JSport.roJSport.ro
Foto / youtube
Foto / youtube

Transferat la începutul anului de la CFR la Bari, Ionuţ Rada şi-a prelungit recent contractul cu gruparea italiană până în 2017, iar dacă echipa sa va promova (ocupă locul 3 în prezent în Serie B) va avea ocazia să evolueze în Serie A.

Rada a devenit om de bază în ultima perioadă pentru Bari şi joacă titular meci de meci în cel de-al doilea eşalon fotbalistic al Italiei. Echipa pentru care evoluează fundaşul de 33 de ani ocupă locul 3 în Serie B şi a învins în ultima etapă în deplasare Cesena, una din contracandidatele la play-off şi promovare.

O eventuală accedere a lui Bari în Serie A la finalul sezonului 2015-2016, fie direct sau din play-off, i-ar oferi ocazia lui Rada de a evolua într-unul din cele mai galonate campionate din Europa.

Fundaşul a vorbit pentru cjsport.ro despre adaptarea sa la Bari, specificul fotbalului italian, dar şi o comparaţie între Serie B şi Liga I, considerând-o pe prima superioară primului eşalon fotbalistic din România.

Din ce am văzut în presa italiană ai devenit om de bază în apărare la Bari, deşi la început a fost mai greu să te impui. Cum îţi merge în Italia?

Lucrurile merg bine, a fost o perioadă de adaptare, normală după ce am schimbat ţara, a fost şi adaptarea la stilul de joc, modul în care este privit fotbalul în Italia e mult mai tacticizat. Au plecat mulţi jucători, au venit alţii, cred că în momentul de faţă în relaţia cu conducerea atât eu, cât şi ei ştim pe ce ne putem baza. Mă bucur că am jucat şi doresc să mă menţin pe această linie, oraşul şi echipa sunt aici într-o strânsă legătură, tot oraşul trăieşte pentru fotbal, este o emulaţie extraordinară care nu are cum să nu te impresioneze.

Aţi reuşit recent o victorie importantă la Cesena, 2-0, una din contracandidatele la promovare…
Da, Cesena şi Cagliari sunt cele două echipe “cu greutate” din campionat, ambele vin din Serie A şi sunt puternice, ne bucurăm cu atât mai mult că am reuşit să învingem Cesena.

Care e obiectivul lui Bari? Promovarea?
Obiectivul principal este să intrăm în play-off şi din acel punct vedem. Sigur că ne-am dori să fim între primele 2 clasate, să promovăm direct, dar e dificil. Echipele de pe locurile 3-8 intră în play-off, iar cea mai bună merge şi ea în Serie A. Sper să continuăm să evoluăm bine, mai sunt multe meciuri anul ăsta, opt, se joacă până pe 27 decembrie.

Care este nivelul din Serie B comparativ cu cel al Ligii I? Într-un timp se zicea că deşi este o ligă secundă, Serie B este un campionat extrem de disputat şi foarte greu.

La nivelul la care se joacă acum în Liga I cred că este sub cel de aici; nivelul din Serie B e mult peste, în acest moment. Dacă ţinem cont de condiţii, fotbal, conducere, lumea care vine la meciuri, cultura fotbalistică, în momentul de faţă nivelul de joc este superior celui din Liga I. La multe capitole lucrurile stau mai bine decât în România, nu sunt problemele de acolo. E păcat că până şi Steaua, echipa etalon, a ajuns să aibă probleme (de nivel organizatoric, în special cu denumirea şi cu utilizarea bazei din Ghencea, dar şi ca rezultate din ultima perioadă, n.red.), încet dispare interesul pentru fotbal şi ajungi să te bucuri când vezi 10-15.000 de spectatori la un meci.

Întâlneşti şi alţi foşti CFR-işti la echipe din B? 

Întâlnesc mai degrabă români, ne mai salutăm pe teren.

Cam care e media voastră de spectatori?
Avem cea mai mare medie din B şi într-un clasament reieşea că am fi la nivel de locul 10 din Serie A. Avem cam 25-000-30.000 de spectatori acasă, la Cesena au fost 2.000 de spectatori cu noi. E o echipă foarte iubită, toată lumea şi presa şi antrenorii o văd ca pe o echipă de prima divizie.

Crezi că o echipă foarte bună din Serie B s-ar bate în Liga I la titlu?
Cred că da, ţinând cont de nivelul foarte scăzut la care se joacă în acest moment în România, din păcate. Nu e ceva ce zic eu, ci toată lumea. Acum câţiva ani erau 7-8 echipe care trăgeau la titlu, Vaslui, Timişoara, Craiova era pe aproape, erau 7-8 formaţii care se luptau între ele.

În România este pe val “Viitorul” lui Hagi, o echipă alcătuită în mare parte din puşti. Ce zici de evoluţia proiectului lui?
Mă bucur foarte mult, când am discutat cu “Gică” acum 2-3 ani zicea că o se bată la titlu şi mă bucur că se întâmplă lucrul ăsta. Cred că asta e singura şansă, să creştem copii şi juniori. Aici (la Bari, n.red.) e Academie, au foarte multe grupe de copii, vin din toată regiunea Apulia. Juniorii de la toate micile Academii din zonă sunt recrutaţi de către Bari.

Mai ţii legătura cu cei de la CFR, le mai urmăreşti parcursul?
Îi urmăresc, sigur. Vorbesc cu toată lumea de la CFR, s-au schimbat mulţi jucători, dar la nivel de conducere sunt într-o relaţie foarte bună. Sper să se rezolve toate problemele, să rămână în Liga I şi să se bată din nou la titlu.

