JSport.roJSport.ro

Ionuț Buzean este singurul fotbalist-politician din Liga 1. Fundașul de la Gaz Metan e consilier local în Mediaș, orașul în care s-a consacrat în carieră. Jucătorul a acceptat să comenteze, pentru site-ul nostru, schimbările apărute în Legea Sportului.

În aceste zile, sportul românesc a primit o veste de mult așteptată, ce pare să ofere o gură de aer cluburilor din România. Pe scurt, la inițiativa Ministerului Tineretului și Sportului, Guvernul a modificat Legea Sportului printr-o reglementare care le permite autorităților locale să finanțeze activitățile sportive.

Mai exact, prin această modificare, un procent de 5% din bugetele locale va putea fi alocat doar sportului. Pentru Ionuț Buzean, această schimbare e pozitivă, dar nu e suficientă. În viziunea sa, inițiativele importante și marile schimbări trebuie să vină din partea federațiilor sportive.

„Această nouă lege nu va salva sportul românesc peste noapte. Adică, nu neapărat. Marele colac de salvare tot de la federații trebuie să vină, prin înființarea de școli sportive și centre olimpice. În cazul nostru, la fotbal, FRF-ul trebuie să realizeze colaborări cu statul pentru a construi aceste centre. Mă refer la academii precum cea a Viitorului. Dacă nu se va face nimic, în maximum zece ani, naționala României va fi formată doar din jucători crescuți de Hagi, pentru că e singurul club care produce fotbaliști. Trebuie să conștientizăm că sportul promovează cel mai bine o țară în lume”, a declarat fotbalistul-consilier pentru site-ul nostru.

Totodată, prin noua formă a legii, s-a reglementat și modul prin care vor fi renumerați sportivii, alături de angajații cluburilor, cu bani de la bugetele locale. În acest sens, căpitanul lui Gaz Metan Mediaș ridică o altă problemă a fotbalului românesc, cea a restanțelor salariale. De teamă că nici măcar noua lege nu-i va scăpa pe fotbaliști de restanțe, Buzean oferă o soluție ce pare mai simplă.

„Un alt pas spre normalitate ar putea veni și din partea LPF-ului. Liga Profesionistă de Fotbal ar trebui să asigure salariile fotbaliștilor din Liga 1, pe un sezon, din banii pentru drepturile de televizare. O sumă din acele venituri ar trebui securizată, astfel încât să ai garantat fondul salarial pe un an competițional”, a subliniat Buzean.

În dubla sa calitate, de fotbalist legitimat la Gaz Metan Mediaș și de consilier local în orașul natal, Ionuț Buzean recunoaște că se va strădui să-și ajute echipa să beneficieze de acel procent de 5% care poate fi destinat sportului, conform noii forme a legii:

„Din clipa în care am fost ales am încercat să-mi ajut clubul, iar acum cu atât mai mult. Gaz Metan mi-a dat totul în viață”.

Fotbalistul medieșean consideră că schimbarea legislației în privința sponsorizării cluburilor sportive este următorul pas important pe care guvernanții trebuie să-l facă, pentru a atrage și capitalul privat în sport.

„Sistemul de sponsorizare e o altă problemă. Un sponsor plătește în două rânduri taxe către stat. Mai întâi, pentru firmele sale, iar apoi pentru salariile jucătorilor. Practic, nu are niciun beneficiu bănesc. Nu e scutit de nicio taxă. În plus, din câte știu, FIFA nu agreează finanțarea de la stat în fotbal. Cu atât mai mult trebuie rezolvată și această problemă a sponsorizării din partea mediului de afaceri”, a explicat Ionuț Buzean.

După părerea fotbalistului-consilier, DNA va fi atentă la modul în care vor fi distribuiți și gestionați banii publici oferiți prin noua Lege a Sportului.

„Acest aspect mă preocupă și pe mine. Cu siguranță, DNA va sta cu lupa asupra felului în care se vor împărți și vor fi gestionați banii în sport”, a concluzionat Buzean.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.