Pariurile pe curse de câini pot fi profitabile pentru cunoscători. Dacă în acest moment nu știi nimic despre întrecerile canine, nu trebuie să te descurajezi. Toate au un început. Aici găsești noțiunile de bază. Apoi, prin studiu individual, poți deveni chiar expert. Nu sunt lucruri foarte complicate.
Prima chestiune de știut este că, în majoritatea covârșitoare a curselor, câinii care concurează sunt ogari, aleși pentru rapiditatea lor și pentru celelalte trăsături „atletice”. În funcție de numărul de ogari care iau startul, sunt curse de 6 câini și curse de 8 câini. Evident, mai multe șanse de câștig le are un pariu plasat pe o cursă cu șase participanți.
Așa cum evoluția unui jucător de tenis depinde de suprafața pe care se joacă meciul și de nivelul competiției, atunci când vrei să pui pe bilet o cursă de câini trebuie să analizezi șansele fiecărui participant în funcție de tipul cursei, de nivelul întrecerii și, în plus față de sportul alb, de lungimea pistei de alergat.
Să le luăm pe rând. De obicei, pistele sunt confecționate din același material, dar tipul suprafeței este influențat de condițiile meteorologice. Astfel, vor fi:
- pistă foarte uscată – vara, pe temperaturi ridicate și umiditate scăzută. Favorizează câinii rapizi. În asemenea întreceri se obțin cei mai buni timpi și se doboară recordurile în materie.
- pistă uscată – în condiții meteo ideale, când nu este nici foarte cald, nici foarte frig.
- pistă udă moderat – după ploi de scurtă durată. Este, de asemenea, o pistă rapidă.
- pistă îmbibată cu apă – toamna (după o ploaie mocănească sau chiar în timpul ei) și iarna. Este o pistă lentă, care favorizează concurenții buni la capitolul rezistență. Cei care pornesc „ca din tun” nu pot ține ritmul până la final.
În funcție de nivelul de dificultate a cursei, există trei categorii de întreceri:
- curse pentru începători – deschise (AA0, SS0 și DD0)
- curse pentru ogari cu sau fără experiență– semideschise (A0, S0, D0)
- curse cu participare pe bază de calificări (S1, S2, S3)
Aici este de făcut o precizare foarte importantă. În funcție de ultimele rezultate, un ogar promovează la un nivel superior sau retrogradează. În alte sporturi, dacă un atlet/o echipă care are victorii pe linie în ultimele 5 meciuri, înseamnă că este în formă și că are o șansă apreciabilă în meci.
În cursele de câini această formă bună nu contează atât de mult, pentru că se poate ca ogarul să concureze la un nivel superior în următoarea cursă, deci va fi outsider, nu favorit. Așa cum este o nou-promovată din Liga a 2-a într-un meci cu o echipă cu ștate vechi în Liga I, chiar ea a câștigat campionatul în care a fost implicată sezonul trecut.
În funcție de lungimea pistei, cursele se împart în:
- curse tip ”S” – pe distanțe scurte (300 – 410 yarzi)
- curse tip ”A” – pe distanțe medii (525 – 620 yarzi)
- curse tip ”D” – pe distanțe lungi (700 – 1010 yarzi)
Acestea sunt noțiunile de start despre cursele propriu-zise. Plecând de la ele, putem vorbi despre pariuri. Primul lucru care trebuie știut e că cele mai multe case de pariuri online nu oferă cotele reale decât cu 15 minute înainte de startul cursei. Până atunci, este oferită o cotă orientativă, având în dreptul ei literele SP – Starting Price. Se poate să parieze pe SP, dar cota reală să fie mai mare. Unele case de pariuri online sunt „de treabă” și iau în considerare cota superioară.
În ceea ce privește tipurile de pariuri pe curse de câini, acestea sunt:
- E/W – pariezi că ogarul ales termină cursa pe unul din primele două locuri;
- Forecast – pariezi pe primii doi ogari care termină cursa, în ordinea exactă;
- Reverse Forecast – pariezi pe primii 2 ogari care termină cursa, indiferent de ordine;
- Tricast – pariezi pe primii trei ogari care termină cursa, în ordinea exactă;
- Reverse Tricast – pariezi pe primii 3 ogari care termină cursa, indiferent de ordine.
Principiile generale ale pariurilor rămân valabile: trebuie să cunoști bine toți câinii care participă la acea cursă și trebuie să respecți managementul banilor, adică să ajustezi miza în funcție de buget și de risc. Asta dacă vrei să câștigi bani. Dacă nu vrei, totul se simplifică: alegi un număr la întâmplare, pariezi și ai parte de câteva secunde de trăiri la maxim.