JSport.roJSport.ro

Secţia de handbal masculin a Universităţii Cluj nu pare să traverseze cea mai bună perioadă. Asta, la mai puţin de un an de când, într-o conferinţă de presă (foto), se anunţau bazele unui proiect “de revigorare”, care să ducă echipa, în trei ani, în Liga Naţională. Antrenorul Alexandru Cucuiet (foto centru) a părăsit echipa în iarnă, din luna martie directorul tehnic, Radu Marc (foto, primul din dreapta), refuzând şi el să se mai implice.

Acesta din urmă a ţinut să vorbească acum, însă, “la final de sezon”, despre motivele detaşării sale de echipa de handbal masculin, ţintele sale fiind, în special, preşedintele CS Universitatea Cluj, Ovidiu Vasu, dar şi cel al secţiei, Alexandru Gherman (foto, lângă Marc).

“Minciuni şi falsuri peste tot. Totul, la club, e o înşelătorie şi o minciună”, şi-a început “tirada” fostul oficial al echipei clujene, Universitatea participând, săptămâna trecută, la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Naţională, acolo unde a pierdut cele două meciuri.

“Ştiţi că echipa nu a vrut să meargă la baraj din cauza restanţelor financiare de la club? Nu ştie nimeni. I-a vrăjit cumva pe jucători să meargă că le dă bani. Le-a dat o parte din bani înainte de meci, ca să intre în teren, şi restul urmau să-i primească la întoarcerea acasă. Nu le-a mai dat nimic. Jucătorii m-au sunat de la Braşov că nu intră în teren din cauza restanţelor financiare, unii aveau de luat şi de anul trecut, mai exact trebuiau să primească nişte prime, cred că sunt la zi cu indemnizaţiile. Eu am avut o discuţie mai aprinsă cu domnul Vasu în luna noiembrie, şi nu mai am ce căuta acolo. Atunci m-am dus să-l informez, zic «haideţi să staţi de vorbă cu băieţii, că din cauza restanţelor financiare nu vor să meargă la meci, să se urce în microbuz». Ştii ce mi-a spus? «Treaba voastră, că vă desfiinţaţi singuri, nu mai trebuie să vă desfiinţez eu». Şi atunci cum să nu mă enervez? Am avut o discuţie mai aprinsă şi am zis «Bun, stai tu pe scaunul tău aici şi împarte bani, că nu faci altceva». Vin banii şi el îi împarte, atenţie, după bunul lui plac. El e cel mai slab preşedinte pe care l-a avut clubul ăsta. Eu am venit aici în 1986, când preşedinte era Liviu Maior. I-am prins pe toţi mai apoi şi am termen de comparaţie”, a precizat Radu Marc, fost handbalist timp de şase ani la Universitatea Cluj.

“M-am certat cu prieteni pentru handbal”

Acesta s-a arătat extrem de deranjat de o lipsă de comunicare pe care clubul ar fi avut-o referitoare la situaţia financiară, menţionând că s-a certat cu multă lume pentru binele acestei echipe.

“Nu e normal ce se întâmplă. La handbal masculin au fost numai minciuni până acum. I-am zis domnului Vasu să spună, de exemplu, «Nu vă dau indemnizaţiile şi primele până în 15 decembrie», acum fiind în august. Iar eu îi ziceam atunci «Ok, vă garantez că nu aveţi probleme cu secţia de handbal masculin, dar dacă în 15 decembrie nu mi i-aţi dat, e o problemă». Şi e vorba de sume infime, 500 de lei indemnizaţie şi vreo 300-400 de lei primele la victorie. Şi tot zicea «săptămâna viitoare», «săptămâna viitoare». Şi după discuţia mea cu el din noiembrie, au început să se dea bani. La baraj au zis că nu intră în teren joi seara dacă nu îşi primesc bani, iar joi au intrat banii, o parte din ei, că poate prin octombrie vor primi restul. Personal, vreau să mă las. Am încercat să fac performanţă şi le-am arătat că pot face performanţă cu bani puţini, dar prefer, decât să lucrez cu astfel de oameni, să nu mai lucrez deloc. Îmi pare rău de handbalul masculin clujean, dar am ajuns să mă cert cu prieteni, cu foşti handbalişti, cu alţii de prin oraş, din conducerea DJTS-ului pe probleme de handbal. Cât am fost sportiv nu m-am certat cu nimeni. Unde mă duc, toată lumea din handbal mă cunoaşte şi îmi dă mâna, nu mă ocoleşte. Şi, pentru ce să stau în continuare? Să văd prostiile lui Vasu pe care le face an de an? Să-mi spună că «vă desfiinţaţi singuri, nu mai trebuie să vă desfiinţez eu»? Dacă aşa e gândirea lui…”, a mai spus fostul director tehnic al echipei.

