Când ne referim la sporturi preferate, cei mai mulți români menționează de obicei fotbal, baschet, handbal, volei, tenis, curse de mașini, ciclism, gimnastică și sporturi de contact (box, arte marțiale, karate, lupte libere, MMA etc.). Există însă multe alte discipline sportive, unele practicate și în țara noastră, altele aproape necunoscute în România.
În ansamblu, un sport se definește drept activitate fizică a cărei practică presupune un antrenament metodic, respectarea anumitor reguli și a unei anumite discipline, având la bază elementul competitiv și urmărind obținerea de performanțe. Sportul realizat pe cont propriu poate să pună accent mai degrabă pe activitatea de mișcare fizică în sine și mai puțin pe reguli și organizare exactă. La nivel oficial, practica impune mai mult accent pe reguli clare și pe un sistem competițional ferm stabilit, la care se poate adera în anumite condiții de acreditare / calificare.
Iată mai jos 5 sporturi mai puțin cunoscute în România, care sunt însă foarte apreciate în diverse părți ale lumii:
Bandy
Denumit și fotbal de iarnă, bandy este o combinație între hochei pe gheață și fotbal. Nu este un sport nou, căci prima menționare oficială a unui club de bandy datează din urmă cu peste 200 de ani, în Anglia. În țările scandinave și în Rusia, există peste un milion de jucători care activează la nivel profesionist.
În 1955 a fost fondată Federația Internațională de Bandy, iar Campionatul Mondial este organizat la fiecare doi ani, începând cu 1957. Jocul este realizat cu crose și o mică minge. Există 11 jucători într-o echipă, din care unul este portar. Exact ca la fotbal, doar acesta din urmă poate atinge mingea cu mâna. O partidă de bandy are două reprize de câte 45 de minute.
Curling
Acest sport a devenit mai cunoscut publicului larg în urma difuzării la TV a unor competiții dedicate. Se joacă pe echipe, tot pe o suprafață de gheață, fiind de asemenea specific zonelor geografice cu temperaturi mai scăzute. Concurenții lansează pe gheață pietre speciale din granit în direcția țintei.
Primele olimpiade la care curlingul a fost inclus pe lista sporturilor au fost cele de la Chamonix (1924) și Lake Placid (1932). După o pauză lungă, curlingul a redevenit sport olimpic spre finalul secolului trecut. Elveția, Canada, SUA și statele scandinave se numără printre țările unde sportul este tot mai popular.
Lacrosse
Cu o istorie de circa 150 de ani, lacrosse este numele unui sport adaptat după jocul american baggataway. Se utilizează un băț cu plasă la capăt pentru aruncarea, prinderea și menținerea mingii. Pentru că jocul inițial permitea includerea a sute de jucători simultan și rezultau adesea incidente neplăcute, lacrosse-ul modern are reguli sintetizate în 1876 în Montreal. Jucătorii folosesc o minge solidă de cauciuc care nu poate fi atinsă cu mâna. Acest sport foarte rapid presupune echipe de către 10 jucători (la masculin) sau de câte 12 jucătoare (la feminin).
Ca și celelalte sporturi menționate în acest articol, lacrosse este prezent și în oferta unor agenții de pariuri online din România. NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Fii Responsabil), cel mai mare casino online din România, cu peste 5.000 de jocuri în ofertă (sloturi, blackjack, ruletă, baccarat și altele), are și o platformă de pariuri complexă, cu cote din sporturi de top dar și mai puțin cunoscute.
Netball
Sport cu mingea practicat de două echipe a câte 7 jucători, netball se dispută pe un teren dreptunghiular cu inele de poartă ridicate la fiecare capăt. Prin prisma acestor coșuri, jocul poate fi asemănat cu baschetul. Obiectivul este de a marca goluri dintr-o zonă definită, aruncând mingea într-un inel atașat la un stâlp înalt de 3,05 metri.
Balonul poate fi ținut de către un jucător doar 3 secunde înainte de a arunca spre un coechipier sau înainte de a încerca să marcheze. Un joc durează 60 de minute, iar jucătorii primesc poziții specifice, au roluri clare în cadrul echipei și se mișcă limitat pe anumite zone din teren. Netball este în prezent jucat de peste 20 de milioane de oameni (în special femei) în peste 80 de țări și a devenit foarte popular în țările din Commonwealth (comunitatea considerată un succesor al Imperiului Britanic).
Softball
Cu mulți fani în Statele Unite ale Americii, softball-ul este astăzi un sport practicat inclusiv în Europa. A fost inventat în Chicago, ca sport în sală, fiind o variantă de baseball cu anumite particularități. Lansată cu o mișcare a antebrațului, mingea este mai simplu de lovit cu o bâtă.
Înainte de a primi numele de softball în anul 1926, acest sport era cunoscut drept baseball în sală sau mush ball. În anul 1996 a fost inclus în premieră pe lista de la Jocurile Olimpice, ceea ce i-a crescut și mai mult vizibilitatea la nivel internațional.