Pe 26 mai 2016, când ceasul indica ora 18:00, mă apropiam cu pași repezi de stadionul lui CFR Cluj. Aveam de scris un material despre ultima ei partidă de pe teren propriu din sezonul 2015-2016 al Ligii 1.
Timpul nu era tocmai prietenos. De câteva minute bune se pornise o ploaie zdravănă care se încăpățâna să persiste peste orașul de la poalele Feleacului. Să fi fost oare un semn al deznodământului acelei întâlniri?
Arena ”Dr. Constantin Rădulescu” se însuflețise. Fanii s-au înghesuit la casele de bilete mai ceva ca la jocurile din Champions League. La turnicheți s-au format cozi, iar unii suporteri nu se sfiau să facă haz de necaz: ”Prindem repriza a doua cu siguranță”. Odată ajuns pe stadion, am aproximat că în tribune sunt circa 9.000 de suporteri ai formației ardelene și încă vreo 40 ai trupei oaspete.
CFR Cluj și CSU Craiova (în prezent CS Universitatea Craiova – n.a.) se confruntau în penultima etapă a play-out-ului din prima divizie. Ploaia s-a oprit înaintea fluierului de start, dar nu peste mult timp a început alta, una care s-a defășurat exclusiv pe gazon.
În prima repriză, CFR Cluj și-a studiat în amănunt adversara, asemeni unui animal feroce care își urmărește prada. Craiovenii s-au apărat cu multă dîrzenie, niciun atacant al grupării ”alb-vișinii” nu reușea să le străpungă defensiva. Portarul oaspeților, Laurențiu Popescu, a stat astfel liniștit deocamdată. Ușor-ușor au început scandările, dar și schimbul de replici între galeriile celor două cluburi. Numai cuvinte de bine, vă puteți da seama. Dacă nu a reușit să înscrie, încă, CFR s-a putut mândri în schimb că a întrecut Craiova la capitolul cartonașe galbene, 5 la număr, față de unul singur în cazul echipei vizitatoare. La finalul primelor 45 de minute scorul era 0-0. Timpul petrecut de feroviari la cabine s-a dovedit, însă, a fi un bun sfătuitor. Vedem mai jos de ce.
La începutul actului secund, atmosfera era cât se poate de liniștită. Părea că meciul se va încheia cu o remiză. Asta până în minutul 47, când oaspeții au avut un jucător eliminat. Era vorba de fundașul Sebastian Achim, care a primit al doilea cartonaș galben. Acel moment a declanșat furtuna pe terenul stadionului din Gruia. În minutul 53, căpitanul Mario Camora, cel mai vechi jucător al echipei antrenate atunci de Antonio Conceicao și totodată singurul supraviețuitor al generației care câștigase titlul în sezonul 2011-2012 (ultimul cucerit de CFR până să vină perioada 2018-2021, când gruparea ardeleană a triumfat de alte patru ori în Liga 1 – n.a.), a deschis fiesta după o lovitură liberă executată magistral.
5 minute mai târziu, Antonio Jakolis a mărit avantajul. Demonstrația de forță nu s-a oprit aici, pentru că în minutul 61 fotbalistul croat a realizat dubla în urma unei scărițe spectaculoase. Cireașa de pe tort avea să fie pusă de Davide Petrucci, atacant italian care a trecut și pe la Manchester United în perioada junioratului (unde a avut onoarea de a-l cunoaște pe legendarul antrenor al diavolilor, scoțianul Sir Alex Ferguson). Scor final, CFR Cluj – CSU Craiova 4-0.
Înainte a de a trece la relatările finale, aș vrea să remarc un episod amuzant care s-a petrecut cu puțin timp înainte de încheierea meciului. În fața mea, doi bătrânei țineau cu tot dinadinsul să-i provoace pe fanii oaspeților și nu mult a lipsit ca oltenii să le răspundă la aceste provocări. Mai precis, venerabilii suporteri le arătau fanilor olteni tălpile de la picioare, sugerându-le să-și spele încălțămintea. Părea o scenă desprinsă din poveștile cu umor ale portarului Rică Răducanu. Un oficial al serviciului de pază a încercat să-i liniștească pe amândoi, dar după ce s-a îndepărtat, aceștia și-au reluat ironiile. E ca în vorba: ”Când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă.”
Revenind la disputa de pe gazon, trebuie spus că la sfârșitul ei a avut loc un moment grandios. CFR Cluj și-a prezentat în fața propriilor suporteri trofeul Cupei României, competiție pe care o câștigase în urmă cu săptămână după o finală decisă la loviturile de departajare pe Arena Națională, împotriva lui Dinamo București. Cuprinși de euforia victoriei, dar și acompaniați de celebra ”Conquest of paradise” a lui Vangelis, fanii CFR-ului s-au îndreptat cu toții spre casele lor.
La capătul acelei întâlniri, echipa lui Antonio Conceicao (pe atunci la cel de-al doilea mandat pe banca tehnică a lui CFR Cluj) ocupa locul 1 în clasamentul formațiilor care se luptau pentru menținerea în primul eșalon, cu 36 puncte, la egalitate cu cei de la CSMS Iași, dar și cu adversara pe care tocmai o învinsese la o diferență categorică.
[…] jucătorilor în timp real. Acești algoritmi compară mișcările cu baze de date vaste de jocuri din istoric și semnalează modele suspecte sau decizii optime […]