JSport.roJSport.ro

În varianta ideală, „U” Cluj își propune să ajungă în eșalonul de elită prin preajma centenarului din 2019. CjSport i-a invitat pe Adrian Falub și pe Cristi Dulca să comenteze situația prezentă a trupei lor de suflet. Ambii au aceeași dorință: „Clubul să fie condus de «U»-iști și la bine, nu doar la rău”.

Sunt ultimii doi tehnicieni care au avansat cu Universitatea Cluj din liga secundă pe prima scenă. Falub, aflat pe atunci la debut ca „principal”, a promovat cu „Șepcile roșii” în sezonul 2006/2007, o stagiune în care „U” și-a câștigat seria detașat, la 12 puncte distanță față de locul doi.

Dar sezonul următor a coincis cu o nouă cădere la matineu. În ediția 2009/2010, de data aceasta cu tânărul Cristi Dulca pe bancă, clujenii reușeau să revină din nou în Liga 1. Se întâmpla la începutul erei Walter. Este saltul la care visează iar întreaga suflare „U”-istă, dar, de data aceasta, pe un fundament diferit, cu alte principii călăuzitoare, care să nu mai ducă spre faliment. Falub și Dulca au vorbit pentru CjSport despre situația actuală a Universității. În cele mai multe privințe, punctele lor de vedere coincid:

…despre atmosfera de la meciul cu Târgu Lăpuș:

Falub: „Publicul s-a prezentat ca-n vremurile bune, iar acesta e un mare câștig. Dacă vrea să trăiască, «U» o poate face doar prin suporteri. Mă aștept să văd chiar mai mulți din Liga a 3-a, dar, deocamdată, lumea e un pic neîncrezătoare, după tot ce s-a întâmplat și așteaptă să vadă ce va urma. S-a făcut doar un prim pas.”

Dulca: „Am privit partida alături de Stelea și Balint. Amândoi mi-au spus că au fost impresionați de atmosfera senzațională. Mi-am amintit de meciurile adevărate din Liga 1. Când vezi mii de oameni realizezi că cel mai important e că nu s-a pierdut spiritul.”

…despre greșelile ce nu mai trebuie repetate:

Falub: „La greu, când clubul nu mai avea bani, întotdeauna s-a apelat la vechii «U»-iști, foști jucători sau antrenori ai echipei. Întotdeauna așa a fost. Când s-a ajuns prin ligile inferioare s-au întors niște oameni fideli pentru a salva situația. Eu îmi doresc să se procedeze așa și la bine, nu doar la rău! Să existe în conducerea tehnică și administrativă persoane care știu ce înseamnă «U». Acum patru sau cinci ani nu exista un astfel de om în club. Să știți că sunt destui oameni capabili și printre cei care au crescut aici. Dacă nu se va proceda așa, spiritul va dispărea, pentru că suporterii nu se vor mai identifica cu clubul. La «U» totul este legat de suporteri și de personajele care au fost fidele clubului de-a lungul timpului, pentru că «U» nu e o grupare oarecare, fără fani, cu care poți să faci ce vrei tu, cum vedem în alte părți.”

Dulca: „Sper să nu se mai repete păcatele trecutului, când au fost aduși oameni fără experiență sau fără nicio legătură cu trecutul echipei. Există «U»-iști extrem de competenți, precum Pojar, Falub, Meszaros, Cojocaru sau Sabău, doar ca să numesc câțiva. Aceștia sunt oamenii care trebuie incluși și păstrați în noul proiect. Apoi, garanția reușitei acestui proiect e Neluțu Sabău. Acest om trebuie să rămână cât mai mulți ani. La început, nu am crezut în proiect, eram sceptic, pentru că erau povești pe care le-am mai auzit la «U». Dar faptul că Sabău s-a înhămat la această muncă îmi dă speranțe. În plus, la ora aceasta, condițiile oferite de universități, mă refer la terenuri de antrenament, masă sau cazare, nu le găsești la multe echipe din Liga 1!”

…despre viitorul actualului proiect:

 Falub: „«U» trebuie să-și recâștige credibilitatea, pentru că era pe cale să-și piardă identitatea. Cu Sabău și-o poate recăpăta. Va fi foarte greu, pentru că opinia publică îți judecă fiecare greșeală. La Universitatea nu s-a făcut niciodată mare performanță, dar echipa a fost mereu iubită. Pe lângă apropierea fanilor, trebuie găsite și alte forme de finanțare, altfel nu se poate ajunge în Liga 1.”

Dulca: „Cu acest proiect se pot pune bazele curate, dar se poate avansa doar până în Liga a 2-a. De acolo trebuie bani suplimentari. Dacă totul va merge conform planului, înainte de promovarea pe prima scenă se va ajunge în situația în care vei avea nevoie de sume importante pentru jucători de Liga 1. Trebuie găsită o formulă, din sponsorizări, investitori sau bani publici.”

…despre revenirea lor la „U”:

Falub: „Eu sunt oricând la dispoziția clubului, pentru că «U» va fi mereu în sufletul meu. Am prieteni acolo și mi-aș dori să lucrez într-o zi cu Neluțu Sabău, un om pe care îl respect foarte mult.”

Dulca: „Când eram copil, mergeam la aproape toate meciurile de acasă, iar stadionul era plin și-n liga a doua. Țin minte că toată lumea avea propriul loc în tribune. Se crease o obișnuință. Eu stăteam în tribuna dinspre Hotel Sport. În prezent, sunt suporter plătitor. Am cardul 299. Așadar, «U» e în sângele meu și oricând am ușa deschisă pentru acest club.”

 

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.