JSport.roJSport.ro

Cluj Arena beneficiază de un sistem special, bazat pe fotosinteză, prin care gazonul de pe al doilea cel mai mare stadion al ţării va fi întreţinut la fel ca cel de pe stadioanele importante ale Europei.

Echipamentul achiziţionat pentru Cluj Arena a fos pus deja în funcţiune, dar un sistem similar mai există şi la Bucureşti, pe Arena Naţională, dar şi pe noua arenă a Universităţii Craiova.

„Echipamentul, de tip SGL MU360, este unul extrem de performant, printre cele mai avansate de acest gen de pe piață. Rolul acestuia este de a accelera procesul de fotosinteză, de până la trei ori comparativ cu cel care se produce în mod natural, folosind doar lumina solară. Sistemul dispune de un software specific care, prin intermediul analizatorilor încorporați, măsoară și înregistrează date importante precum intensitatea luminii, umiditatea atmosferică, umiditatea la sol, umiditatea la firul de iarbă, fertilizare, etc. Toți acești indicatori colectați, extrem de importanți în microbiologia plantei, se interpretează apoi uniform, softul indicând extrem de fidel informații esențiale legate de durata optimă de funcționare a instalației pentru aducerea ierbii la parametrii vizați”, au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, proprietarul Cluj Arena.

Prin acest sistem, gazonul va fi refăcut mult mai repede după festivalul Untold, cel care producea cele mai mari stricăciuni covorului de iarbă.

„Sistemul de monitorizare și analiză live 24/7 a creșterii gazonului de pe Cluj-Arena este format din trei module, fiecare dispunând de 60 de becuri cu lumină caldă, cu o putere nominală de câte 600 de watt/400 volți fiecare. Fiecare modul acoperă o suprafață de gazon de circa 360 de mp, însă, datorită mobilității acestora, întregul gazon al stadionului va beneficia, în mod uniform, de același tratament special. Accelerarea procesului de fotosinteză facilitează dezvoltarea gazonului, îi conferă un grad de densitatea mai mare şi o rezistență mult mai îndelungată, inclusiv pe perioada sezonului rece când refacerea suprafeței de joc e mult îngreunată de condițiile atmosferice vitrege și de durata scăzută a luminii naturale”, se mai arată în comunicatul Consiliului Judeţean.

Mai jos aveţi câteva fotografii cu sistemul pus deja în funcţiune, care a costat aproximativ 350.000 de euro.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.