JSport.roJSport.ro

România se mândreşte, în acest moment, cu cea mai bună echipă de fotbal a avocaţilor din Europa. Vicecampioni mondiali în 2016, avocaţii clujeni, care reprezintă echipa Dacia Felix, vor lăsa din nou roba deoparte peste câteva luni, atunci când sunt principalii favoriţi la Campionatul European din Slovenia. În schimb, în Liga IV-a Cluj, CS Floreşti a încheiat pe locul trei turul, iar sezonul 2018-2019 speră să o prindă în Liga a III-a.

Liantul principal între cele două echipe este Călin Budişan, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi ai Clujului, portar şi căpitan la Dacia Felix, în timp ce la formaţia din Liga a IV-a îndeplineşte şi funcţia de antrenor. „Mens sana in corpore sano” pare să fie dictonul după care se ghidează medaliatul cu bronz şi argint la întrecerile avocaţilor, Budişan având planuri măreţe şi cu echipa din al patrulea eşalon fotbalistic.

Mai jos puteţi citi un interviu cu cel care vrea să ia medalia de aur la Europeanul din 2017, în care acesta explică, printre altele, de ce formaţia sa porneşte din postură de favorită, cum vrea să creeze concurenţă în poartă la CS Floreşti şi cum a ajuns, un singur meci, să-i ofere atât cea mai plăcută, cât şi cea mai dezamăgitoare experienţă sportivă.

Reporter: Domnule Budişan, sunteţi mulţumit de parcursul sportiv din anul 2016?

Călin Budişan: Sunt mulţumit, dar se putea şi mai bine. Am fost vicecampioni mondiali, pierzând finala la 11 metri, iar în campionat am terminat acum pe locul trei. Având în vedere că am pornit cu handicap şi ne-am înscris târziu în campionat, consider că e un real succes faptul că am terminat pe podium turul, cu atât mai mult cu cât pe locul unu este Universitatea Cluj. Eu îmi doresc, însă, să îmbunătăţim atât jocul cât şi performanţa şi să ajungem pe locul doi la finalul returului.

Ca să rămânem la Liga a IV-a, vă gândiţi şi la câteva transferuri pentru a avea o şansă în plus să vă îndepliniţi obiectivul?

Vrem să mai transferăm vreo doi-trei jucători pe posturile unde eu cred că suntem deficitari şi să ajungem pe locul doi. Acesta e obiectivul pentru 2017, iar dacă anul viitor vom vedea că putem identifica resurse, sponsori şi oportunităţi de a putea merge mai departe, nu o să refuzăm. O să încercăm să ne străduim să ajungem chiar în Liga a III-a. Acum vrem să terminăm pe locul doi, iar sezonul viitor probabil că vom aborda campionatul cu dorinţa de a ajunge pe locul 1 şi de a promova.

În 2017 aveţi şi Campionatul European al Avocaţilor. Bănuiesc că medalia de aur e unicul obiectiv.

Într-adevăr, va fi la Maribor competiţia, iar noi suntem optimişti. Plecăm din postura de vicecampioni mondiali şi, practic, am fost cea mai bună echipă de avocaţi din Europa. Dacă vom reuşi să formăm lotul pe care mi-l doresc, şi suntem foarte aproape să reuşim, orice echipă care va juca cu noi va avea emoţii. Pornim din postura de favoriţi cu avantaje şi dezavantaje, dar sperăm să luăm, în sfârşit, titlul european.

Câtave dintre trofeele din palmaresul portarului-antrenor Călin Budişan

Sunteţi avocat, antrenor şi portar, însă aţi jucat şi pe teren.

Visul oricărui portar e să joace pe teren. Şi cu avocaţii am jucat la una dintre echipe, am şi dat gol, şi în Liga a IV-a am jucat pe teren. Meseria de portar e una ingrată, totuşi, vorba lui Buffon. Poţi să aperi bine 100 de meciuri, iar la unul dintre ele faci o gafă şi pierde echipa, pe când la atacant e oarecum invers. Poţi să ratezi 120 de ocazii, dar dacă dai golul victoriei se uită tot. Ai o mare responsabilitate ca portar, pentru că faci o greşeală şi ai îngropat echipa, cum se zice în termeni fotbalistici. Oricum, ideea e că dorim să aducem un portar şi la Liga a IV-a, pentru că la avocaţi avem deja pe cineva. Mie îmi face o deosebită plăcere să stau în poartă, am jucat recent şi un meci demonstrativ cu Sabău, Florentin Petre şi, dacă faci faţă acolo, faci faţă şi în Liga IV-a. Necesită timp, pregătire şi pentru postul de portar, lucruri pe care eu nu le prea am. Nu aş putea să spun că nu voi mai juca, dar încerc la Liga a IV-a să găsesc un portar care, la meciurile importante, să fie acolo la bătaie, pentru că nu o să-mi cedez uşor locul.

Avocatură şi fotbal. Se împacă una cu cealaltă?

Se împacă bine, după dictonul „mens sana in corpore sano”, în sensul că sănătatea fizică se răsfrânge şi asupra sănătăţii mentale. Ai un alt tonus, altă abordare, un alt optimism care îţi dă un randament sporit în avocatură. Din cauza programului foarte încărcat însă, e destul de greu să-ţi găseşti timp şi să îmbini armonios cele două, dar am o regulă: când am program de sport, indiferent cât sunt de urgente problemele celelalte, încerc să le amân, iar în mare parte am reuşit asta până acum.

Există asemănări între cele două activităţi?

Performanţa se face cu muncă, ambiţie, determinare, atât în sport, cât şi în avocatură. Dacă vrei să o păcăleşti, poate ai noroc o dată, dar nu la infinit. Dacă ai rezultate şi constanţă în rezultate asta înseamnă valoare, care ţi-o dă şi talentul, dar şi munca, determinarea şi ambiţia care ţi le cultivă sportul şi care sunt calităţi necesare în avocatură ca să poţi să ai un nivel bun.

Pe final, vreau să vă întreb de amintirile plăcute şi, eventual, neplăcute pe care vi le-a oferit până acum fotbalul. Care sunt acele episoade ce v-au rămas în memorie?

Amintiri plăcute am foarte multe, spre exemplu ultimul meci de la gala de la Alba Iulia, am de la juniorat, când eram la CFR Cluj, însă, ciudat, cea mai frumoasă şi cea mai neplăcută, în acelaşi timp, e finala de la Campionatul Mondial al Avocaţilor. Faptul că ţi se cântă imnul, că se uită la tine 42 de echipe din 42 de ţări de pe toate continentele e o recunoaştere a valorii şi o bucurie de  neimaginat. În acelaşi timp, e o tristeţe fără margini când se termină meciul şi ai reuşit contraperformanţa de a pierde finala, cu atât mai mult cu cât ai apărat şi trei lovituri de la 11 metri. Sportul îţi oferă mai multe victorii, totuşi, dar dacă ai spirit de învingător treci peste eşecuri şi mergi înainte, ca în viaţă.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.