JSport.roJSport.ro
Cadu vrea să revină anul viitor la echipa unde s-a consacrat. (c) transilvaniareporter.ro
Cadu vrea să revină la echipa unde s-a consacrat. (c) transilvaniareporter.ro

Ricardo Cadu, jucătorul-simbol al CFR-ului în perioada realizării celor mai importante performanţe ale echipei, anunţă că la anul vrea să se întoarcă în România, prima sa opţiune fiind formaţia la care a cunoscut cele mai mari succese din carieră.

Fotbalistul în vârstă de 34 de ani, care evoluează din vara lui 2014 la Gil Vicente, echipă din Liga a 2-a portugheză, cu care mai are contract până în mai 2016, a acordat un scurt interviu, telefonic, pentru CJSport.ro.

Cadu, care vorbeşte în continuare fluent româna, a povestit că urmăreşte atent campionatul autohton şi a dezvăluit numele echipei din Liga I care l-a ofertat în această vară.

Interviul a avut loc cu doar câteva zile înaintea meciului CFR-ului cu Steaua, echipă pe care deşi a întâlnit-o pe parcursul a opt ani, nu a reuşit să o învingă.

Reporter: Urmăreşti campionatul românesc? Astra Giurgiu este lider la zi, s-au schimbat puţin polii de putere…

Ricardo Cadu: Urmăresc tot timpul ce se întâmplă în campionat. Astra a fost întotdeauna o echipă foarte bună, se bătea mereu la locurile 3-5. S-au schimbat într-adevăr puţin lucrurile, CFR, care putem spune că a reuşit cele mai importate performanţe în fotbalul românesc în ultimii zece ani, nu mai la fel de „pe val”. Astra e bună, e în top, dar nu cred că are forţa să se impună până la final.

Dar ce altă echipă vezi câştigând campionatul? Tot Steaua?

Cadu nu a reuşit niciodată să învingă Steaua, actualmente FCSB. Foto / sptfm.ro
Cadu nu a reuşit niciodată să învingă Steaua, actualmente FCSB. Foto / sptfm.ro

Înclin să cred că tot Steaua, deşi nu joacă strălucit… Fotbalul românesc a decăzut foarte mult în ultima vreme, cam de 3-4 ani. A scăzut foarte mult calitatea, în trecut erau 6-7 echipe care luptau strâns şi nu ştiai cine va câştiga. Dar nu doar asta, erau şi jucători, un Fabbiani, Culio, Peralta, Yssouf Kone, Traore, îţi veneau repede în minte. Acum mă uit şi efectiv găsesc cu greu unul-doi jucători pe care să îi dau exemplu. Chiricheş, Tătăruşanu au plecat, cam asta se întâmplă, cei care se remarcă îşi iau zborul şi merg pe drumul lor. Campionatul românesc poate să aibă jucători de valoare, nu e vorba doar de bani. Şi de CFR s-a tot zis că a băgat foarte mulţi bani, nu a băgat chiar atât, erau jucători care nu câştigau chiar atât de mult dar jucau foarte bine.

Ai avut vreo ofertă concretă în vară din România?
Da, am avut, de la Târgu-Mureş. M-a sunat Vasile Miriuţă şi preşedintele de acolo, dar le-am zis că şi nu puteam pleca, aveam contract pe doi ani şi nu mă lăsau să plec.

Te simţi suficient de motivat în Liga a 2-a portugheză? Alături de CFR te-ai bătut cu Totti, Gomez…
Sunt motivat pentru că întotdeauna îmi doresc să câştig, indiferent că joc în Champions League sau în Liga a 2-a.

Cadu şi Stăncioiu înfruntându-l pe Mario Gomez. (c) Reuters / via hotnews.ro
Cadu şi Stăncioiu înfruntându-l pe Mario Gomez. (c) Reuters / via hotnews.ro

Pentru CFR urmează duminică meciul cu Steaua. Crezi că mai poate fi privit ca un derby?
Eu cred că tot un derby va fi. CFR are o echipă foarte bună şi un antrenor foarte bun din câte îl cunosc şi sper să rămână cât mai mult timp pe banca tehnică. Steaua, chiar dacă nu traversează cea mai bună perioadă, e o echipă puternică.

Simţi dorul unor confruntări de genul ăsta, Steaua-CFR, eraţi echipa de care la un moment dat se temeau cel mai mult…

Este singura echipă pe care nu am bătut-o niciodată. Opt ani am tot jucat cu ei şi nu am bătut deloc.

În Liga I Viitorul lui Gheorghe Hagi este pe locul 2. Ce zici de parcursul lor?
Hagi chiar merită tot respectul şi ca fost mare jucător şi ca manager de club şi antrenor. Am vorbit o singură dată cu el, îl respect, pentru tot ce a făcut pentru România şi sportul românesc. Se descurcă de minune, cu o echipă formată din copii…

Crezi că asta e modelul de urmat pentru echipele din campionatul românesc, de a creşte mi degrabă propriii fotbalişti şi a-i promova?
Cred că asta e modelul de urmat peste tot, nu doar în România. Aşa fac şi echipe mari din Portugalia, chiar dacă aduci jucători e important să îi promovezi pe tineri şi să le dai posibilitatea să joace.

Ai solicitat cetăţenie română? S-a discutat în repetate rânduri pe teama acestui subiect…

Am cerut atunci (în 2012, n.red.), dar am lăsat aşa lucrurile. Probabil voi relua problema după ce mă întorc în România, pentru că vreau să mai vin în România şi să îmi închei cariera aici.

Până când ai contract în Portugalia?
Până în luna mai, după aceea vreau să mă întorc şi să câştig din nou campionatul.

Te-ai întoarce doar la CFR sau şi la altă echipă?
Depinde. Sigur că vreau în primul rând la CFR, pentru că am jucat acolo, m-am simţit foarte bine şi am avut performanţe foarte bune.

Ai vorbit cu cei din conducere?
Nu, dar îl voi suna pe domnul Mureşan şi îmi voi manifesta interesul. Vreau să joc din nou la CFR.

Cadu contra Jackson Martinez, într-un meci Gil Vicente - FC Porto. (c) fcporto.pt
Cadu contra Jackson Martinez, într-un meci Gil Vicente – FC Porto. (c) fcporto.pt

Opt tofee cu CFR

Fundaşul portughez Ricardo Cadu, 34 de ani, se confundă cu succesele CFR-ului, fiind piesă integrantă, sau chiar determinantă la cele 8 trofee obţinute de „feroviari” între 2007-2010. Deşi a fost simbolul de care clubul s-a despărţit cel mai greu, prin comparaţie cu Semedo sau Tony, separarea s-a produs totuşi, în vara lui 2014, fotbalistul transferându-se la AEL Limassol, în Cipru. La începutul acestui an el a ajuns la Gil Vicente, echipă care a retrogradat în Liga a 2-a, unde evoluează acum. Cadu este unul din oamenii de bază ai formaţiei, care se află la mijlocul clasamentului, fiind titular meci de meci. Pe site-ul transfermarkt.de Cadu are o cotă de 200.000 de euro, mai puţin de jumătate de valoarea de 550.000 de euro, la care era estimat în iunie 2014, înainte de părăsi CFR-ul. Cea mai mare cotă a sa fost în decembrie 2012, când era evaluat la 2,2 mil euro.

Joma - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.