JSport.roJSport.ro
foto: Manuel Băcilă
foto: Manuel Băcilă

“Până la o nouă întâlnire cu fotbalul aici în Gruia, vă mulţumim că aţi fost alături de noi în această seară, să aveţi o săptămână cât mai bună şi, împreună, spunem încă o dată: ‘hai CFR’!”. Această frază a fost rostită la microfon pe stadionul “Dr. Constantin Rădulescu” în ultimii ani imediat după finalul meciurilor, iar încurajarea pentru CFR nu a lipsit nici la 0-5 cu Rapid sau 2-4 cu Concordia Chiajna, dar nici la 3-1 cu Braga în Liga Campionilor sau, recent, 2-0 cu Steaua.

Autorul ei se numeşte Bogdan Ştefan Dobi, are 32 de ani şi este mare pasionat de muzică. De altfel, până în această vară a cântat cu Nightlosers, iar sâmbătă, 14 noiembrie, va avea primul concert alături de Incognito. În paralel cu marea sa pasiune, însă, Bogdan a îndeplinit şi funcţia de crainic al stadionului din Gruia în ultimii şapte ani. Vorbim la trecut, pentru că, cel mai probabil, muzica îi va răpi tot timpul de-acum încolo.

CJSport.ro a stat de vorbă cu cel care a ajuns să iubească CFR-ul şi datorită dialogului pe care l-a avut cu fanii clujeni, în special la golurile feroviarilor, iar Bogdan Dobi a acceptat să-şi povestească cele mai importante momente petrecute la microfonul stadionului din Gruia.

Debutul a fost la rivali

Chiar dacă “succesul” a venit în curtea CFR-ului, paradoxal debutul său la o staţie de amplificare de pe o arenă a avut loc pe vechiul “Ion Moina”, în postura de crainic la meciurile Universităţii Cluj.

“Era în sezonul 2006-2007, când ‘U’ era în liga a doua, iar un prieten din Grigorescu, care era electrician, se ocupa de sonorizarea stadionului ‘Ion Moina’ şi m-a chemat să vin la un meci. M-am dus, celor de acolo le-au plăcut de mine şi m-au chemat în continuare. A fost sezonul în care ‘U’ Cluj a promovat şi la toate meciurile eu am fost crainic. Mai apoi, însă, pe finalul lui 2007, a venit oferta de la CFR Cluj. Oricum, după ce promovase ‘U’, eu deja nu mai eram crainic acolo şi evident că am acceptat să mă duc la CFR Cluj, mai ales că ei, câştigând campionatul în 2008, jucau şi în Liga Campionilor. Astfel, chiar primul meu meci în Gruia a fost CFR-Chelsea, însă atunci am fost doar traducător, în sensul că prezentam şi în limba engleză ceea ce se petrecea pe teren, pentru limba română fiind Sergiu Penciu pe-atunci”, îşi aminteşte Bogdan Dobi, care avea să îndeplinească aceeaşi funcţie şi la meciurile cu Roma şi Bordeaux, pentru ca mai apoi să lucreze “full-time” la partidele de acasă ale CFR-ului.

“L-am văzut pe Cech fără cască, nu ştiam de unde să-l iau”

De altfel, tot ce s-a întâmplat atunci în jurul meciului cu Chelsea, care era deja, la acea vreme, echipa sa preferată din Europa, avea să fie o experienţă fericită de viaţă. “Chelsea s-a cazat la Opera Plaza, un fost coleg de clasă era şef de sală la cazinoul din hotel, în acea seară totul fiind închiriat de către englezi. M-a sunat colegul meu şi mi-a zis ‘hai acum că e loc de făcut poze’. M-am dus şi am făcut poză cu Ballack, cu Terry, cu Ashley Cole. L-am văzut şi pe Cech fără cască, nici nu ştiam de unde să-l iau. La un moment dat a intrat Scolari în cazinou şi i-a trimis pe jucători la culcare, îţi dai seama că toţi am sărit atunci pe Scolari să facem poze”, mai spune cel care s-a născut la Sibiu, dar care s-a mutat la Cluj imediat după Revoluţie.

10373688_641975042543740_4552841663609716237_n
foto: Manuel Băcilă

Printre momentele frumoase petrecute de Bogdan la microfonul stadionului din Gruia se mai numără şi golul marcat de bunul său prieten, Vasile Maftei, în prelungirile meciului cu Voinţa Sibiu, partidă care a adus, practic, al treilea titlu de campioană în Gruia, dar şi palma amicală peste umăr primită de la Sir Alex Ferguson, la marginea terenului, înaintea meciului cu Manchester United.”Am zis atunci că nu mai spăl haina aia”, glumeşte Bogdan.

