Foto: nine.com.au

Astăzi s-au împlinit trei ani de la un moment de cumpănă pentru fotbalul italian. În seara de 13 noiembrie 2017, echipa națională rata calificarea la Cupa Mondială.

 

Ce a făcut seara și mai dureroasă e că Italia nu mai lipsise de la competiția supremă din 1958, când Brazilia devenea campioana lumii în premieră.

Cum s-a ajuns în această situație? ”Squadra Azzurra” s-a clasat pe locul doi în grupa din preliminarii, la cinci puncte sub liderul Spania, având un bilanț de 7 victorii, două egaluri și doar o înfrângere. Singurul eșec a venit în fața Spaniei (0-3), cu care obținuse o remiză în tur (1-1). Aceste două rezultate, la care se mai adaugă un egal cu Macedonia (1-1), au trimis Italia la baraj. Selecționata din Peninsula în formă de cizmă a dat piept cu Suedia, reprezentativă absentă de la ultimele două ediții de Campionat Mondial.

 

Primul meci cu scandinavii s-a desfășurat la Solna, unde italienii au pierdut la limită, în urma unui gol înscris de Jakob Johansson în a doua repriză. O întreagă națiune s-a rugat pentru o minune în returul de la Milano, care nu a venit. Buffon, Bonucci, Chiellini, Candreva, Immobile și alți jucători de referință au obinut doar un 0-0 în a doua manșă, iar Italia rămânea acasă.

Consecințele nu au întârziat să apară. Selecționerul Gian Piero Ventura a plătit cu funcția. Gianluigi Buffon și Daniele de Rossi și-au anunțat retragerea de la echipa națională. Cu 11 ani în urmă, cele două legende ale fotbalului italian ridicau trofeul mondial, după o finală cu Franța.

Jsport.ro - Magazinul tau de incaltaminte si imbracaminte