JSport.roJSport.ro

Una dintre cele mai importante platforme de „Betting Exchange” din lume funcționează legal și în România. Astfel, jucătorii din țara noastră pot să cumpere și să vândă pariuri la „bursă” fără nicio restricție, exact așa cum o fac cei din Marea Britanie sau din Italia.

„Pariurile în contrapartidă”, așa cum sunt denumite de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc, au o serie de particularități față de pariurile clasice, care pot fi speculate de cei înregistrați pe respectiva platformă.

Înainte de a vorbi despre aceste particularități, credem că este bine să explicăm ce anume înseamnă o platformă de „betting exchange”. Pe scurt, este un „terț” care îi pune în legătură pe pariori și ține banii până când pariul este decis. Nu mai este vorba despre jucător vs casă de pariuri (pentru că bani câștigați de jucător înseamnă bani pierduți de casa de pariuri și invers).

Oricine este înregistrat pe platformă poate propune un pariu, să mizeze fie că un eveniment se va produce (back, cota fiind listată pe coloana albastră), fie că un eveniment nu se va produce (lay, cota fiind listată pe coloana roz). Cine propune pariul poate decide cota, iar „prinsoarea” se ține dacă cineva pariază invers. De exemplu, dacă un jucător dă „lay peste 1.5 goluri la pauză în FCSB vs CFR”, la o cotă de 2.50, pariul este acceptat doar dacă pe coloana albastră este o cotă „back” mai mică de 2.50. Altfel, pariul este „unmatched” până când cineva va da „back”.

Riscul este diferit

Diferă în mod fundamental și felul în care sunt calculate câștigurile și pierderile. Pariurile pe „back” sunt similare cu cele plasate la o agenție de pariuri sportive clasică. Dacă cineva mizează 10 lei pe o cotă 2.00, câștigă 20 de lei în cazul în care pariul este câștigător și pierde 10 lei în cazul în care pronosticul său nu se adeverește. În schimb, dacă cineva cere 10 lei pe un pariu de tip „lay”, pe o cotă de 6.00, poate câștiga numai 10 lei și riscă să piardă 50 de lei.

Mecanismul este explicat pe larg pe PariuriX, site-ul comunității pariorilor online din România. Este mai complicat doar în aparență. O dată înțeleasă, platforma de „Betting Exchange” are unele avantaje de necontestat:

  1. Se poate paria pe absolut orice, dacă se găsește altcineva care să contreze pariul;
  2. Cine propune pariul stabilește și cota, iar fluctuația cotelor este influențată de piață, nu poate fi manipulată de agențiile de pariuri;
  3. Se poate închide orice pariu, nu numai anumite pariuri, cum se întâmplă pe platformele de pariuri clasice. Din această particularitate derivă unul dintre cele mai importante avantaje ale „bursei de pariuri”: se poate face trading bazat pe fluctuația cotelor. Orice pariu poate fi vândut înainte de a fi decis pentru un profit parțial;
  4. Adversarii sunt și ei pariori obișnuiți, nu sunt echipele de experți angajate de operatorii de pariuri online pe care este extrem de greu să le „bați” pe termen lung;
  5. Nu există limitări, se poate miza orice sumă cât timp există lichidități suficiente pentru ca alții să îți pariul. De asemenea, jucătorul nu este limitat după o serie de câștiguri consistente.

Există și  un „mic” minus, din punctul de vedere al jucătorului: platforma percepe un comision de 5% din fiecare pariu.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.