JSport.roJSport.ro

UntitledProcurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat zeci de percheziţii la mai multe locaţii din Cluj şi Bucureşti, inclusiv la locuinţele lui Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan, dar şi la clubul CFR Cluj.

UPDATE 4

Președintele CFR-ului, Iuliu Mureșan a fost audiat la sediul DIICOT Cluj. Oficialul CFR-ului a stat aproximativ jumătate de oră în biroul anchetatorilor, iar dacă la intrare le-a cerut jurnaliştilor să-l întrebe doar de finala Cupei României, la ieșire Mureşan a spus că a semnat un proces verbal. “Am venit în calitate de preşedinte”, a mai spus şeful din Gruia, care a fost audiat la o distanţă de oră şi jumătate de la părăsirea sediului DIICOT de către Arpad Paszkany.

UPDATE 3

13221506_966076613461403_1533279094123523222_nDupă aproximativ o oră şi jumătate, Paszkany a părăsit sediul DIICOT Cluj fără să ofere, însă, prea multe detalii referitoare la acest caz. Omul de afaceri nu a spus nici în ce calitate a fost adus să dea explicaţii, procurorii aşteptându-l acum pe preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan, care ar trebui să ajungă la sediul DIICOT în jurul orei 16:00.

UPDATE 2

DIICOT a remis un comunicat de presă referitor la descinderile care au avut loc în această dimineaţă, în care se arată că mai mulţi reprezentanţi ai clubului CFR Cluj şi-ar fi însuşit cei aproximativ 8,5 milioane de euro, statul fiind prejudiciat, mai apoi, cu 1,5 milioane de euro.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008 – 2013 mai multe persoane, având atribuţii de gestiune sau administrare  în cadrul unei societăţi comerciale care deţine un club sportiv, şi-au însuşit suma  de 8.485.682 euro din patrimoniul respectivei societăţi. S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către un membru al grupului.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite  pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte. Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat  în actele contabile ale societăţii comerciale   cheltuieli care nu au avut  la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat  operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciul datorat bugetului de stat fiind de aproximativ 1.500.000 euro.“, se arată în comunicatul DIICOT, procurorii urmând să audieze 10 persoane în acest dosar, două dintre ele fiind Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan.

UPDATE

La ora 13:00, omul de afaceri Arpad Paszkany a intrat pe poarta DIICOT Cluj, însoţit de un procuror. Fostul patron al CFR-ului a coborât dintr-o maşină de teren, fiind chemat pentru a da declaraţii în dosarul de delapidare a aproximativ 8,5 milioane de euro, în această după-amiază urmând să fie adus şi preşedintele Iuliu Mureşan. Arpad Paszkany a refuzat să ofere declaraţii la intrarea în sediul DIICOT despre acest dosar, spunând că o va face la ieşire, după ce va afla mai multe de la procurori.

Pe de altă parte, clubul CFR Cluj a refuzat să emită un punct de vedere asupra acestei situaţii.

 

(Ştirea iniţială)

13266034_966014746800923_1594504891446473254_nAnchetatorii au suspiciuni de constituire de grup infracţional, delapidare, cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres. Infracțiunea de delapidare se referă la posibila însușire de bani, respectiv aproape 8,5 milioane euro din patrimoniul SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, de către persoane din cadrul societății care deține clubul de fotbal, cu atribuții de gestiune sau administrare a sumelor clubului, care nu au calitatea de funcționari publici, în interesul lor ori pentru alte persoane, iar urmărirea penală a fost începută in rem.

Potrivit surselor respective, faptele ar fi fost comise prin intermediul mai multor entități rezidente și nerezidente (firme off-shore din Cipru și din Seychelles) care au prestat servicii de consultanță și intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activității echipei și altele) ori care au executat debite față de club provenind din cesiuni de creanță suspecte.

Cel mai probabil, atât Paszkany, cât şi Mureşan, vor fi audiaţi, astăzi, la DIICOT Cluj, procurorii vizând neregulile făcute între 2008 şi 2011.

Joma - JSport.roJSport.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.