CFR Cluj și Rapid se întâlnesc în această seară în Ardeal, de la ora 19:55 (pe Look Sport+). Rezultatul este vital pentru ambele tabere.
Pe de o parte, campioana României încearcă să-și consolideze fotoliul de lider înainte de play-off, când punctele se vor înjumătăți. În plus, trupa pregătită de Dan Petrescu încearcă să profite de pasul greșit al celei de-a doua clasate FCSB, care a remizat pe terenul lui CS Mioveni, scor 1-1.
Pe de altă parte, Rapid are mare nevoie de un succes pentru a mai spera la o calificare în play-off, în chiar primul sezon de la revenirea în Liga 1. Presiunea rezultatelor e cu atât mai mare cu cât giuleștenii nu au reușit să câștige nici măcar un meci din cele cinci pe care le-au disputat în Liga 1 în 2022.
Privind în urmă, duelurile dintre CFR și Rapid s-au distins de multe ori fie prin numărul de goluri marcate, fie prin numele marcatorilor, fie prin aspecte ce nu țin neapărat de sfera fotbalistică, dar și prin înlocuiri la nivelul băncii tehnice. În articolul de față, ne vom rezuma doar la cinci episoade din istoria acestui derby.
I. CFR Cluj – Rapid 0-0, 13 martie 2009
Deși spectacolul fotbalistic a lipsit, partida din urmă cu aproape 13 ani a fost întreruptă la un moment dat din cauza vremii. O ninsoare puternică s-a abătut asupra Clujului în chiar prima lună a primăverii. Zăpada a acoperit tot gazonul de pe arena din Gruia. Tot răul a mers, însă, spre bine. Meciul s-a putut desfășura până la final. Pentru cele două bănci tehnice, destinul nu a fost la fel de blând. În luna următoare, antrenorul ceh Dusan Uhrin jr. și colaboratorul său Ales Jindra au fost înlocuiți de conducerea lui CFR Cluj cu portughezul Antonio Conceicao. În ceea ce îl privește pe Marian Rada, tehnicianul rapidist și-a încheiat mandatul la începutul lunii mai 2009, iar Viorel Hizo i-a preluat atribuțiile.
II. Rapid – CFR Cluj 1-4, 17 octombrie 2009
Pentru CFR Cluj a fost cea mai clară victorie din ediția 2009-2010 a Ligii 1, la finalul căreia a cucerit al doilea titlu de campioană din istoria sa. Atacantul brazilian Nei își trecea în cont prima dublă în tricoul lui CFR Cluj (avea să mai înscrie o singură dată două goluri în același meci, într-o deplasare cu Poli Iași, câștigată de ardeleni cu 2-0, în același sezon), iar mijlocașul Gabriel Mureșan marca al doilea gol stagional (după cel reușit cu FK Sarajevo, din play-off-ul pentru grupele Europa League). În ambele situații, Mureșan a înscris cu capul. Al patrulea marcator al clujenilor în confruntarea din Giulești a fost argentinianul Peralta, în timp ce singura reușită a Rapidului a venit de la Ovidiu Herea. La începutul lunii următoare, Viorel Hizo s-a despărțit de Rapid, iar Nicolae Manea, care ocupa o altă funcție în club, a devenit noul antrenor. De asemenea, portarul Andrei Marinescu a căzut în dizgrația formației finanțate de George Copos și a mai bifat o singură apariție înainte de a-și încheia aventura la gruparea din București.
III. CFR Cluj – Rapid 1-0, 11 aprilie 2010
Este singurul derby feroviar dintre cele analizate astăzi care nu a influențat pe termen lung sau scurt înlocuirea unui antrenor în cadrul aceluiaș sezon. Eroul partidei a fost Gabriel Mureșan, care mai marcase și în partida tur cu echipa giuleșteană, de această dată cu piciorul. A fost și ultima reușită semnată de Mureșan în campionatul Ligii 1 dintre anii 2009/2010. Trebuie evidențiat faptul că Rapid îl avea antrenor pe Ioan Andone, tehnician care în sezonul următor se va întoarce pe banca lui Dinamo. De partea cealaltă, italianul Andrea Mandorlini va deveni primul antrenor care câștigă trei trofee cu CFR Cluj în același an. Este vorba de campionat, cupă și supercupă.
IV. Rapid – CFR Cluj 2-0, 10 septembrie 2010
Campioana României era răpusă chiar de un jucător pe care îl curtase, dar care a ajuns până la urmă sub comanda lui Marius Șumudică, antrenorul de atunci al Rapidului. Brazilianul Cassio a realizat prima dintre cele trei duble semnate în tricoul giuleștean. Cassio a devenit un fotbalist extrem de interesant pentru Liga 1 la vremea respectivă, dar ulterior cariera sa în România a intrat într-un declin. Un deznodământ nefericit, dar înfăptuit mult mai rapid, l-a avut Mandorlini. După eșecul cu formația de lângă Podul Grant, CFR Cluj a decis să-l înlocuiască pe fostul fotbalist de la Inter Milano cu olteanul Sorin Cârțu.
V. CFR Cluj – Rapid 0-5, 7 aprilie 2012
A fost cea mai drastică înfrângere suferită de CFR în ediția 2011/2012 a Ligii 1 și, totodată, cel mai clar succes obținut de Răzvan Lucescu în al doilea mandat la Rapid. Pe lista marcatorilor și-au trecut numele Ovidiu Herea, Dan Alexa, Rui Duarte, Ștefan Grigorie și Ciprian Deac. Ultimul evolua sub formă de împrumut de la gruparea germană Shalke 04. Tot el este singurul fotbalist din partida respectivă care va fi pe gazon la întâlnirea de astăzi, doar că în calitate de jucător al echipei CFR Cluj. Revenind la duelul de acum 10 ani, mai trebuie evidențiate două detalii. A fost ultima dată când Rapid a plecat victorioasă de pe terenul clubului din Gruia. De asemenea, a fost ultimul joc al portughezului Jorge Costa în calitate de antrenor al CFR-ului. Conducerea formației ardelene a decis să-l demită pe Costa și să-l aleagă pe Ioan Andone drept succesorul său. “Fălcosul” avea să contribuie la câștigarea celui de-al treilea titlu al CFR-ului în Liga 1. Tot cu Andone, trupa deținută atunci de Arpad Paszkany s-a calificat pentru a treia oară în grupele Champions League, de această dată după disputarea a două tururi preliminare, în vara anului 2012. În același an, Rapid a ajuns în finala Cupei României, pe care a pierdut-o însă cu 0-1 în fața rivalei Dinamo.