Foto: Facebook/ vitoriafutebolclubeoficial

Vitoria Setubal celebrează 110 ani de la înființare. Clubul de fotbal portughez și-a început activitatea înaintea Primului Război Mondial, iar prima performanță notabilă a înregistrat-o la mijlocul anilor ‵60.

 

Pe 4 iulie 1965, Vitoria Setubal a învins-o cu 3-1 în finala Cupei Portugaliei pe Benfica Lisabona, unde evolua celebrul Eusebio (golgheter al ediției de atunci, cu 11 reușite. Eusebio a decedat în 2014, la 74 de ani). Unul dintre marcatorii Vitoriei, Jose Maria Junior (77 de ani), este unul dintre fotbaliștii de referință ai echipei lusitane (315 meciuri și 91 de goluri în perioada 1962-1976). Un alt marcator din acea finală, Jaime Graca (decedat în 2012, la 70 de ani), a ajuns un an mai târziu chiar la Benfica, unde a strâns 159 de partide și a marcat 19 goluri în următoarele nouă sezoane.

La doi ani după câștigarea primei Cupe, Vitoria Setubal a triumfat din nou, în urma unei finale cu Academica de Coimbra (3-2, meci unde și-a trecut numele pe lista marcatorilor și Jose Maria Junior).

 

Ca o coincidență, ultima Cupă cucerită de Vitoria Setubal a venit tot după o confruntare cu Benfica. Formația din Lisabona a cedat cu 1 la 2, după ce a condus. Unul dintre fotbaliștii care au făcut diferența pentru Vitoria, Manuel Jose, s-a transferat la CFR Cluj în 2006. Era o perioadă în care gruparea din Gruia aducea pe bandă rulantă jucători din Portugalia. Alte nume cunoscute aduse la vremea respectivă sunt Antonio Semedo și Ricardo Cadu (care va deveni căpitanul echipei ardelene). Un alt jucător care a contribuit la ultima Cupă castigată de Vitoria Setubal este brazilianul Bruno Moraes (golgheter al ediției 2004-2005 a Cupei Portugaliei, cu patru goluri). Bruno e fratele mult mai cunoscutului Junior Moraes, golgheter al Gloriei Bistrița în urmă cu mai bine de un deceniu.

În clasamentul general al echipelor care au câștigat Cupa, Vitoria Setubal ocupă locul patru la numărul de trofee, după Boavista (5), Sporting și FC Porto (ambele cu câte 17 ediții), respectiv Benfica (26).

 

În stagiunea 2007-2008, Vitoria a ridicat pentru ultima dată un trofeu. Este vorba de Cupa Ligii Portugaliei, la capătul unui duel cu Sporting Lisabona care s-a decis la loteria penalty-urilor (3-2, după 0-0 în timpul regulamentar).

Anul trecut, formația portugheză a fost retrogradată în al treilea eșalon, după ce Liga Profesionistă a stabilit că nu îndeplinește criteriile de licențiere pentru o nouă participare în Primeira Liga. Vitoria Setubal încheiase campionatul pe locul 16, lucru care i-ar fi asigurat menținerea pe prima scenă.

Jsport.ro - Magazinul tau de incaltaminte si imbracaminte