Scholes (dreapta) și Ole Gunnar Solskjaer/Foto: The Telegraph

16 noiembrie este o zi specială pentru Manchester United. În urmă cu 46 de ani s-a născut mijlocașul Paul Scholes.

 

19 ani din viața sa i-a dedicat formației de pe Old Trafford, pentru care a evoluat de 718 ori și a înscris 155 de goluri. 499 de partide și 107 reușite le-a înregistrat doar în Premier League, cifre pe care nu le întâlnești în CV-ul oricărui fotbalist trecut prin marile campionate ale Bătrânului Continent.

A avut un singur antrenor în lunga perioadă petrecută la echipa ”Diavolilor”. Nimeni altul decât legendarul Sir Alex Ferguson, tehnician instalat cu opt ani înainte ca Scholes să debuteze la seniori și care s-a retras din antrenorat în momentul când jucătorul originar din Salford și-a agățat pentru a doua oară ghetele în cui.

 

Devotamentul său pentru Manchester United a fost nemărginit. În vara lui 2011 și-a încheiat cariera de fotbalist, dar după câteva luni, mai precis la începutul anului 2012, s-a hotărât să revină pe gazon la 37 de ani. A luat această decizie pentru că formația engleză s-a confruntat cu mai multe accidentări în lot.

Scholes a cunoscut gloria în repetate rânduri la singurul club unde a jucat. A triumfat de 11 ori în Premier League (prima dată în sezonul 1995-1996, ultima dată în stagiunea 2012-2013), de trei ori în Cupa Angliei, de două ori în Cupa Ligii Angliei, de cinci ori în FA Community Shield, de două ori în UEFA Champions League (2-1 cu Bayern Munchen în 1999; 6-5 cu Chelsea la penalty-uri, după 1-1 în timpul regulamentar la finala din 2008), o dată în Cupa Intercontinentală și o dată la Campionatul Mondial al Cluburilor.

 

Scholes a avut și momente mai puțin plăcute, cum ar fi cele două finale de Liga Campionilor pierdute în fața lui FC Barcelona (0-2 în 2009 și 1-3 în 2011) sau ultima etapă din ediția 2011-2012 a campionatului englez (United era lider, cu 89 de puncte, dar City a întors scorul pe final în fața lui Queens Park Rangers și i-a suflat trofeul marii rivale).

În echipa națională a Angliei, Scholes a strâns 66 de selecții și a marcat 14 goluri. La mulți ani, Paul Scholes!

Jsport.ro - Magazinul tau de incaltaminte si imbracaminte