JSport.roJSport.ro

img_2283_1024x683Cartea scrisă de jurnalistul Cristian Aszalos despre legenda Universităţii Cluj, Nicolae Szoboszlay, a fost lansată, oficial, sâmbătă seara, în faţa unei asistenţe numeroase.

Sala de conferinţe a Cluj Arena a fost înţesată de lume, de la foste glorii ale clubului „studenţesc”, în frunte cu Remus Câmpeanu, până la actualii jucători ai lui „U” şi membri ai Peluzei „Şepcile Roşii”, toată lumea a ţinut să fie prezentă la un nou episod important din istoria clubului de suflet.

„Ultimul cavaler al fotbalului romantic” a fost scrisă din pasiune de către Cristian Aszalos, aşa cum autorul a ţinut să precizeze în discursul său, acesta având doar cuvinte de laudă la adresa fostului jucător şi antrenor al “şepcilor roşii”.

„Am scris cartea în timpul liber, din admiraţie pentru domnul Szoboszlay. Concluzia pe care am tras-o este că domnul Szoboszlay a ajuns la o longevitate de invidiat cu această curăţenie interioară pe care mereu şi-a impus-o. În vârstă de 17 ani, pe timp de război, s-a îndrăgostit iremediabil de cântecele Universităţii. Era un model de tehnician, pentru că avea pregătită schema fiecărui antrenament, iar dacă nu ieşeai fotbalist din mâna lui, sigur ieşeai om. Mesajul meu este să nu-i uităm pe oamenii mari, pentru realizările şi conduita lor, care ne pot ghida chiar şi atunci când nu mai sunt. Cel mai important este să-i preţuim cât timp sunt în viaţă”, a spus autorul cărţii, cu referire la unicul supravieţuitor al bejeniei Universităţii Cluj de la Sibiu.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi Ioan Ovidiu Sabău, un fost elev al lui Szoboszlay, care a ţinut să precizeze că fostul său tehnician l-a învăţat tot ce era mai important în cariera sa.

„Cele mai frumoase momente din cariera mea au fost cele petrecute alături de dumneavoastră. Nu voi uita binele pe care mi l-aţi făcut în copilăria şi adolescenţa mea profesională. Ce mi-a rămas în suflet este că m-aţi îmbogăţit în toate privinţele. Vă mulţumesc că m-aţi învăţat fotbal, că m-aţi conştientizat că nu e suficient să ai talent şi că doar prin muncă şi sacrificiu mă pot realiza profesional. Vă asigur că port în suflet sentimentul recunoştinţei”, i-a transmis „Moţul” fostului său antrenor, ajuns acum la 91 de ani.

Cel mai aşteptat moment al serii a fost discursul personajului principal al cărţii, Nicolae Szoboszlay fiind responsabil din plin şi cu buna dispoziţie în sală, acesta recunoscând, printre altele, şi că unul dintre secretele longevităţii sale îl reprezintă şi exerciţiile fizice pe care le face “de la 14 ani şi până azi-dimineaţă”.

„Greu suportă un sportiv atâta laudă cât am primit eu azi. Pot să vă spun că am lucrat cinstit, am servit cu cinste şi cu profesionalismul pe care îl am fotbalul românesc, cel clujean şi prima mea dragoste, Universitatea Cluj. A meritat această dragoste pentru că am primit foarte multe de la acest club, mai ales din punct de vedere moral. Îmi pare bine, acum după ce am citit cartea, că am acceptat această ofertă şi că mi-am deschis sufletul în faţa acestui simpatic şi talentat ziarist. E o carte în care am vrut să accentuez două probleme: una a ambianţei plăcute şi a fair-play-ul în care am copilărit şi în care am început fotbalul, dar şi a decăderei din cauza banilor mulţi, a deficienţelor şi a relaţiilor protecţioniste în care a ajuns fotbalul”, au fost câteva dintre cuvintele lui Nicolae Szoboszlay, discurs întrerupt în dese rânduri de aplauzele venite din sală.

La finalul evenimentului, galeria Universităţii Cluj a cântat imnul clubului, „Slavă ţie, studenţie!”, chiar în săptămâna în care „şepcile roşii” au împlinit 97 de ani de existenţă. Mai jos puteţi vedea şi o galerie foto de la lansarea cărţii despre legenda lui “U” Cluj.

Joma - JSport.roJSport.ro

3 COMENTARII

  1. Felicitari autorului si in general celor care administreaza acest site.Recunosc faptul ca nu am intrat aici inainte ca U sa ajunga in liga 4,insa am ramas placut surprins de interesul acordat sportului local, obiectiv si fara tenta de can can . La capitolul recomandari as dori sa va rog sa aveti clasamentul tuturor ligilor la zi, sau cel putin liga 4 si liga 3 (zona noastra) si acordati putin mai mult spatiu celorlalte sectii sportive (rugbi spre ex ).Oricum acordati mai mare atentie celorlalte sporturi decat ceilati.
    La mai bine! La multi ani U !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.