JSport.roJSport.ro

img_6492_1200x800Echipa de handbal feminin Universitatea Cluj are în componenţă o jucătoare care a absolvit, în această vară, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, secţia Jurnalism, a Universităţii “Babeş-Bolyai”.

Abigail Vălean (foto la minge) joacă pe postul de extremă stânga la formaţia pregătită de Carmen Amariei, iar CJSport.ro a profitat de calităţile de jurnalist ale lui “Abi” şi i-a propus să realizeze un material cu pivotul clujencelor, Florina Chintoan, sportivă care tocmai a bifat a doua sa prezenţă la Jocurile Olimpice.

La câteva zile după ce şi-a dat acordul pentru un articol special cu “Roza”, handbalista jurnalistă din lotul lui “U” Cluj a stat de vorbă, la finalul unui antrenament, cu cea care şi-a dedicat întreaga carieră echipei cu simbolul “U” pe piept.

De aici preia Abigail Vălean, care a introdus în povestea de mai jos şi două surprize pentru colega sa.

Ambiție, dorință, motivație. Curaj, perseverență, pasiune. Sunt puține cuvintele pentru a descrie caracterul și tot ceea ce e ea, Roza.

14269714_1262921027108554_262078292_nFlorina Maria Chintoan este jucătoarea de suflet a Clujului. De peste 13 ani, Roza poartă în piept simbolul “U”.  Devotată acestei echipe, este demnă de toate aprecierile și de respectul nostru necondiționat. Din exterior totul pare ușor, dar doar noi știm ce stă în spatele “spectacolului final”.

Colegă, căpitan de echipă, prietenă, Roza.

“O cunosc de mai bine de patru ani! Pentru ea am doar cuvinte de laudă. În ochii mei este cel mai bun pivot din România la ora actuală. Este o plăcere să o am alături și să lucrăm împreună zi de zi. Pe această cale vreau să îi spun: Rooooz, când pleci sau plec la lot, simt lipsa pivotului Roza, pentru că tu faci diferența!” a declarat Cristina Laslo, coordonator de joc al echipei “U” Cluj.

Florina a participat în această vară la Jocurile Olimpice desfășurate la Rio, Brazilia, alături de echipa națională de handbal feminin a României. Este a doua Olimpiadă pentru ea, prima fiind în Beijing, China, în anul 2008.

14248882_1262468887153768_938049704_n
foto: colecţie personală

“După Campionatul Mondial am fost cu gândul la Jocurile Olimpice ale acestui an. Un lucru este clar: am muncit mult, mi-am dorit foarte mult și am crezut în ceea ce pot face și în ceea ce sunt! Mă bucur că mi-am demonstrat că atâta timp cât muncești, ajungi acolo unde îți dorești.” a spus Roza.

Florina Chintoan are un palmares deosebit, pe care dorește din suflet să îl îmbogățească.

“Cred că visul oricărui sportiv de performanță este să ajungă la Jocurile Olimpice, iar după ce a ajuns, să cucerească o medalie. Eu am ajuns la Olimpiadă și nu mă opresc aici. Visul meu continuă!” a declarat ea.

14269831_1262985373768786_1236336164_nPrezentă la a doua ediție a Jocurilor Olimpice, Roza a fost oarecum familiarizată cu atmosfera și regulile din satul olimpic. Echipa națională a ajuns la Rio cu aproximativ o săptămână înainte de competiție, perioadă în care fetele s-au acomodat cu fusul orar, cu sala și cu toate condițiile impuse de o competiție cu prestigiu precum Jocurile Olimpice. De asemenea, Roza nu a ezitat să înghețe amintiri prin fotografii alături de Rafael Nadal (tenis) și Mikkel Hansen (handbal).

“O surpriză pentru noi a fost faptul că am vizitat statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Nu știam exact că ajungem acolo și am fost foarte impresionată de muntele Corcovado, de priveliște și de monument.

De asemenea, e o senzație de nedescris să știi că în satul olimpic sunt doar sportivi de elită. Nu pot să zic că am avut favoriți. Îi apreciez din suflet pe toți, pentru munca depusă și pentru dăruire”, povestește pivotul Clujului și al Naționalei.

14269804_1262986803768643_2142896100_nCu toate că rezultatul final al echipei nu a fost unul mulțumitor, este de apreciat faptul că fetele s-au mobilizat și împreună au reușit să treacă peste înfrângeri. Consider că un adevărat campion este acela care,  după ce a căzut, are puterea să se ridice. Mă bucură faptul că sunt oameni care apreciază tot ceea ce au făcut fetele pentru România și nu au criticat  prestația de la Rio.

Un moment de bun augur din timpul Olimpiadei, atât pentru noi, cât și pentru Roza, a fost oficializarea  transferului la “U” Cluj a portăriței Ionica Munteanu. Roza a fost foarte fericită că în lotul de la Rio au fost două jucătoare de la Cluj, “Ioni” fiindu-i de asemenea și prietenă foarte bună.

“Eu nu am influențat-o cu nimic, i-am spus să aleagă ce e mai bine pentru ea! Alegerea ei m-a bucurat foarte tare. Acum ne putem gândi și visa împreună la olimpiada de la Tokyo!” a spus Roza, iar replica lui Ioni a venit imediat: “Am avut mai multe oferte, iar după o perioadă în care m-am liniștit mental și sufletește, am ales Clujul. A fost o decizie luată din suflet pentru că “U” a fost, este și va fi ceva special pentru mine! Și da, cu siguranță mă gândesc la Tokyo!”

Florina Chintoan încurajează sportivii dornici să ajungă la Olimpiadă și împărtășește cu drag micile ei secrete: “un sportiv trebuie în primul rând să creadă! Să creadă din suflet în visul lui! Să creadă în puterile sale! Aici să adauge muncă, autodepășire și perseverență. Trebuie să facă tot ceea ce ține de el pentru a-și îndeplinii visul, să nu privească în urmă și să simtă că a dat tot ce e mai bun din el pentru a reușii!”

14287623_1262468880487102_1770377919_nAcum suntem la câteva ore distanţă de startul unui nou sezon competițional pentru echipa noastră. Cu zâmbetul pe buze, Roza vorbește plină de încredere despre acest campionat, pe care îl vom începe la Râmnicu Vâlcea, vineri, de la ora 18:00.

„Îmi doresc un an fără accidentări, un an plin de realizări, un an în care tot ceea ce mi-am propus să se îndeplinească. Visul meu este să mai joc in Champions League purtând în piept emblema U. Eu fără această echipă nu exist de aceea în țelurile mele includ intreaga echipă. Atmosfera în acest moment e una foarte plăcută. Facem handbal din suflet și asta se vede și se simte!”

Am spus-o și o mai spun: «U» are suporteri unici! Toată munca noastră se reflectă la meciuri, în fața lor, în fața voastră. Noi nu suntem ”U” fără voi, suporterii!

“Suporterii sunt foarte importanți în sport. Le mulțumesc din suflet tuturor celor care ne-au susținut și ne susțin în continuare. Indiferent de rezultate, ați fost alături de noi. Îmi doresc ca în acest campionat să fie meci de meci o atmosferă de nedescris. Haide «U»!”

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.