JSport.roJSport.ro

Florina Chintoan nationalaPivotul echipei de handbal feminin Universitatea Alexandrion Cluj, Florina Chintoan, s-a calificat alături de echipa națională a României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, ba mai mult a reușit şi 20 de goluri în ultimele cinci meciuri oficiale sub tricolor. Sportiva a reintrat astfel cu brio în circuitul selecționatei tricolore și pare să își fi adjudecat un loc în lotul pe care Tomas Ryde îl va deplasa în vară în Brazilia.

20 de goluri în 5 meciuri

Dublă sărbătoare pentru tricolore: victoria cu Norvegia și calificarea la Olimpiadă
Dublă sărbătoare pentru tricolore: victoria cu Norvegia și calificarea la Olimpiadă

“Vreau şi simt că voi fi la Rio”, a declarat handbalista pentru Cjsport.ro, încrezătoare după evoluţiile reuşite în dubla de calificare la Europene cu Norvegia şi mai ales după turneul preolimpic din Danemarca. În cele cinci meciuri oficiale din acestă perioadă, Chintoan a punctat de 20 de ori.

“Nu mă aşteptam să joc atât de mult, dar eram hotărâtă să dau tot ce am mai bun în momentul în care sunt pe teren”, a declarat ea. Cu excepţia meciurilor cu Norvegia de la Cluj şi al confruntării cu danezele, Tomas Ryde a menajat în alte trei meciuri majoritatea titularelor, astfel că Chintoan şi alte colege ale sale au avut ocazia de a evolua mai mult. Sportiva a fost folosită, însă, ca rezervă a Oanei Manea şi în cele două meciuri tari amintite, punctând în ambele. Florina a marcat 9 goluri cu Uruguay, 6 cu Muntenegru, 2 cu Danemarca, respectiv 2 cu Norvegia, în deplasare și unul acasă, la Cluj. Un total fantastic, 20 de goluri în 5 meciuri, fiind poate cea mai bună perioadă a handbalistei la națională. Anterior dublei cu Norvegia, tricolorele au jucat și un amical cu Suedia.

Citește AICI un interviu cu Florin Chintoan. De ce i se spune “Roza”

MVP cu Uruguay

După cele 2 goluri pe care le-a reușit cu Danemarca (32-25), Florina Chintoan a încheiat cel de-al doilea meci, cu Uruguayul (36-19), ca MVP, cu 9 goluri din 10 aruncări. “Am mai avut un astfel de premiu la un trofeu Carpaţi, dar la un meci de o asmenea încărcătură şi miză, nu. Le mulţumesc colegelor că m-au ajutat să îl câştig”, spune ea. Sportiva a mărturisit că premiul a constat într-un ceas, oferit de sponsorul turneului, Adidas, pe care încă nu a avut timp să îl probeze.

“Am vrut să nu le dăm nicio speranţă”

Altădată mai degrabă temătoare, naţionala României a arătat o atitudine debordantă cu două “nuci tari” ale handbalului mondial, Norvegia, în calificările pentru Europene, la Cluj şi Danemarca, la turneul preolimpic. “Nu ştiu dacă a existat un moment greu la preolimpic. Meciul decisiv a fost cu Danemarca, însă nu am perceput greul pentru că am început tare din start, cu maximă seriozitate, ştiam că meciul trebuia câştigat. Am vrut să nu le dăm niciodată senzaţia că pot câştiga acest meci şi am reuşit. La fel am abordat şi jocul cu Norvegia, pentru că ştiam că victoria ne va da încredere”, a dezvăluit pivotul.

Vrea la Rio

Aături de un fan, după victoria cu Norvegia.
Aături de un fan, după victoria cu Norvegia.

Chintoan s-a arătat încântată de atmosfera din lotul României şi priveşte încrezătoare includerea sa în lotul pentru Olimpiada de vară de la Rio. “Îmi doresc să fiu acolo, încerc să fiu pozitivă şi să privesc cu încredere ceea ce urmează. Vreau şi simt că voi fi acolo”, a declarat Chintoan. Sportiva este hotărâtă să realizeeze ceea ce ţine de ea pentru ca dorinţa să se materializeze, chiar dacă echipa de club, “U” Alexandrion nu traversează cea mai bună perioadă, aflându-se pe locul 10 din 14 echipe.

A ratat Mondialul 

Perioada extraordinară traversată de Chintoan națională este cu atât mai remarcabilă cu cât în dcembrie 2015 sportiva a fost lăsată în afara lotului pentru Mondialul din Danemarca, unde România a terminat pe podium, absența ei fiind criticată de voci din handbalul feminin, în frunte cu fostul selecționer Gheorghe Tadici. După ce pur și simplu au surclasat puternica Norvegia la Cluj și turneul preolimpic de vis, “tricolorele” își propun o medalie și la Jocurile Olimpice. De această dată Chintoan are șanse foarte mari să fie acolo, la fel cum s-a întâmplat în 2008, la Beijing, precedenta ediția la care tricolorele s-au calificat.

Laura Pop, convocată dar neutilizată

Tomas Ryde a convocat-o iniţial în lotul pentru dubla cu Norvegia şi pentru turneul preolimpic şi o altă sportivă de la “U” Alexandrion, Laura Popa. Interul dreapta nu a jucat însă cu nordicele şi nu a mai făcut deplasarea la turneul preolimpic.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.