Belarus a captat atenția întregii lumi în 2020, când a fost singurul campionat profesionist din Europa neîntrerupt la începutul pandemiei. La finalul ediției de atunci, Șahtior Soligorsk a cucerit titlul având un avans de un singur punct față de a doua clasată și totodată mult mai cunoscuta formație din țara respectivă BATE Borisov. Ultima deține recordul de campionate naționale câștigate, 15 la număr, după ce statul Belarus și-a declarat independența odată cu destrămarea Uniunii Sovietice din 1991.
La cucerirea a șase dintre cele 15 titluri naționale avute în palmares și-a adus contribuția mijlocașul Sergey Krivets, care a împlinit pe 8 iunie 35 de ani. Dacă am scrie numele său de familie fonetic și am înlocui litera e cu un ă ar ieși “crivăț”. Ei bine, precum vântul zdravăn care bate pe timpul iernii a fost și fotbalistul legitimat în prezent la echipa secundă a polonezilor de la Lech Poznan, unde are și banderola de căpitan. În 2006, la chiar primul său an în tricoul lui BATE Borisov, Krivets își trecea în premieră un trofeu de campion în palmares. Până în 2009 va reuși să triumfe de încă trei ori în prima ligă din țara natală.
La cel de-al patrulea titlu consecutiv a ieșit al doilea golgheter al Belarusului, cu 14 reușite. Cu un an înainte a punctat în poarta lui Juventus în grupele Champions League, la scorul de 0-0. În confruntarea cu bianconerii, numele lui BATE părea predestinat, fiindcă a avut un avantaj de două goluri în primele 30 de minute, după ce pe lista marcatorilor și-a mai trecut numele Ihar Stasevich. Nu de aceeași părere a fost și Vincenzo Iaquinta, care, cu o dublă până la finalul primei reprize, a ajutat trupa din Torino să plece acasă cu un punct. BATE a terminat ultima în grupă, dar a fost singura care i-a dat două goluri lui Juventus, câștigătoarea grupei (cu trei victorii, trei egaluri, 7 goluri marcate și 3 încasate).
Prestațiile demne de a fi luate în seamă i-au adus lui Krivets un transfer în Polonia în 2010, la Lech Poznan, doar că de data aceea la echipa de seniori, unde a fost coleg cu viitorul star al fotbalului european Robert Lewandowski ( golgheterul sezonului 2009-2010 al campionatului polonez, cu 18 reușite) și a câștigat primul titlu la noua formație în chiar primul an, cum s-a întâmplat și la BATE, doar că acum a fost primul pe care l-a luat în străinătate. Până în 2012, când a plecat la gruparea chineză Jiangsu Sainty, Krivets a strâns 86 de apariții, a înscris 8 goluri și a oferit 14 pase decisive în toate competițiile la Lech Poznan.
După ce și-a trecut în palmares Supercupa Chinei, dar s-a clasat pe doi în campionat cu Jiangsu, mijlocașul bielorus a revenit la BATE, unde a gustat de încă două ori din cupa biruinței în competiția internă. Ba mai mult, la titlul din 2014 s-a regăsit din nou printre cei mai buni marcatori, cu 10 reușite, care l-au dus pe locul 7 în ierarhia respectivă. În cele două perioade petrecute la BATE Borisov (2006-2009, respectiv 2013-2014), Sergey Krivets a evoluat în total în 191 de partide, în care a înscris 57 de goluri (cifre bune pentru un mijlocaș) și a dat 52 de pase de gol. Cu multipla campioană din Belarus a mai câștigat Cupa (2006) și Supercupa (2014) pe plan național. Ultimul an de referință din cariera lui Krivets a fost 2019, când a ieșit pentru a șaptea oară campion în Belarus, dar cu Dinamo Brest. Pe parcursul carierei, Krivets a mai jucat la Lokomotiv Minsk, Metz (Franța) și Wisla Plock (Polonia). În 2009 a fost declarat cel mai bun fotbalist al primei ligi din Belarus. La echipa națională a strâns 38 de selecții și a înscris 5 goluri în intervalul 2008-2016.
Pentru jucătorii din România, Krivets nu e tocmai un necunoscut. În 2007 a evoluat pentru BATE în dubla cu Steaua din preliminariile Champions League, la finalul căreia roș-albaștrii s-au calificat în grupe, după 2-2 în prima manșă și 2-0 în meciul retur. Trei ani mai târziu, Krivets a evoluat trei minute pentru prima reprezentativă în remiza fără goluri cu România, din a doua etapă a preliminariilor Euro 2012. Un an mai târziu, în penultima etapă a campaniei de calificare, o campanie în care nici bielorușii, dar nici tricolorii nu au avut sorți de izbândă, Krivets a jucat până în minutul 60 în egalul cu România de pe Arena Națională. Mutu a marcat atunci două goluri, al 33-lea și al 34-lea la naționala mare, dar oaspeții au egalat de fiecare dată.
*Acest material a apărut și pe site-ul pdsport.ro.