JSport.roJSport.ro

CFR nu a înscris nici măcar un gol în ultimele trei etape în Liga 1. CjSport a încercat să afle care sunt cauzele crizei din ofensiva clujenilor. Am analizat modul în care marchează echipa lui Petrescu și am găsit răspunsuri lămuritoare.

Să începem cu rezultatele obținute. Statistic vorbind, 40% din golurile CFR-ului din acest sezon provin din faze fixe. La acest capitol, clubul din Gruia se regăsește pe primul loc în Liga 1 după 16 runde! Au fost penalty-uri, cornere sau lovituri libere transformate în goluri de elevii lui Dan Petrescu. Altfel spus, 10 din cele 25 de reușite din contul ardelenilor au fost produsul unor momente statice de joc. Penalty-urile îndelung comentate au reprezentat până acum 24% din bagajul integral de „boabe” propulsate de CFR în porțile adverse. Aproape un sfert din totalul golurilor! Realizări lăudabile în condițiile în care, până nu demult, clujenii se făleau cu cea mai prolifică ofensivă din întrecerea internă. În prezent, „feroviarii” se află în spatele FCSB-ului la acest capitol.

Desigur, lesne se poate trage concluzia, restul de 60% din goluri au fost marcate din acțiune, dar esența problemei din atacul lui Petrescu tocmai aici se află. Trupa din Gruia se exprimă greoi și previzibil pe atacurile poziționale, în fața unor echipe ce se încăpățânează să rămână „cu fundul în poartă”. În schimb, CFR-iștii se descurcă de minune când găsesc spații. Când culoarele se zăresc greu, „alb-vișiniii” încearcă să ajungă la finalizare tot prin mingi lungi sau pase decisive. Printr-un joc direct, ce caută să sară peste construcție și să surprindă apărările adverse, să le expună. La nivel teoretic, o posesie elaborată, cu mingea la nivelul gazonului și cu combinații scurte sau medii creează timp pentru repliere și organizare în defensivele adverse. Însă, acest stil combinativ nu deranjează adversarii dacă nu e acompaniat de un presing ofensiv, efectuat în jumătatea adversă, și de o circulație rapidă și progresivă a balonului, însoțită de demarcări.

În schimb, o minge aruncată la bătaie de un fundaș peste linia de mijloc, așa cum deseori vedem în meciurile CFR-ului, poate duce echipa direct în poziție de finalizare, dacă duelul aerian este câștigat. Așadar, în urma analizei efectuate, CjSport a constatat faptul că o parte importantă din golurile înscrise din acțiune de clujeni au pornit tot de la o minge lungă expediată din propria jumătate. Foarte interesant, cele mai multe abordări de acest fel au avut succes mai ales în prima parte a campionatului. Concret, în partidele cu FC Botoșani (etapa 1), cu Viitorul (etapa a 2-a) sau cu Gaz Metan (etapa a 3-a), după care s-au rărit considerabil, semn că oponenții au sesizat aceste mișcări și s-au pus la adăpost. Mai cu seamă în ultimele partide, cu FC Botoșani, Viitorul și Gaz Metan, formațiile întâlnite de CFR au preferat să se apere, iar băieții lui Dan Petrescu au părut incomodați și incapabili să deschidă un baraj defensiv. În spații aglomerate nu au mai câștigat nici mingea a doua, iar „pivoții” Urko Vera și Balde au părut izolați și stingheri.

POVESTEA GOLURILOR LA CFR

*25 goluri marcate (a doua ofensivă din Liga 1)

*10 au fost înscrise din faze fixe (40% din totalul reușitelor, cu cel mai mare procentaj din Liga 1!)

*6 goluri din penalty (24% din totalul reușitelor)

*3 goluri primite din faze fixe (10 goluri încasate în total)

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.