 

Cum l-a pus Cadu în dificultate

Inevitabil, nu totul a fost roz în postura de crainic al CFR-ului. Gafa care îi va rămâne permanent în memorie a făcut-o la un meci în care trebuia să-l prezinte, ca marcator al unui gol, culmea, chiar pe căpitanul Ricardo Cadu.

“Se întâmpla în al doilea an al meu în postura de crainic la CFR şi faza asta toată viaţa o voi tine minte. Nu mai ştiu cu cine juca CFR-ul atunci, dar a dat Cadu gol din 11 metri, s-a dus la galerie să se bucure, totul frumos. Ştiu că era meci important, erau vreo 10.000 de oameni pe stadion, iar eu trebuia să-i spun prenumele la microfon şi publicul să strige ‘Cadu’. Ei bine, am început să zic ‘în minutul 23…a marcat…numărul 20’, iar în acel moment m-am uitat pe foaie şi pur şi simplu m-am blocat. Am stat vreo 10 secunde fără să zic nimic. Ştiam că-l cheamă Ricardo, dar nu-mi venea nici cum în minte, mai ales că pe foaie doar ‘Cadu’ scria. Am reluat şi am zis-o aşa cum era, ‘numărul 20…Cadu’. În acel moment am auzit toată tribuna ‘ooooooo’, după care încep toţi să râdă. Toţi, mai puţin domnul preşedinte Mureşan, care se uită la mine şi dă din cap că nu-i bine. Eu, ce să fac? Am dat din umeri, asta este, am comis-o”, povesteşte, râzând, Bogdan Dobi.

11836930_960494400640058_852718961464364545_nAcesta spune că nu s-a inspirat, în mod special, de la un crainic anume, dar menţionează că a rămas impresionat de omul de la Bayern Munchen, “crainic cu vreo 30 şi ceva de ani de experienţă în spate”, şi că este mare fan şi al crainicilor din Premier League, chiar dacă a văzut meciuri din Anglia doar la televizor.

“Mă uit foarte mult la meciurile din Anglia şi văd acolo cum crainicul stă frumos la marginea terenului, la gol zice numele marcatorului, iar tribuna se manifestă zgomotos. Mă mai întreabă lumea dacă nu mi-e greu, dar fiind de şapte ani în meseria asta, iar de la vârsta de şapte ani fiind obişnuit şi cu microfonul, nu ţi-e greu. Totul e să nu ai emoţii când îţi dă o listă în faţă şi trebuie să o citeşti, în rest te obişnuieşti”, explică Bogdan, “vocea” stadionului din Gruia.

Steaua-Botoşani, ultimul meci?

Ca un alt paradox, însă, dacă prima oară a fost crainic la Universitatea Cluj, sunt şanse mari ca ultimul meci în această postură să fi fost partida de duminică, dintre Steaua şi FC Botoşani. “Ironia sorţii spre asta duce. Nu ştiu dacă a fost ultimul meci, dar cred că a fost printre ultimele. Le-am spus şi celor de la CFR că eu vreau să fac muzică, în primul rând, iar acum, după ce am intrat în Incognito, avem programate concerte până după Revelion. De exemplu, la următorul meci de acasă al CFR-ului, cu Iaşiul, eu voi fi cu trupa la Baia Mare”, a conchis Bogdan, care nu exclude, însă, o revenire în cabina din Gruia în funcţie de programarea partidelor CFR-ului.

Amintirile lui Bogdan Dobi

“Ca să ajung la postul meu de pe stadion trebuie să trec pe lângă vestiarul oaspeţilor. Aşa s-a întâmplat şi înaintea meciului cu Manchester United şi nu-mi venea să cred că îl văd lângă mine pe Rooney, discutând cu Van Persie. Am stat un meci de Ligă la marginea terenului şi nu am înţeles nimic. Atunci mi-am dat seama cât de greu e pentru jucători şi am început să-i apreciez. De sus altfel se vede totul”

“Eu mai lucrez şi în After Eight, iar pe vremea lui Tony şi Cadu băieţii veneau şi sărbătoreau, le mai dădeam şi câte o dedicaţie. Cel mai tare a fost după cucerirea unei Cupei a României, moment care a coincis şi cu plecarea lui Alvaro Pereira la FC Porto. Tot clubul a fost închiriat atunci de gaşca lui Pereira, la chef participând şi jucătorii CFR-ului”

“Prieten foarte bun sunt şi cu N’Doye. De 12 ani fac şi naveta la Târgu Mureş, în fiecare seară de joi mă duc acolo şi fac karaoke într-un club. Ousmane şi Marius Constantin veneau des acolo, dar pe N’Doye nu l-am văzut niciodată să pună alcool în gură. Nu participă nici la karaoke, nu se dă în spectacol, în ciuda aparenţelor, dar se distrează, râde, îi încurajează pe toţi”

 

Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.