Pe 16 decembrie, la Montreux (Elveția), va avea loc tragerea la sorți pentru componența grupelor Ligii Națiunilor, ediția 2022/2023. Deținătoarea trofeului este naționala Franței, care a învins-o cu 2-1 pe Spania, pe 10 octombrie. România va juca în al doilea eșalon valoric (Liga B).

Potrivit structurii comunicate de UEFA, primele trei eșaloane valorice vor avea câte 16 echipe, care vor fi repartizate în patru grupe de câte patru. În Liga D vor evolua în total șapte echipe, într-o grupă de patru și una de trei formații. Câștigătoarele grupelor din Liga A vor juca finalele, iar echipele de pe primele locuri din celelalte ligi vor promova în eșaloanele superioare.

Echipele de pe ultimul loc din grupele ligilor A și B vor retrograda în ligile B și, respectiv, C. Formațiile de pe ultimul loc din grupele ligii C vor juca un baraj, iar pierzătoarea va pica în „D”.

Ce echipe joacă în fiecare ligă

Franța, Spania, Italia și Belgia nu se vor întâlni în faza grupelor, pentru că vor fi capi de serie în tragerea la sorți. În rest, vor fi extrase echipele: Portugalia, Olanda, Danemarca, Germania, Anglia, Polonia, Elveția, Croația și promovatele Țara Galilor, Austria, Cehia și Ungaria.

În Liga C vor evolua: Turcia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda de Nord (retrogradate din Liga B), Grecia, Belarus, Luxemburg, Macedonia de Nord, Lituania, Georgia, Azerbaidjan, Kosovo, Gibraltar și Insulele Feroe.

În fine, din Liga D vor face parte: Liechtenstein, Malta, Letonia, San Marino, Andorra, precum și echipele învinse în meciurile de baraj Kazahstan vs Republica Moldova și Cipru vs Estonia.

România face parte din a treia urnă valorică

Am lăsat la urmă Liga B, care ne interesează direct. La tragerea la sorți, România va face parte din urna a treia valorifică, alături de Israel, Serbia și Irlanda. Așadar, îi evităm pe sârbii care au învins-o pe Portugalia la ea acasă în ultimul meci din preliminariile CM 2022. Iată și componențele celorlalte trei urne valorice:

  • Urna 1: Ucraina, Suedia, Bosnia și Herțegovina, Islanda
  • Urna 2: Finlanda, Norvegia, Scoția, Rusia
  • Urna 4: Slovenia, Muntenegru, Albania, Armenia

Ucraina, Suedia, Bosnia-Herțegovina și Islanda sunt retrogradate din Liga A, iar Slovenia, Muntenegru, Albania și Armenia sunt promovate din Liga C.

Având la dispoziție aceste date, se pot face diverse scenarii de grupe. Ar fi bine ca „tricolorii” să nu fie distribuiți cu Suedia, Norvegia și Slovenia, sau cu Ucraina, Rusia sau Albania. Pe de altă parte, nu ar fi rea o grupă cu Islanda, Finlanda și Armenia. România a fost în grupă cu Finlanda și Armenia în preliminariile CM 2022 și s-a clasat mai bine decât aceste două echipe.

Pe măsură ce ne apropiem de data tragerii la sorți, este de așteptat ca agențiile de pariuri să introducă în ofertă cote pentru diverse componente ale grupelor. Ghicirea lor ține strict de inspirație, iar câștigarea unui asemenea pariu depinde 100% de noroc, ca și în cazul jocului la sloturi, pentru care pasionații pot beneficia de un bonus cazinou.

Cine îi va antrena pe „tricolori”?

România va juca șase meciuri în faza grupei Ligii Națiunilor: 2-4 iunie 2022 (etapa 1), 5-8 iunie (etapa 2), 8-11 iunie (etapa 3), 12-14 iunie (etapa 4), 22-24 septembrie (etapa 5), 25-27 septembrie (etapa 6).

Înainte de startul campaniei, mai este o fereastră internațională în care „tricolorii” pot programa două partide amicale (în zilele de 24 sau 25 martie și în zilele de 28 sau 29 martie).

În acest moment, nu se știe exact cine va sta pe banca tehnică a naționalei, după plecarea lui Mirel Rădoi. Potrivit informațiilor apărute în presa sportivă, conducerea Federației Române de Fotbal a avut discuții cu Gheorghe Hagi, Răzvan Lucescu și Dan Petrescu, dar acești antrenori au refuzat oferta.

Cerut insistent la națională, Hagi a acceptat să se întâlnească cu Răzvan Burleanu, dar a fost de părere că ar fi în conflict de interese dacă ar prelua funcția de selecționer. Este și patronul Farului Constanța, fiind direct interesat de promovarea jucătorilor acestei echipe. Se pare că alegerea se va face dintre Adrian Mutu și Edward Iordănescu.

Jsport.ro - Magazinul tau de incaltaminte si imbracaminte