JSport.roJSport.ro
foto: frf-ajf.ro
foto: frf-ajf.ro

Una dintre cele mai aprinse probleme în fotbalul din ligile inferioare este cea a arbitrilor, echipele făcând cu “schimbul” în a-i critica pe cei delegaţi de AJF Cluj să împartă dreptatea la meciuri.

Ultimul scandal a fost la partida din Cupa României dintre Luceafărul Cluj şi Potaissa Turda, însă aproape că nu există etapă, cel puţin în Liga a IV-a, în care oficialii echipelor care pierd un anumit joc să nu aibă ceva de reproşat arbitrilor. Preşedintele AJF Cluj, Vasile Marc, a recunoscut că arbitrajele nu sunt perfecte la fiecare meci, dar le-a transmis antrenorilor şi preşedinţilor de cluburi să se concentreze în primul rând pe jocul formaţiilor pe care le reprezintă.

“Sunt arbitri mai talentaţi şi mai puţin talentaţi. Sunt şi ei oameni, poate acum a fost un pic de recul şi la ei pentru că nu au promovat examenul şi au fost decepţionaţi. Pe de altă parte, dacă lumea îşi vede de joc nu arbitrul trebuie să fie persoana numărul unu şi nimeni nu înţelege asta. Toţi dau în arbitri, nimeni nu se uită la echipa lor că nu joacă nimic, că nu sunt condiţii. E mai simplu la arbitri, pentru că la ei nu e cuantificabil. E uşor să zici că am pierdut din cauza arbitrului, dar dacă echipa ta nu a jucat nimic? Poate a fost un aut dat invers, şi din acel aut a ieşit un gol, dar până la autul acela câte s-au mai întâmplat. Oricum, la arbitri e ca la judecătorie: tot timpul una dintre părţi e nemulţumită. Evident, este loc de mai bine şi la arbitri şi, cu cât sunt mai buni, cu atât liniştea noastră este mai mare”, ne-a declarat şeful fotbalului din judeţul Cluj.

Pentru Vasile Marc, însă, cea mai mare problemă în cazul arbitrilor este dată de numărul redus al acestora, mulţi dintre “candidaţi” fiind speriaţi de condiţiile în care se desfăşoară un meci.

“Păi vin la un joc şi văd cum îi înjură anumite persoane şi ce se întâmplă, nefiind nici protejaţi de cineva. Pe vremea lui Ceauşescu erau tot timpul unul sau doi miliţieni la un meci, acum te duci undeva şi te ameninţă: ‘Bă, te omor şi mă las de fotbal’. Păi gândiţi-vă că îl bag acum pe unul de 20 de ani să arbitreze un meci şi aude aşa ceva. Cu arbitrajul s-o lase mai moale şi conducătorii, pentru că, aşa cum sunt ei, aşa e şi arbitrajul, undeva există un echilibru între astea două. Evident, când beneficiezi de arbitrajele vârfurilor, ca să zic aşa, cum e Horaţiu Feşnic sau Dan Dreve, şi autoritatea lor e alta, ăsta e marele avantaj”, a mai spus Vasile Marc.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.