plicurilor, Turcia era singura care a aplicat şi pentru faza finală, nu avea contra-candidat. S-au luat în ordine alfabetică. Primul plic: Finlanda. Al doilea, Israel, o surpriză epntru toată lumea. În ultimul plic, România. S-a descătuaşat lumea, de la mic la mare, ne-am felicitat, este ceva unic pentru ţara noastră şi mă bucur din suflet că am primit această şansă”, a precizat Mircea Cirstescu.

Fostul baschetbalist, manager al “U” BT Cluj-Napoca a explicat că la Cluj vor sosi legende vii ale baschetului, fiecare delegaţie având în componenţă astfel de foşti baschetbalişti, dar şi actuala cremă a baschetului continental.

Candidatura României a fost sustinută la Munchen, in fata oficiali FIBA de o delegaţie compusă din Gheorghe Mureşan, singurul baschetbalist român care a evoluat in NBA, Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, Victor Ponta, fost premier al României, Horia Păun, preşedinte al FR Baschet, Adrian Voinescu, director Internaţional & Evenimente al FR Baschet şi Mircea Cristescu, vicepreşedintelele clubului U-Banca Transilvania Cluj-Napoca şi membru al Biroului Federal al FRB.

De asemenea la Munchen a fost prezentă şi Carmen Tocală, membru al Board-ului European al FIBA, secretar de stat al Ministerului Tineretului şi Sportului, preşedinte de onoare al FR Baschet.

Cristescu a subliniat că Ghiţă Mureşan a avut un discurs aparte, care a emoţionat pe toată lumea.

Țenter: E extraordinar, vom întâlni doar adversari de valoare

Antrenorul “U” BT Cluj-Napoca, Marcel Ţenter, care este şi antrenorul echipei naţionale şi baschetbalistul Mihai Jucan au salutat şi ei faptul că o grupă de la Eurobasket 2017 se va juca la Cluj:

“E visul oricărui antrenor să ajungă la o finală de campionat european, am avut această experienţă la tineret şi juniori (ca jucător, n.red.). Este un lucru extraordinar, dar presupune şi responsabilităţi, trebuie să facem ce ne stă în putinţă să ne ridicăm la înălţimea acestui eveniment. În ultimii ani valoarea baschetului european a devenit foarte ridicată, aşa că indiferent ce adversari vom întâlni vor fi unii de valoare şi noi va trebui să facem to ce ne stă în putinţă să câştigăm”, a declarat Marcel Ţenter.

 

 

Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.