JSport.roJSport.ro
foto: Joo Feri / Zoli Cantor

Ciprian Deac își trăiește a doua tinerețe fotbalistică. Clujeanul nu și-a pierdut strălucirea după experiența din Kazahstan. Din contră. S-a întors mai întărit și s-a reinventat în 2017. Răsplata a venit printr-o convocare la echipa națională.

Deac nu a mai fost chemat la lot din 2011. Mai precis, de pe vremea lui Răzvan Lucescu, un selecționer sub bagheta căruia mijlocașul CFR-ist a strâns cele 11 selecții pe care le deține sub „tricolor”. În dubla cu Armenia și Muntenegru are șansa să mai bifeze cel puțin o prezență. Pițurcă și Iordănescu l-au ignorat. De cele mai multe ori, fotbaliștii se ridică pe culmile succesului cu ajutorul unor oameni ce le oferă încredere. Așa cum Răzvan Lucescu a crezut în Deac atât la națională, dar mai ales la Rapid, unde, în ediția 2011/2012, mijlocașul născut la Dej a realizat unul dintre cele mai prolifice sezoane din cariera sa. Sau așa cum celebrul Felix Magath l-a adus la Schalke, în Germania, în același vestiar cu Raul Gonzales, după ce a fost impresionat de travaliul și seriozitatea nemțească a fotbalistului.

Timpul a trecut, Deac s-a maturizat complet, iar astăzi nu mai este acel mijlocaș lateral ce „ară” banda. Joacă oriunde în zona mediană, dar în ultima perioadă s-a specializat în centru, acolo unde, și cu Miriuță, și cu Petrescu, a oferit un randament excelent de când s-a întors la CFR Cluj, în urma aventurii asiatice. În anul calendaristic 2017, Cipri Deac se laudă cu șase goluri și tot atâtea pase decisive. Altfel spus, finalul sezonului trecut și startul campionatului actual sunt perioadele în care Deac a mai impresionat un antrenor german. De data aceasta n-a mai fost severul Magath, ci comunicativul Daum, selecționerul României. „Poate reprezintă o surpriză convocarea lui, dar pentru mine este o consecinţă logică a jocului său din ultima jumătate de an. Este un jucător de caracter şi cu foarte multe calităţi. Abia aştept să aflu mai multe despre el”, și-a argumentat Daum alegerea.

 Petrescu: „Deac exagerează cu munca”

Până va afla selecționerul mai multe despre Deac, actualul său antrenor de la CFR, scrupulosul Dan Petrescu, îi aduce un elogiu emoționant elevului său. „Am vorbit cu Daum despre Deac după meciul cu Viitorul şi i-am spus exact adevărul. Un jucător extraordinar, un profesionist incredibil. Problema lui Deac e că vrea să muncească mai mult decât trebuie. Chiar exagerează. Stă prea mult după antrenament. Eu aşa profesionist nu am mai antrenat. Merită să joace în echipa naţională”, a sunat caracterizarea lui Dan Petrescu. Cuvintele „Bursucului” cântăresc greu pentru că vin din gura unui antrenor a cărui primă caracteristică este exigența.

Iar Deac, ajuns la 31 de ani, a lăsat deoparte masca unei modestii inutile în astfel de clipe și s-a destăinuit cu sinceritate după aflarea veștii că va reveni în lotul României. „S-a văzut rezultatul muncii mele. Doar eu şi colegii mei ştiu cât trag la antrenamente şi cât sunt de serios, iar Dumnezeu nu doarme”, a declarat Deac la finalul meciului cu Sepsi, așa cum ar spune orice bărbat vrednic care îți poate explica fiecare pas pe care l-a făcut spre vîrful unei cariere muncite. Deac știe că în viață sudoarea trebuie răsplătită, iar satisfacția nu trebuie ascunsă, pentru că e o normalitate în acest caz.

Joma - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.