JSport.roJSport.ro
Președintele Fan Clubului (stânga) alături de doi membri
Sursă foto: Pagină oficială de Facebook Barça Fan Club Cluj

Echipele mari de fotbal au suporteri pe întreg Pământul, iar FC Barcelona are mulți fani și în Cluj-Napoca.

Aici, în inima Ardealului, suporterii formației spaniole au înființat un Fan Club denumit Asociaţia Barca Fan Club Cluj, ca să fie aproape unul de celălalt și să își poată susține echipa favorită.

Fan Clubul funcționează ca un ONG și este singurul fan club oficial al Barcelonei în România. Președintele acestuia, Mina Alexandrescu, a povestit pentru CJsport.ro despre nașterea fan clubului, despre activitatea lui, dar și despre Sports Festival, unde va avea loc un meci demonstrativ între Generația de Aur și Barça Legends.

Cum s-a înființat Fan Club de la Cluj-Napoca?

Mutam mobilă de la Barcelona la Cluj-Napoca şi băieţii de la firma de transport au stat trei zile la Barcelona şi i-am dus la finala UEFA Champions League. Le-am povestit de ideea fan clubului şi aşa am decis să înfiinţăm un fan club la Cluj-Napoca, acesta fiind singurul fan club oficial din România al Barcelonei. Demersurile le-am început în 2016, iar activitatea am început-o din iulie 2017. Fan Clubul este un ONG, care are statutul de la club și care trebuie adaptat la legislaţia ţării respective. Prin acest fan club noi vrem să ne arătam dragostea faţă de FC Barcelona. Iniţial, ne-am întâlnit în Făget, iar acum ne întâlnim la restaurantul de la Sala Polivalentă. Îi aşteptăm pe toţi fani Barcelonei să se mobilizeze şi să vină să se înscrie în club.

Cum poți să devii membru al Fan Clubului?

Avem o pagină de facebook, Barça Fan Club Cluj, iar acolo este un buton ,,înscrie-te”. Apeşi pe buton şi se deschide formularul pe care trebuie să îl completezi. Datele din formular le urc pe pagina web de la Barça, noi avem un user pentru asta, unde este secţiunea fan cluburilor. Carnetele de membru se eliberează de două ori pe an. Acele carnete, în special la copii, le provoacă o mare bucurie. La întâlnirile noastre poate să vină oricine, condiția e să îți placă Barcelona.

Câți membri sunt înscriși în acest moment?

În momentul acesta sunt 80 de persoane în club şi avem mulţi copii. Cel mai tânăr membru e Alesia, care are doi ani jumătate. Ea vine cu tatăl şi fraţii ei mai mari la întâlnirile Fan Clubului. Cel mai în vârstă e Carlos, e un prieten de-al meu din Barcelona care m-a ajutat mult cu demersurile, şi are 56 de ani.

Carnet de membru Fan Club

Cum funcționează Fan Cluburile?

Există Federaţia Mondială a Fan Cluburilor. Anual este un congres mondial la care vin toate fan cluburile, care se organiza vara, dar de anul acesta va fi într-un weekend din timpul campionatului, unde vor fi două zile de dezbateri. În general, se propun idei de discuţii, iar cele care par interesante se dezbat.

Totodată, este un proiect pilot început în primăvară, să vedem când reuşim să îl aducem şi la Cluj-Napoca. Gruparea fan cluburilor aduce un antrenor de la Barcelona care să facă antrenamente cu copiii. Futbol Barcelona Academy se numeşte acum şi se fac tot felul de tabere, şcoli de fotbal. În România nu există, iar eu am încercat să aduc tabăra în România, dar nu s-a putut pentru moment.

Când ați devenit membru al Barcelonei?

Când am devenit membru, în 2002, era o perioadă neagră deoarece mai mulți socios au renunţat la carnete şi apoi s-a deschis pentru toată lumea. Am aflat şi am mers la stadion și mi-am făcut carnet. Apoi le-am făcut carnete nevestei mele şi copilului meu, el având carnetul după două zile de la naștere. Acum se numește carnet de compromis, dar nu ai toate drepturile, de exemplu nu ai drept de vot și trebuie să stai obligatoriu 3 ani cu acest carnet. După 3 ani devii socios, dacă te comporți exemplar. Preşedintele clubului e votat de noi, iar clubul aparţine membrilor şi avem o cotă pe care o plătim.

„În secunda aceea am zis că pot să mor”

De cât timp sunteți suporterul Barcelonei?

Sunt fanul Barcelonei din adolescență, iar pe vremea lui Ceaușescu ne chinuiam să ascultăm meciurile. Doi prieteni gemeni ascultau la radio spaniolii și unuia dintre ei îi plăcea Barca, iar eu m-am înțeles mult mai bine cu el decât cu celălalt, căruia îi plăcea Real Madrid. Ascultam toți trei la radio, dar mare lucru nu înțelegeam și așa am devenit fan, ascultând la radio.

Care a fost cea mai frumoasă amintire ca fan al Barcelonei?

Când am fost prima oară pe stadion a fost cea mai frumoasă amintire, nu pot să descriu sentimentele. În secunda aceea am zis că pot să mor, se întâmpla prin 2001. A fost ceva suprem. A doua amintire a fost golul lui Iniesta de pe Stamford Bridge, din semifinala cu Chelsea. Am crezut că îmi crapă inima atunci.

Cum vi se pare ideea de Sports Festival și lotul Barcelonei?

Pentru mine ca adult lotul Barcelonei e în regulă, dar pentru copii e ciudat. Ei ar fi vrut să îl vadă pe Messi, dar sigur ar fi ştiut de un Ronaldinho, Puyol sau un jucător care s-a retras din activitate recent. Din punctul meu de vedere, e important că acest eveniment se are loc la Cluj-Napoca. Poate voi supăra pe cineva, dar părerea mea este că esenţa acestui eveniment este Generaţia de Aur, iar Barca este un bonus, şi cred că mulţi vor veni pentru Generaţia de Aur. Sper ca acest festival să aibă continuitate, iar succesul se măsoară în activităţile copiiilor. Cel mai mare câştig ar fi să atragem copiii să facă sport, iar dacă le pui în faţă un idol îi motivezi mai mult.

https://www.facebook.com/barcafanclubcluj/videos/1945742328782425/

Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.