JSport.roJSport.ro
foto: Herbert Heid
foto: Herbert Heid

România a mai câştigat o reprezentantă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în ultima săptămână, arbitrul Teodora Albon (foto centru) fiind anunţat că va conduce câteva partide la cea mai urmărită competiţie sportivă de pe Glob.

După ce a arbitrat la Campionatul European, la Campionatul Mondial şi chiar o finală de Liga Campionilor în ultimii ani, românca, originară din Cisnădie, dar stabilită la Cluj, a fost răsplătită de către FIFA şi cu o delegare la Jocurile Olimpice. Teodora Albon (38 de ani) a aflat în Joia Mare că va merge în Brazilia, fiind anunţată printr-un email de către forul mondial, abia apoi confirmarea fiind trimisă şi Federaţiei Române de Fotbal.

„Este o mare bucurie, o fericire imensă, e unul dintre visurile împlinite, iar după Campionatul European şi cel Mondial să ajung la Jocurile Olimpice într-o perioadă atât de scurtă pot chiar să zic că e mai mult decât un vis. Faptul că cei de la FIFA au contat pe mine şi au avut încredere să mă delege la o asemenea competiţie, luptându-mă cu colege mai experimentate, mă face să fiu mândră de lucrul acesta şi mă simt onorată. Au fost mai multe criterii pe care le-am îndeplinit, probabil că a contat foarte mult că am avut o evoluţie bună la Campionatul Mondial, unde am avut rezultate foarte bune, lumea a fost mulţumită de mine. Am arbitrat, de asemenea, şi în play-off-ul din martie pentru calificarea la Jocurile Olimpice, în Europa fiind delegată la competiţii importante, cred că şi aceste lucruri au contat”, a spus, pentru CJSport.ro, Teodora Albon.

Unul dintre arbitrii români cu cea mai bună imagine la FIFA şi UEFA a condus, printre altele, finala Ligii Campionilor la fotbal feminin din 2013, disputată pe „Stamford Bridge” din Londra, şi câştigată de Wolfsburg, 1-0 cu Lyon. De asemenea, anul trecut a oficiat meciuri şi la Campionatul Mondial din Canada, acolo unde a arbitrat inclusiv semifinala dintre SUA şi Germania, scor 2-0, iar în urmă cu 10 zile a fost delegat la turul semifinalei Champions League 100% germane, dintre Wolfsburg şi Frankfurt, scor final 4-0. Drept răsplată, Albon va merge la Rio de Janeiro în această vară, acolo unde au mai fost chemate doar alte trei arbitre din Europa.

„Mă bucur că sunt printre cele patru arbitre pentru că bătălia a fost mare, suntem foarte multe arbitre bune, în Elite toţi arbirii fiind de valoare. Noi vom fi la Rio pe 28 iulie, acolo unde vom avea un seminar, o pregătire pentru meciuri, dar înainte va trebui să susţinem şi nişte teste fizice şi controale medicale, care vor fi trecute cu siguranţă pentru că toţi suntem pregătiţi bine. Din ce ştiu de la colegele mele care au mai fost la Olimpiadă, vom participa şi la festivitatea de deschidere din 5 august, dar încă nu ştiu la ce să mă aştept. Îmi doresc acum o evoluţie bună la Rio, să fiu sănătoasă, să-mi iasă jocurile. Am cam prins tot ce se putea în arbitraj până acum şi nu e niciun secret în spate, doar muncă, muncă şi iar muncă. Dacă munceşti şi eşti serios vin şi rezultatele, chiar dacă pentru unii mai devreme, iar pentru alţii mai târziu”, a mai spus Teodora Albon, cea care o va avea lângă ea la Rio şi pe asistenta Petruţa Iugulescu (foto stânga), alături de care face mereu pereche la competiţiile importante, brigada condusă de clujeancă la Jocurile Olimpice fiind completată de slovaca Maria Sukenikova.

Pe lângă Albon şi Iugulescu, România va mai avea trei arbitri în competiţia masculină, cu Ovidiu Haţegan la centru. „Doar România şi Franţa au câte cinci arbitri la Jocurile Olimpice, iar asta înseamnă că România reprezintă o forţă în arbitraj”, a tras concluzia unul dintre cei mai respectaţi arbitri români pe plan mondial.

Meciurile de fotbal de la Rio vor începe în 3 august, cu două zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, prima partidă de fotbal feminin fiind programată pe “Maracana”, celebrul stadion al brazilienilor, între Suedia şi Africa de Sud. La competiţia feminină de la Rio s-au calificat 12 echipe, care au fost împărţite în trei grupe.

Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.