Radu Marc nu l-a uitat, însă, nici pe preşedintele secţiei, Alexandru Gherman, pe care l-a acuzat, la rândul său, că nu şi-a respectat promisiunile făcute la îneputul sezonului. De asemenea, Marc a dat de înţeles că jucătorii s-au întors împotriva lui Gherman, acesta din urmă ocupându-se de pregătirea lui “U” Cluj în ultimele trei luni.

Masca de leu

“Nu mai există cale de întoarcere pentru mine, pentru că nu ai cu cine să lucrezi. Ni l-au dat pe Alexandru Gherman preşedinte. Că să fie legătură între noi şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, că nu ştiu ce. Zero. A fost zero. Ce a promis, nu a făcut nimic. I s-a dat o mască de leu, cu o coamă mare, aşa, şi el chiar crede că e leu. I-am spus de câteva ori să şi-o dea jos. Eu am plecat când i s-a lipit masca de faţă. A încercat să mă întoarcă atunci şi am mai rămas director tehnic pentru că m-am angajat faţă de unul dintre jucători că o să-i fac rost de bani. Cu astfel de oameni nu se poate să lucrezi. Proiectul pe trei ani de care s-a vorbit în 2016 nu cred că mai are vreo şansă, aşa cum merg lucrurile în continuare. Iar cu leul sus acolo, nicio şansă. Universităţii Cluj îi lipseşte un preşedinte care să aibă habar de handbal. Am văzut ce a făcut din echipa asta. Mă sună jucătorii că nu facem antrenamente. Gherman mă suna înainte de şapte ori pe zi, apoi o dată la două săptămâni după ce am plecat, plecarea mea fiind după meciul cu Oradea, de la începutul lunii martie. Omul s-a văzut cu sacii în căruţă. El a crezut că dacă a făcut handbal la juniori le ştie pe toate. Văd jucătorii că nu au ce învăţa de la el, au început să-i răspundă şi să nu-l mai bage în seamă. La Braşov am înţeles că a ieşit afară din vestiar, că nu-l lăsau să vorbească”, l-a atacat Radu Marc pe actualul preşedinte al clujenilor.

Înainte de a-şi termina “confesiunea”, fostul director tehnic a ţinut şi să spună că atacul său la adresa preşedintelui Ovidiu Vasu nu are legătură cu scandalul dintre Liviu Alexa şi acelaşi Vasu, în ce priveşte baschetul feminin. Acolo, reprezentantul noii vicecampioane naţionale l-a acuzat, printre altele, pe şeful CS Universitatea tot de anumite restanţe financiare neplătite către jucătoare. “Să nu credeţi că sunt ceva parte în scandalul lui Alexa cu Vasu, nu am nicio treabă cu acest război, dar nu pot nici să tac din gură”, a conchis Radu Marc.

Ieşirea acestuia a fost comentată şi de către cei doi vizaţi, Ovidiu Vasu şi Alexandru Gherman. Dacă preşedintele secţiei de handbal a primit şi cu un oarecare amuzament acuzele fostului său partener de la echipă, Ovidiu Vasu i-a cerut dovezi lui Radu Marc în legătură cu acuzele lansate.

“Într-adevăr, sunt probleme cu banii, nu pot găsi finanţări. Firmele nu sunt dispuse să investească. Dacă nu eşti implicat politic sau nu ai pe cineva în spate, e foarte greu să faci rost de bani. Pe de altă parte, în afară de trei băieţi care nu şi-au luat ce s-a promis, restul sunt cu indemnizaţiile la zi. Clubul este restant cu trei prime. Oricum, nu ştiam că la Braşov echipa m-a scos afară din vestiar, interesant. Ce s-a întâmplat la Braşov, băieţii stiu cel mai bine”, s-a rezumat Alexandru Gherman să-i răspundă lui Radu Marc.

“Premiile se dau în funcţie de buget”

Ovidiu Vasu, în schimb, a explicat de ce jucătorii nu şi-au primit toţi banii până acum, menţionând şi că Radu Marc a vorbit în necunoştinţă de cauză. De asemenea, preşedintele CS Universitatea a spus că jucătorii îşi vor primi, până la urmă, banii restanţi şi a infirmat că i-ar fi spus lui Radu Marc că “vă veţi desfiinţa singuri”.

