Dan Petrescu traversează cea mai importantă perioadă din cariera de tehnician. Campion în România trei ani la rând, calificat de două ori consecutiv în grupele Europa League, prezent în 16-imile acestei competiții, iar acum neînvins în Liga 1 după opt etape, ”Bursucul” rămâne un antrenor cu o poftă nestăpânită de a obține rezultate.
Cu ajutorul fostului fundaș al ”Generației de Aur”, CFR Cluj și-a dublat numărul de titluri pe plan intern, de la trei la șase. Cele trei titluri le-a câștigat într-un timp mult mai scurt față de primele trei, care au fost cucerite în intervalul 2008-2012, cu o pauză de un an între fiecare.
Capacitatea de a compensa diferența de valoare, printr-o bună organizare în apărare, printr-o posesie cât mai lungă a mingii, prin axarea pe fazele fixe sunt calitățile care îl definesc pe Dan Petrescu, antrenorul care nu ”face exces de spectacol”, cum spunea recent Florentin Petre, însă își studiază zile întregi adversarii și caută cea mai bună strategie pentru a obține rezultatul maxim cu resurse limitate. E genul de tehnician concentrat foarte mult pe produsul finit.
Filosofia lui Dan Petrescu nu și-a spus cuvântul doar la CFR Cluj, ci și la Kuban Krasnodar, Dinamo Moscova,pentru o scurtă perioadă la ASA Târgu Mureș și la Unirea Urziceni. Formația alintată de suporteri ”Chelsea de Ialomița”, un nume care i-a amintit lui Petrescu de anii când avea dueluri cu Manchester United, Arsenal sau Liverpool pe Stamford Bridge, a reprezentat o adevărată piatră de temelie în cariera sa de antrenor. Cu o generație formată din Arlauskis, Raul Rusescu, Epaminonda Nicu, Bruno Fernandes, Dacian Varga, Bilașco, Ricardo Gomes și Pablo Brandan a cucerit singurul titlu din istoria Urziceniului, în sezonul 2008-2009. La scurt timp a scris istorie în grupele Champions League, unde a obținut 8 puncte (record atunci pentru România, doborât trei ani mai târziu de CFR Cluj, care a strâns 10 puncte) și a fost la un singur pas de accederea în optimile competiției, unde ar fi dat peste Barcelona lui Messi și Pep Guardiola.
Cum a ajuns Petrescu antrenorul de azi? Explicația vine chiar de la un fost elev din perioada de glorie a Unirii Urziceni.
”Era foarte serios, foarte profesionist. Dacă te duceai, trebuia să fii 110% implicat în ce faci. Dacă te antrenezi, antrenează-te cât poți de bine. Dacă joci, joacă cât poți de bine. Dacă faci refacere, trebuie să faci refacere cum trebuie. Culcă-te. Bea apă plată. Sfaturi astfel încât să poți face performanță. Mereu te făcea să dai mai mult, să ai grijă de tine, să fii mereu pregătit să intri să-ți ajuți echipa. Nu exista la noi să fii pe bancă și să nu-ți dai interesul. Trebuia să fii pregătit, pentru că nu știai niciodată când o să vină rândul tău. Dacă nu erai pregătit și te băga, iar tu nu dădeai randament, afară. Nu mai intrai în planuri. A creat acolo un grup, o mentalitate atât de puternică încât fiecare jucător știa că nu putea să lipsească de la un antrenament. Dacă lipseai de la un antrenament deja pierdeai terenul cu acel jucător care se bătea cu tine pentru un loc. Știu că Petrescu e acum la CFR, la fel și Bilașco. Mesajul meu pentru ei e să fie sănătoși, să ia titlul, să le meargă bine de tot, să continue să câștige meci după meci, să se ducă în Champions League. Să facă din nou o figură frumoasă în Europa, pentru că au echipă”, a povestit Fernandes într-un interviu pentru Look Sport.
Stabilit acum în Liverpool, fostul fundaș central a comparat filosofia lui Petrescu cu a lui Jurgen Klopp: ”O echipă mai mică, ca Urziceni la acel moment, putea face față formațiilor cu bugete mai mari și jucători consacrați numai cu un antrenor ca Dan Petrescu. Știa cum să îmbine toate calitățile de la diferiți jucători pe care îi are și să poată alcătui o echipă puternică mental și fizic. Comparând puțin, exact așa a făcut Klopp la Liverpool. A luat fiecare jucător exact pentru ce plan avea el. De când e Klopp la echipă, Liverpool nu s-a oprit să devină mai bună, din ce în ce mai bună, în fiecare sezon s-a văzut o creștere la echipă. Klopp a avut noroc, pentru că șefii au avut răbdare (răbdare de care a avut parte și Petrescu la CFR – n. red.)”.
Cu titularul din poarta CFR-ului până la finalul sezonului trecut, Giedrius Arlauskis, Fernandes a rămas bun prieten. ”Cu el am stat în cameră în Scoția, unde ne-am dus să facem cantonamentul (în 2008 – n. red.). Ne-am înțeles din primul minut. Ziceam că suntem frați din mame diferite, pentru că ne înțelegeam foarte bine”, a mai povestit Bruno Fernandes.
Articol scris de Robert Popa