JSport.roJSport.ro

pariurix-cjsport-1Mă aflam cu un amic într-o agenție Casa Pariurilor când un alt amic a intrat val-vârtej, s-a așezat la masa noastră și ne-a  povestit că tocmai câștigase 70 de milioane de lei vechi la o altă casă de pariuri și că cei de acolo nu vor să-i dea banii.

Am crezut inițial că bravează. Nu numai printre pescari sunt mincinoși, ci și printre pariori, iar respectivul amic este renumit pentru „sumele fabuloase” pe care le câștigă săptămânal doar în imaginația lui. A scos telefonul și ne-a arătat un print screen al biletului online. „Cum adică nu vor să-ți dea banii?”.

Casa de pariuri nu era la curent cu noutățile

Care era problema: omul pariase pe calificarea unei echipe care pierduse cu 4-0 pe teren meciul tur, dar avusese apoi câștig la „masa verde”, pentru că ceilalți folosiseră un jucător suspendat. Chestia e că respectiva casă de pariuri nu aflase de episodul cu „masa verde” și fixase cota 70 pentru calificarea celor care ar fi pornit returul de la 0-4, dar de fapt îl porneau de la 3-0.

Reprezentanții bookmakerului îi spuseseră că era vorba de o „eroare de sistem” în afișarea cotei și că, prin urmare, i se va returna miza. Nu m-am inflamat la fel ca păgubitul. Mai auzisem de astfel de cazuri și nu știam ca pariorii să fi avut câștig de cauză. Undeva în regulament, fiecare operator de jocuri de noroc strecoară un pasaj care îl scutește de obligații atunci când apar astfel de situații.

pariurix-cjsport-2Regulamentul are „clauze ascunse”

Atunci când îți deschizi cont la o casă de pariuri online, bifezi că accepți „Termenii și condițiile”. Prin urmare, accepți că bookmakerul își rezervă dreptul de a nu te plăti dacă își dă seama că „a greșit o cotă”. Uneori, justificarea este chiar mai abstractă. Operatorii specifică în regulament că pot anula orice câștig dacă li se pare că pariorul nu ar avea o activitate onestă. Sunt vizați cei care joacă folosesc anumite strategii, „vânătorii de bonusuri”, cei care știu de blaturi etc.

Auzisem anul trecut de un episod petrecut la Timișoara, unde o casă de pariuri a refuzat inițial să plătească un câștig de 50.000 de lei pe motiv că unul dintre meciurile de pe bilet ar fi fost „suspect de blat”. Câștigătorul s-a întors după câteva zile și a primit 25.000. Angajații au recunoscut că nu era vorba despre niciun blat. Problema era că agenția nu avea lichidități…

pariurix-cjsport-1OPC, ONJN, judecată

Ce poți face dacă o casă de pariuri sportive online nu vrea să-ți dea banii? Sunt câteva „căi de atac”. În primul rând, încearcă să discuți cu cei care au putere de decizie la acea casă de pariuri. Dacă nici acolo nu găsești înțelegere și nici nu te conving că tu ești cel care nu ai dreptate, te poți adresa Oficiului pentru Protecția Consumatorului.

O altă poartă la care poți bate este Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, autoritatea care supraveghează ce se întâmplă pe piața pariurilor. Dacă se va constata că dreptatea este de partea ta, bookmakerul poate avea probleme mari. Nu am auzit însă de o asemenea situație, iar plângeri ale pariorilor au fost cu sutele. Poate chiar cu miile.

Ți-ar mai rămâne să îți angajezi un avocat și să dai în judecată operatorul de pariuri. Amicul despre care îți povesteam e hotărât să facă asta. Spune că acea cotă de 70 poate fi interpretată publicitate mincinoasă, care a atras pariorii să mizeze sume mari. Sincer, nu văd ca această argumentație să aibă succes, dar poate un avocat priceput va ști să o formuleze convingător.

Cea mai bună variantă ar fi să nu joci la case de pariuri online rău-platnice. La operatorii serioși apar foarte rar „erori de sistem”. Nimeni nu dorește să-și lege numele de un asemenea scandal. În domeniul acesta nu e valabil sloganul „publicitatea negativă e tot publicitate”.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.