JSport.roJSport.ro
Medaliată cu bronz la Mondial, România ar urma să se întoarcă la anul în Danemarca, pentru turneul preolimpic. Foto / facebook FRH
Medaliată cu bronz la Mondial, România ar urma să se întoarcă la anul în Danemarca, pentru turneul preolimpic. Foto / facebook FRH

România şi Clujul au ratat organizarea turneului preolimpic de handbal feminin, pentru grupa din care face parte şi naţionala tricoloră, în vederea calificării la Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016.

Deşi Federaţia Internaţională de Handbal nu a făcut încă public anunţul, Federaţia Română de Handbal a luat o poziţie oficială miercuri, prin care îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizie:

”Federaţia Română de Handbal îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia Federaţiei Internaţionale de Handbal privind alegerea ţării care va organiza Turneul de Calificare la Jocurile Olimpice din 2016, grupa a II-a. FRH consideră că România avea cel mai bun dosar pentru această candidatură, îndeplinind cu prisosinţă toate condiţiile necesare organizării unui astfel de turneu, conform regulamentelor IHF”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al FRH.

Federaţia consideră că performanţele sportive ale naţionalei României la Mondialul din 2015, unde a ocupat locul 3, ”ar fi îndreptăţit ţară noastră să obţină această candidatură”.

”Suntem surprinşi de faptul ca niciuna dintre ţările clasate pe locurile doi, trei şi patru la Campionatul Mondial nu au primit acest drept, organizarea fiind acordată unor ţări cu performanţe sportive inferioare. Federaţia Română de Handbal îşi exprimă astfel public nemulţumirea faţă de decizia Comitetului Executiv al IHF”, a declarat conducerea federaţiei.

Potrivit Digi Sport, turneul Grupei 2, din care face parte România, Danemarca, Muntenegru şi Uruguay va avea loc în Danemarca, ţară care, paradoxal, a găzduit şi Campionatul Mondial de handbal din acest an.

“Am ieşit pe locul 2”

Într-o emisiune la Digi Sport, Alexandru Dedu, preşedintele FRH a precizat că i s-a transmis că România s-a clasat pe locul 2 la evaluarea dosarelor şi că Federaţia Română va transmite o scrisoare de protest către Federaţia Internaţională de Handbal prin care va contesta decizia, întrucât consideră că performanţa sportivă de la Campionatul Mondial ar fi trebuit să primeze pentru desemnarea ţării gazdă.

În aceeaşi emisiune handbalista Oana Manea a declarat că speră să se mai poată schimba ceva şi că jucătoarele naţionalei aşteaptă încă o decizie finală pe această temă.

Amintim, anterior oficialii dar şi staff-ul echipei naţionale a României vorbeau deja despre faptul că turneul va avea loc în România, la Cluj, tricolorele având avantajul

IHF nu a făcut încă anunţul oficial legat de gazdele turneelor preolimpice, acesta fiind aşteptat în zilele următoare.

România (locul 3 la CM 2015), Danemarca (locul 6 la CM 2015), Uruguay (locul 3 în America) şi Muntenegru (locul 4 la CE 2014) se vor bate pentru două locuri, turneul Grupei a 2-a fiind programat în perioada 17-20 martie 2016.

Turneul de calificare la Olimpiada de anul viitor din luna august va avea loc între 17-20 martie 2016. Primele două clasate din fiecare dintre cele trei grupe se vor califica pentru Rio de Janeiro.

Şase echipe sunt deja calificate la Olimpiada de anul viitor: Brazilia, ţara gazdă, Norvegia (campioana europeană), Angola (campioana Africii), Argentina (vicecampioana Americii, învinsă de Brazilia), Coreea de Sud (campioana Asiei) şi Spania, vicecampioana europeană, în condiţiile în care Norvegia, campioana europeană, a câştigat şi Campionatul Mondial.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.