“Legat de baraj, Alex Gherman a venit la mine şi m-a întrebat dacă se pot duce, că Oradea sau Craiova nu se prezintă. Am zis da, vă puteţi duce, pentru că niciodată nu zic nu la o iniţiativă a secţiilor. S-au dus la baraj, ei au vrut să se ducă. Cu indemnizaţiile sunt la zi, cred că mai au cam o premiere de primit, dar tot vorbeşte lumea fără să cunoască. Premiile se dau în funcţie de limita bugetului aprobat. Dacă ţi-ai păpat bugetul, nu mai poţi să primeşti premii. Iar atunci când nu ai bani te gândeşti ce să plăteşti mai întăi. Plăteşti competiţia. Banii de la Primărie, împreună cu banii de la minister, intră in visteria clubului. Ei nu mai au indentitate apoi, sunt banii clubului. Că din acei bani se plătesc deplasările, da, aşa este. Primăria ne decontează acţiunile noastre, dar banii sunt amestecaţi, nu poţi să zici că plătim din banii primăriei. Asta arată necunoaştere. Primăria ne dă 2,3 milioane de lei, iar aproape şapte milioane e bugetul clubului. Până acum clubul a cheltuit 25% din buget, deşi trebuia să cheltuiască 45%. Dar nu am putut cheltui mai mult pentru că nu sunt bani şi atunci strâng cureaua. Competiţia nu o pot tăia, indemnizaţiile trebuie să le dau, mesele trebuie să le plătesc. Faptul că s-a plătit o premiere la handbal masculin în ziua meciului a fost o coincidenţă. Atunci mai bine stăteam să joace şi le plăteam pe urmă, să nu mai existe speculaţii. Restanţele vor fi plătite cum ne intră banii”, a replicat Ovidiu Vasu.

Preşedintele CS Universitatea îi cere lui Marc să aducă dovezi despre “minciunile şi falsurile” de care vorbeşte, ţinând să amintească şi că clubul pe care îl conduce ocupă primul loc în topul cluburilor universitare.

“Nu e chiar aşa cum se prezintă lucrurile. În ce constă înşelăciunile sau falsurile? Toţi banii pe care sportivii îi primesc intră pe card. Să aducă probe. De ce nu le-a adus până acum? Îţi spun eu de ce. Pentru că nu are ce să facă, el vorbeşte, e supărat. Toate secţiile trebuie să-şi găsească oameni. Nu eu conduc secţia de handbal sau de rugby. Nu eu mă duc să le spun în faţă sportivilor, chestiile astea se discută cu secţiile. În afară de secţia de baschet fete şi handbal, mai sunt 18 secţii. De ce nu am discuţii cu nicio secţie? Fiecare înţelege ce e pregătit să înţeleagă. Referitor la handbal masculin, săptămâna aceasta va veni un antrenor la echipă, iar Alex Gherman se va ocupa de partea de organizare şi cea tehnică. Dacă se menţine echipa aceasta, anul viitor sigur se va califica la baraj. Eu ajut, mă lupt alături de ei, dar fără oameni de handbal e greu să menţii o echipă de handbal. La fel şi cu voleiul sau baschetul. Sunt cel mai slab conducător, dar clubul a ajuns pe locul 1 din 29 de cluburi universitare şi eram pe locul 11 sau 12 când am venit eu. Clubul nu avea sediu, era o dărăpănătură aici. Acum avem şi centru de recuperare şi refacere lângă Sala Sporturilor. Sunt foarte multe chestii care s-au realizat. Ce vină am eu că la Cluj se alocă bani mai puţini sau că ministerul nu dă bani la sport sau că sponsorii nu vin? Deşi, mare parte din sponsorii veniţi până acum sunt prin mine, doar că nu am contabilizat asta. Poate că s-au adus milioane de euro datorită mie în ultimii şapte-opt ani”, s-a apărat oficialul clubului Universitatea.

Echipa clujeană de handbal masculin a încheiat pe locul cinci sezonul în Divizia A, seria B, cu 13 victorii şi şapte înfrângeri, ajungând la barajul de promovare din cauza neprezentării unor formaţii aflate deasupra ei în clasament. “U” a pierdut, însă, ambele meciuri disputate la acest turneu, cu CSM Făgăraş şi Ştiinţa Bacău.

Joma - JSport.roJSport.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.