În această perioadă a anului obţineai acum trei ani, alături de colegii tăi de la CFR, acea victorie istorică pe Old Trafford, cu Manchester United. Îl vezi ca momentul de vârf al carierei tale de până acum?
Eeste un rezultat istoric, mare, frumos, care putea fi şi mai frumos (dacă echipa clujeană se califica în primăvara Champions League, n.red.), dar nu pot să zic că mă gândesc la ideea de vârf al carierei, cum nu am făcut-o nici când am ajuns în sferturile Cupei UEFA cu Rapid, nici când am reuşit trei calificări în grupele Champions League cu Steaua, sau când am avut reuşitele alături de CFR. Nu mă opresc să zic că ăsta într-adevăr ar fi vârful ci mergem înainte, doresc să obţin rezultate foarte bune în continuare.

Cât de apropiat eşti de Răzvan Zamfir, aflat şi el în conducerea lui Bari?
Avem o relaţie profesională, atât cât să ne facem meseria. Mă bucur că am avut şansa să ajung aici, dar până la urmă tot preşedintele şi antrenorul lui Bari sunt cei care au decis şi vreau să confirm încrederea care mi s-a acordat.

În ce relaţii eşti cu antrenorul, Davide Nicola?
Avem o relaţie normală, e un antrenor tânăr, cu o promovare la activ, cu Livorno.

Ai văzut Italia-România? Cum ţi s-a părut?
Am văzut mai multe secvenţe, programul nu mi-a permis altfel. A fost un test bun pentru naţionala României şi sper ca la Euro să ajungă la un nivel de formă bună.

Joci titular la o echipă cu pretenţii din Serie B, campionat pe care îl vezi superior în acest moment Ligii I. Te mai gândeşti la echipa naţională, poate chiar în lumina Euro 2016?

Întotdeana mă gândesc, atât timp cât sunt în activitate. Eu încerc să îmi fac treaba foarte bine unde evoluez, restul nu depinde de mine. Dacă se va apela la serviciile mele voi veni cu plăcere, dacă va fi nevoie. Am debutat la naţională când antrenor era tot domnul Iordănescu, nu se ştie ce se poate întâmpla.

Ca fundaş cred că ai şansa să fii foarte bine pregătit în Italia, ştiut fiind ce specialişti sunt italienii în apărare…
Aici se lucrează într-adevăr foarte mult la tactica defensivă. Sunt meciuri mai puţin spectaculoase. În Serie A sunt investiţii mai mari, antrenori italieni dar şi antrenori străini, mai mulţi jucători foarte tehnici, aici sunt multe meciuri care se joacă la 1-0, rar când vezi 2-3 goluri într-un meci.

Nu resimţi ca fotbalist, chiar fundaş fiind, nevoia de mai multe goluri?

Sigur că toată lumea vrea să marcheze, dar până la urmă este important să strângi puncte. La finalul campionatului lumea se va uita pe ce loc eşti în clasament, câte puncte ai, e mai puţin important că ai câştigat cu 1-0 sau cu mai mult.

Îţi e dor de casă, ce îţi lipseşte în Italia?
Ceea ce îmi lipseşte este familia, am tot fost eu la ei, ei la mine, dar vor veni în curând să stea şi ei aici şi astfel îmi vor fi alături.

Ce planuri de viitor ai ca fotbalist?
Mă simt bine la Bari, mă înţeleg foarte bine cu colegii, ştiam şi înainte puţină italiană, acum pot comunica şi mai bine. Îmi doresc să joc încă 3-4 ani şi cred că pot să o fac, dar voi lua lucrurile „an cu an”. E greu să zic ce voi face, că vreau să rămân în conducerea clubului, că mă întorc acasă, că mă întorc la CFR. Vreau să mă concentrez pe activitatea sportivă şi o să văd la momeentul potrivit cum voi proceda.

A semnat prelungirea
Ionuţ Rada a declarat pentru cjsport.ro că iniţial transferul său la Bari exprira în vara lui 2016, dar recent a semnat prelungirea cu încă un an, până în vara lui 2017. Asta înseamnă că dacă Bari va reuşi promovarea, direct, sau după play-off, Rada ar putea evolua în Serie A, unul din cele mai puternice şi de tradiţie campionate din lume.

Două selecţii la naţională
Ionuţ Rada (33 de ani) a jucat la CFR Cluj între 2010-2015 şi a evoluat cu echipa clujeană în două campanii de Champions League, în sezoanele 2010-2011, când a înscris şi un gol şi 2012-2013. La prima campanie de CL cu CFR Cluj fundaşul era jucătorul din lotul clujenilor cu cele mai multe meciuri europene, jucând anterior în Liga Campionilor şi Cupa UEFA cu Steaua şi Rapid. Rada are şi două selecţii în naţionala României, prima convocare venind în mandatul lui Anghel Iordănescu, într-un meci din 2003 cu Ucraina. La începutul lui 2015 Rada a fosta transferat de Bari, numele său fiind propus, alături de cel al lui Larie, de Răzvan Zamfir, fost reponsabil de transferuri al CFR-ului în perioada de glorie a „erei Paszkany” şi care a ajuns între timp în conducerea clubului de fotbal italian.

Joma - JSport.roJSport.ro

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.